Volgend jaar doe ik het weer

 

Home  »   Columns  »   Volgend jaar doe ik het weer

Geplaatst op 29/12/2016

Hans Roelfs januari 2016Nog een paar dagen en we zitten weer aan de oliebollen. Ik durf het niet na te kijken, maar volgens mij heb ik in een ander jaar rond deze tijd ook iets opgeschreven over de hellingbaan waarlangs we het oude jaar verlaten. Hoe het u vergaat weet ik niet, maar voor mij is het met gezond verstand halen van einde jaar het enige doel op dit moment.

De gedachte aan wat het 2017 zal brengen, staat mijlenver van me af. Was ik vroeger al bezig met vakantiebestemmingen, afspraken met dierbaren en maakte ik me een voorstelling van hoe ik allemaal zou realiseren; dit jaar niets van dit alles. Het laatste stukje van dit jaar voelt een beetje alsof ik een topsportprestatie lever. Geen vreemde vergelijking voor iemand die aan sport heeft gedaan. Een sporter heeft een sterke motivatie zijn doel te halen.

Tegelijkertijd zal bij hem ook wel eens de gedachte opkomen dat die topsport erg veel vraagt. Nooit eens een nasibal uit de muur trekken omdat het voedingsschema dat niet toelaat. Nooit eens lekker kunnen uitslapen omdat het trainingsprogramma verlangt heel vroeg op de tennisbaan te staan of in het zwembad te liggen. Nooit eens lekker doorzakken omdat zoiets funest is voor de conditie.

De wil te presteren is gekoppeld aan inzet. Allemaal waar, maar wat had ik af en toe zin om de stekker eruit te trekken. Toch ben nog steeds gemotiveerd de doelen die ik mezelf dit jaar gesteld had, te halen. Alsof tijd – in deze tijden van achter ons liggende recessie – het eerste artikel dat schaars is. Om me heen zie ik iedereen rennen en vliegen. Een ‘normaal’ verschijnsel, houd ik mezelf voor. Daar komt bij dat ik zelf de hoofdveroorzaker ben van het snelle afdalen naar het einde van het jaar. Er is niemand die mij verplicht de agenda vol te plempen.

Tuurlijk dwingt mijn vrijwilligerswerk tot enige prestaties. Maar daar staat de ervaring tegenover, dat wat niet af is in de meeste gevallen gewoon blijft liggen. Goede voornemens voor het nieuwe jaar, bedoel ik. Heb je niks te klagen, is er ook geen aandrang jezelf betere omstandigheden voor te stellen. In dat licht bezien is deze oliebollenrace een prima voorbereiding op het nieuwe jaar. Nu ik er zo over nadenk, is mijn stress verleden tijd. Ik hoop dan ook, volgend jaar alles weer net zo te kunnen doen.

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *