Vernieuwde entree natuurgebied Diakonievene bij Nijeberkoop

 

Home  »   Landelijk  »   Vernieuwde entree natuurgebied Diakonievene bij Nijeberkoop

Geplaatst op 04/12/2018

Vorige maand is een vernieuwde entree voor natuurgebied de Diakonievene bij Nijeberkoop in gebruik genomen. Om dit gebied van It Fryske Gea nog toegankelijker te maken, is bij de toegang aan de Alberdalaan het aantal parkeerplaatsen uitgebreid en zijn een nieuw informatiepaneel en rustieke (picknick)bankjes geplaatst. De realisatie van de vernieuwde entree werd mogelijk dankzij een bijdrage van het Groen en Fit Collectief van De Friesland Zorgverzekeraar.

De Diakonievene is een natuurgebied vlakbij Nijeberkoop met veel natuurschoon en een rijke geschiedenis. Vroeger werd de veenrijke grond gebruikt voor de opgraving van turf. De kerkelijke armenzorg vond dat de plaatselijke bevolking ’s winters geen kou mocht lijden. Dat is één van de redenen dat er in dit gebied naar veen werd gegraven. De door het graven ontstane plassen zijn volledig afhankelijk van regenwater. Samen met de aanwezige heide hebben ze een grote aantrekkingskracht op dieren, zoals adder, ringslang en verschillende soorten kikkers. Maar ook diverse vogelsoorten hebben op de plassen een broedplaats gevonden.

Buiten bewegen stimuleren

De Diakonievene is het hele jaar door vrij toegankelijk voor publiek. Om het buiten bewegen van mensen te stimuleren, is de entree tot het gebied aan de Alberdalaan toegankelijker gemaakt. Dit was mogelijk door een bijdrage vanuit het Groen & Fit Collectief van De Friesland Zorgverzekeraar. Naast de realisatie van meer parkeerplaatsen en een informatiepaneel, kunnen bezoekers nu middels geplaatste (picknick)bankjes ook zittend (na)genieten van het prachtige uitzicht. De nieuwe entree werd met een handdruk door Hans Rinsma namens De Friesland overgedragen aan projectleider Ane Zijlstra van It Fryske Gea.

Korte en lange wandelingen

Naast de Diakonievene ligt het natuurgebied Delleboersterheide. De twee gebieden sluiten goed op elkaar aan en zijn beide uitermate geschikt voor een wandeling. Daardoor is het mogelijk vanaf de vernieuwde entree, naast een korte wandeling, ook een grotere wandeling door beide natuurgebieden te maken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *