Lezing over een actueel thema in de politieke filosofie

 

Home  »   Regionaal  »   Lezing over een actueel thema in de politieke filosofie

Geplaatst op 21/01/2019

Dinsdag 19 februari geeft de heer Arelis Heemstra in het Filosofisch Café Drachten een lezing, met als titel ‘Vijand of mogelijke vriend?’

Bij de val van de Muur dacht Fukuyama dat het einde van de geschiedenis aangebroken was. 9/11 logenstrafte deze idee. We zijn in een tijd aangeland waarin weer sprake is van vijanden (IS, Poetin…). Wat verstaan we, echter, onder de ‘vijand’? Is hij een potentiële vriend (Jürgen Habermas) of de onverzoenlijke tegenstander (Carl Schmitt) die de vorming en het onderhouden van een staat noodzakelijk maakt. De aandacht zal in de lezing vooral uitgaan naar de ideeën die ontwikkeld zijn rond het thema sociaal contract, welke alles te maken hebben met geweld, vijandschap en legitimiteit van de staatsmacht.

Dr. A. Heemstra studeerde geschiedenis en filosofie, en promoveerde cum laude op een proefschrift over Schelling. In zijn werkzame leven was hij docent filosofie en geschiedenis aan CSG Liudger te Drachten. Hij is sinds de start van het FCD lid van de werkgroep.

 

De bijeenkomst vindt plaats in het wijkcentrum van Brede School De Drait te Drachten  (Flevo 190) en begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur). De entree bedraagt € 8,00 (inclusief consumpties). Jongeren betalen € 5,00.

 

Foto: Truida Ouwehand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *