Natuurwinkel Drachten jubileert

 

Home  »   Regionaal  »   Natuurwinkel Drachten jubileert

Geplaatst op 31/08/2017

Natuur winkel Moleneind 42

 

Veertig jaar passie voor biologisch en (h)eerlijk eten

Het startsein voor de huidige natuurvoedingswinkel aan het Moleneind werd veertig jaar geleden gegeven. Enthousiastelingen openden een klein winkeltje, de zogenaamde geiten-wollen-sokken-sfeer was toen nog duidelijk aanwezig. Maar vanaf 2008 is deze dreumes uitgegroeid tot een volwaardige moderne speciaalzaak op het gebied van natuurvoeding en aanverwante zaken.

Daarom is het de hele maand september feest bij Natuurwinkel Drachten. Er zijn verschillende proeverijen, kookdemonstraties, lezingen en nog veel meer. Door o.a. Passieflora, Nihna Centrum voor schoonheid, kaasboerderij De Kompenije en Rineke Dijkinga – Weten van (h)eerlijk eten.

Sommigen onder u kunnen zich vast nog wel het eerste kleine winkeltje De Wigter (een oud Fries pruimenras) herinneren aan de Oudeweg 108, opgestart medio 1977 door de enthousiastelingen Wiesje Wiebinga en Lyco Steendam. Een moedig begin op een paar vierkante meter; twee bedsteden dienden als voorraadkamer. Alleen basisproducten gingen er over de toonbank: aardappelen, groenten, fruit, brood, zuivelproducten en vruchtensappen. Bijzonder is dat bedrijfjes als Creans kaasmakerij van de Hooidammerkaas, en kiemerij De Peulenschil toen al leveranciers waren.

In de voormalige slijterij aan de Oudeweg 124/hoek Westersingel gingen Saskia Poelhekke en Rob Vries op de ingeslagen weg door met een rianter vloeroppervlak van 20 m2. De winkel ontwikkelde goed door; er waren steeds meer klanten. Natuurlijk waren er ook minder leuke incidenten, zoals de sneeuwstorm van februari 1979, waardoor de consumenten en de toeleveranciers de winkel niet meer konden bereiken. Achteraf was dat wel een bijzondere tijd. Er waren geen mensen in loondienst, want dat was financieel niet op te brengen, maar gelukkig kon De Wigter rekenen op een groepje vrijwilligers om de zaak draaiende te houden. De omzet steeg en de draagkracht voor gezond biologisch eten kreeg steeds meer aandacht bij het publiek. Bakkerij Impuls uit Pieterburen leverde heerlijke broden en merken als Manna en Akwarius deden hun intrede. Bepaalde producten werden in de winkel handmatig verpakt, zoals diverse soorten meel, vlokken en niet te vergeten de beroemde Wigter-muesli.

De groei was niet meer te stuiten en weer moest er verkast worden in 1988 want de winkel groeide echt uit z’n voegen. Zuiderbuurt 62 werd met het oppervlakte van 90 m2, een riante en logische volgende halte. De kosten van het één en ander waren nog steeds behoorlijk, maar ook toen al kregen Saskia en Rob het met crowdfunding voor elkaar om de zaak draaiende te houden. Evert de Groot werd de nieuwe compagnon in 1992; twee jaar later mocht hij zich eigenaar noemen en verhuisde de winkel voor de zoveelste keer naar een flink groter pand, Moleneind 42.

Natuurwinkel Drachten

De huidige eigenaren Frieda Mulder en Wytze Zanstra waren vrijwilligers vanaf 1988. Ze hebben nog geholpen met het verhuizen naar de Zuiderpromenade, en deden beiden winkelwerk. In 1996 werden ze medevennoot, en in 2000 eigenaar van de winkel. Om met de tijd mee te gaan werd in 2007 de volgende grote stap gewaagd: de verhuizing naar Moleneind zz 57-59. De feestelijke opening van deze super moderne winkel was groot nieuws in februari 2008. Natuurwinkel Drachten was geboren met maar liefst een oppervlakte van 200 m2. De pionier in natuurvoeding werd volwassen. Inmiddels zijn we al bijna weer tien jaar verder en kan met recht gezegd worden dat Natuurwinkel Drachten de biologische speciaalzaak is van Drachten en omgeving. Met het grote assortiment aan verse producten, droogwaren, voedingssupplementen, boeken kunnen ze iedere klant bedienen. Het enthousiasme is nog even groot als vroeger; het huidige team organiseert van alles, van lezingen en wijnproeverijen, tot kooksessies in de winkel. Hoewel er uiteraard tegenwoordig steeds meer concurrentie is van de grote winkelketens, de biologische markt en het internet, blijft De Natuurwinkel fier overeind. Logisch toch, want Frieda, Wytze en hun twee oudste dochters, hebben alle kennis over de vele producten, zodat u als klant een antwoord mag verwachten op al uw vragen.

We nodigen u van harte uit om dit feest samen met ons te komen vieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *