Winterwandeling langs schotse hooglanders en damherten

 

Home  »   Regionaal  »   Winterwandeling langs schotse hooglanders en damherten

Geplaatst op 15/01/2019

(Foto Bart Schoppers)

Zin in een wandeling door een oud wandelbos?

In Ketliker Skar, vlakbij Heerenveen, organiseert It Fryske Gea op zondag 27 januari van 09.00 – 11.00 uur een winterwandeling! Hier woont een kudde Schotse hooglanders die ons helpen bij het openhouden van dit prachtige natuurgebied. Naast deze grote runderen kun je ook damherten tegenkomen.

 

 

Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/winterwandeling-27-01 of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-)

De roodharige runderen en damherten staan centraal tijdens deze wandelexcursie. Vooral de Schotse hooglanders hebben een belangrijke rol in het beheer van dit terrein. Zij smikkelen alle hoge planten en grassen op, waardoor het bos openblijft. In deze kou hoeven we geen medelijden met hen te hebben, want ze hebben een vacht, met onderaan korte haren en daar overheen langere haren, die lekker isoleren. Op deze manier hebben ze het niet koud. Leuk weetje is dat Youp van het Hek in 1987 de eerste Schotse hooglander in het Ketliker Skar heeft uitgezet.

Nieuwsgierig geworden? Natuurgids Riemer van der Lei neemt je graag mee naar de slaapplaats van de damherten en Schotse hooglanders en vertelt over hun leven. Daarnaast is het Ketliker Skar een prachtig cultuurbos, waarin de sporen van de vroegere houtproductie nog terug zijn te vinden in de lange rechte lanen. Kortom zeker een bezoekje waard!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *