Over bureaucratie gesproken (gearchiveerd 11-5-2010)

 

Home  »   Columns  »   Over bureaucratie gesproken (gearchiveerd 11-5-2010)

Geplaatst op 21/09/2016

Hans Roelofs juni 2016 2 Naamloos1Vorig jaar praatte ik u even bij over een kennis die ten onrechte een boete kreeg en dus in beroep ging. Toen zij het mij vertelde, en ik erover schreef, was nog niet bekend hoe het zou aflopen. Maar 15 januari kon er een streep onder worden gezet omdat, als resultaat van een uitgebreide correspondentie, het gevorderde boete bedrag werd teruggestort.

Omdat u waarschijnlijk niet weet waar ik het over heb vindt u hieronder dat praatje in telegramstijl. Een goede kennis kreeg een schrijven van het Centraal Justitieel Incasso Bureau met het verzoek even dertig euro over te maken omdat zij op 11 juli 2009 om 11.53 uur een paar kilometer te hard had gereden in Doorn. Zou ze graag gedaan hebben als ze in Doorn geweest zou zijn. Maar ze zat thuis in haar flat en haar auto stond bijna voor de deur.

Schreef keurig briefje dat er een abuis in het spel moest zijn. Daar nam, begrijpelijk, Justitie geen genoegen mee en verzocht haar opnieuw te betalen. Voegde als bewijs foto’s bij: één van de auto en eentje van het nummerbord. Alles overwegende verklaart de officier van Justitie het beroep ongegrond. Inderdaad, precies hetzelfde model auto in precies dezelfde kleur. Alleen had de gefotografeerde auto een windschermpje op het dak staan en dat heeft die van onze kennis niet. En zelfs een blinde ambtenaar kon op de foto zien dat het gefotografeerde nummerbord met FJ begint terwijl het proces verbaal het over TJ heeft. Dus onze kennis maakt een foto van haar auto, en een foto van het nummerbord en schrijft een keurig briefje dat het echt haar auto niet is die in Doorn te hard reed. Als bewijs voegt ze haar foto’s bij. Mooi, misverstand keurig uit de weg geruimd. En nieuwsgierig of er ook een verontschuldiging voor de drukte in je brievenbus zou zitten. Nee hoor.

Het hele zaakje, inclusief de envelop waarin alles was verstuurd, kwam terug met het volgende bericht van het Openbaar Ministerie: Hierbij uw bezwaarschrift retour. Aangezien het beschikkingsnummer niet bekend is kunnen wij dit beroep niet registreren. En dan wat ambtelijke taal die duidelijk maakt dat eerst de boete betaald moet worden. En, als haar bezwaarschrift ontvankelijk wordt verklaard, het geld zal worden terug gestort. Dus wat doet ze? Betalen, want dertig euro is te behappen. 13 september schrijft de officier van justitie: Na ontvangst van uw betaling zal de kantonrechter uw beroep verder behandelen. Dat doet hij want 3 december komt er een brief waar o.a. in staat: Ik heb het hele dossier nogmaals bestudeerd en ben van plan de beschikking alsnog te vernietigen. Ik bied u de mogelijkheid uw beroep in te trekken. Behandeling bij de kantonrechter kan dan worden voorkomen. Dus weer een beroepschrift invullen en opzenden. En dan, geloof het of niet, wordt 15 januari 2010 de dertig euro weer op haar rekening bij geschreven. In juni zijn er verkiezingen. Als Geert nou es net zo fel achter de bureaucratie aanging als achter zijn hoofddoekjes. Zou dat wat zijn ?

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *