Ook een manier om van je kennissen af te komen

 

Home  »   Columns  »   Ook een manier om van je kennissen af te komen

Geplaatst op 03/09/2018

Na het nuttigen van vele glazen wijn, natuurlijk verdeeld over vele jaren, de wijn in een verhouding van zeventig procent rood, twintig wit en de rest rosé, moet ik tot mijn niet geringe spijt constateren nog steeds geen kenner te zijn. Voor mij geldt dan nog slechts één kwalificatie: liefhebber!

Echte kenners bedienen zich uit de aard der zaak ruimschoots van de meest uiteenlopende, soms dichterlijke vaktermen. Wanneer de hooggeachte kenner zich over de kleur buigt, dan kan ik mij vaak nog wel met diens visie verenigen, maar als dan de geur ter sprake komt dan vraag ik mij in alle gemoede af hoe men die vergelijking in vredesnaam kan maken.

Laatst kwam mij nog een beschrijving onder ogen waarin men het had over een naar bosviooltjes riekende Haut Medoc. En wat verderop in de beschrijving had men het over zwarte bessen aroma en de karakteristieke vuursteensmaak van sommige Bordeaux wijnen. Nu had ik altijd gedacht, dat wijnen gewoon naar druiven zouden moeten ruiken en smaken; doch dat blijkt toch soms wat ingewikkelder.

Ik beschik al twintig jaar, toen ik met pensioen ging (waar blijft de tijd), over zeeën van vrije tijd en er gaat mij dan ook geen zee te hoog om bepaalde zaken uit te proberen. Zo heb ik samen met een goede vriend, bij wie we van alles wat maar enigszins groeit en bloeit in zijn rustieke achtertuin, geholpen om wijn te maken. Meestal lukt het niet maar vorig jaar hebben we met behulp van een mix van zwarte, rode en kruisbessen een uiterst acceptabel wijntje gemaakt. Teneinde de kleur nog wat te verdiepen voegden we er nog een scheutje rode bietensap aan toe. Voor een stevige afdronk ging er voorts nog een scheutje beerenburg bij. De oogst bedroeg helaas slechts vijf flessen, maar de smaak was raak.

Ik verkeerde in de gelukkige omstandigheid een aantal wijnkenners in mijn vrienden- en kennissenkring te hebben en die heb ik uiteraard zo’n eigengemaakt kruisbessenwijntje, gebotteld in van die fraai geglashouwde Rhôneflessen, laten proeven.

Ik wil u de diverse reacties niet onthouden: Kenner WW te Dr.: “Duidelijk een Pinot Noir!!” Kenner RD te V: “Ruikt naar vlierbessen met een vleugje vanille!” Kenner HP te V: “Lijkt qua geur en smaak op een Chateauneuf du Pape uit 2004!”

Na de bekendmaking van de juiste samenstelling van deze wijn heb ik een drietal namen uit mijn adressenbestand moeten verwijderen. Deleten, zoals je dat in computertermen noemt.

Hans Roelofs

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *