Shalom Culture: Ontmoetingen over Joodse Culturele thema’s

 

Home  »   Landelijk  »   Shalom Culture: Ontmoetingen over Joodse Culturele thema’s

Geplaatst op 08/11/2018

 
Fotografe Eva Besnyö (Boedapest, 1910 – Laren, 2003)

Gerhild van Rooij vertelt over het leven en iconische werk van Eva Besnyö

 

Dinsdag 13 november 2018 19:30 – 21:30 uur

Gerhild van Rooij is een veelgevraagde gast-spreker en cultuurpublicist in heel Nederland. Ze schrijft onder meer voor Friesland Markant en sinds 2001 voor de interculturele glossy Most Magyarul, Hongarije Magazine. Haar eigen beeldende werk, waaronder fotografie, is internationaal geëxposeerd én Van Rooij is oprichter en mede-eigenaar van GBV,Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Kunst & Concertzaal (sinds 1989) in het Friese Aldtsjerk.

Eva Besnyö, (Boedapest, 1910 – Laren, 2003) is van Hongaars liberale Joodse afkomst. Ze begon in 1928 met fotograferen en volgde een cursus reclame- en portretfotografie bij Jozsef Pecsi, op wie ze verliefd was.

In Berlijn ontmoet zij de Nederlandse John Fernhout en in 1933 trouwen ze in Nederland. Zij is een van de eerste reportagefotografen en maakt deel uit van de artistieke kring rond Fernhouts moeder, Charley Toorop, dochter van kunstenaar Jan Toorop. Als schoondochter van deze schilderes legt Eva Besnyö in Westkapelle en omgeving de Zeeuwse volkscultuur vast.

Tijdens de oorlog zit ze ondergedoken, maar weet ze zich te ‘ariseren’ en neemt deel aan het verzet. Besnyö vervalst persoonsbewijzen en andere documenten, samen met grafisch ontwerper Wim Brusse. In 1945 scheidt ze van Fernhout, in 1946 wordt Brusse haar echtgenoot. Ze krijgen twee kinderen.

In 1945 was Besnyö betrokken bij de oprichting van de GKf (Gebonden Kunstenaarsfederatie fotografen). Nadat haar kinderen ouder zijn, stort Besnyö zich in een ander fotografisch avontuur, de beweging van de vrouwenemancipatie en De Dolle Mina’s.

Volgens Besnyö was in haar vroegere werk de vorm het uitgangspunt, later verandert dat: “Mijn foto van de vernietiging in Rotterdam door de bombardementen en de ruïnes had schrijnend moeten zijn, in plaats van mooi.” De mens komt meer centraal te staan, onder meer in series over moederschap en portretten.

De laatste jaren van haar leven woonde Eva Besnyö in het Rosa Spierhuis in Laren – een ‘veilige haven voor oudere kunstenaars’ – waar ze op 93-jarige leeftijd overleed.

Locatie Het Mennohuis

Oude Boteringestraat 33 9712 GD Groningen

Volwassen en Senioren € 4.00
Kinderen en   CJP   € 4.00

sites.google.com/site/shalomculture

NB wilt u de maandbrief ontvangen met Gerhilds cultuur-en boekrubrieken en PlusNu-nieuws mailt u dan naar jjroel@kpnmail.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *