Hillie Kuipers, een Friezin om útens

 

Home  »   Algemeen  »   Hillie Kuipers, een Friezin om útens

Geplaatst op 02/05/2016

Hillie Kuipers 2DSC00508In 2013 vertrok zijn naar Griekenland. Op verzoek van de Pluskrant-redactie beschrijft zij haar dagelijkse leven.

Het eerste vliegtuig met toeristen rechtstreeks uit Nederland is vorige week op Samos geland. Helaas was het er maar een en deze zat halfvol. De media doet zijn werk en maakt de mensen bang. Angst voor vluchtelingen, aanslagen, enz. Jammer want dit eiland is het echt waard om te bezoeken. Je kunt je hier goed ontspannen en genieten van de zon, de prachtige natuur en het heerlijke voedsel.

Na de rust van de winter, is het weer even wennen aan de toenemende drukte. Naast Nederlandse toeristen, komen er ook uit Duitsland, Engeland en Frankrijk. Ik hoor naast het Grieks weer veel Engels en Duits. Hoor ik de Nederlandse taal, gaat mijn hart even sneller kloppen en maak een praatje met de mensen. Ook de Griekse mensen, die in de winter op het vasteland wonen, zijn terug om hun restaurants en winkels schoon te maken en op te knappen. Er is weer volop bedrijvigheid op het eiland.

De mensen hier hebben het zo nodig dat er toeristen komen. Veel hoteleigenaren hoor ik klagen, dat ze bang zijn dat ze het dit jaar niet zullen redden vanwege de weinige boekingen. Ze hebben het zwaar. Veel winkels hebben hun deuren moeten sluiten.
De mensen in Nederland hebben geen idee hoe hard de Grieken moeten werken om het hoofd boven water te houden.

Deze week is het Paasweek. Wij hebben hier op een andere datum Pasen. Het is een groots feest dat een hele week duurt. Veel kinderen, die buiten Samos studeren, komen naar huis om het met hun ouders en verdere familie, te vieren.

Vanavond gaan Henry en ik naar de kerk in ons dorp. Het begint om elf uur ’s avonds en precies om twaalf uur, barsten de gelukwensen los en wordt iedereen omhelst met de uitroep “Christo anastisi”. ( De Heer is waarlijk opgestaan). Ook worden dan kaarsen aangestoken van het heilig vuur, dat speciaal met militaire vliegtuigen vanuit Israël naar Griekenland wordt gebracht. Dit vuur wordt over heel Griekenland verdeeld, zodat het licht zich kan verspreiden.

Ik vind dit zo’n mooi symbool. Vanaf twaalf uur ’s nachts wordt vuurwerk afgestoken, vergelijkbaar wat wij in Nederland doen met oud en nieuw. En niet alleen vuurwerk, ook geweren worden uit de kast gehaald en afgeschoten.
Die eerste Paasdag wordt er met de hele familie lamsvlees gegeten, in tuinen worden lange tafels gedekt en iedereen eet en geniet van elkaar. Henry en ik zijn uitgenodigd door een Griekse familie, om te komen eten op Tsaboubeach, waar zij de eigenaren van zijn. Dus wij eten zondag aan het strand.
Afgelopen winter was erg zacht, weinig storm en regen. We hebben dus veel kunnen werken in de tuin. De aardappelen zijn gerooid. Er zijn twee lange muren gebouwd om onze terrastuin te beschermen tegen de regen, want soms hebben we aardverschuivingen als de aarde te nat wordt. Ook zijn we bezig een zonneterras aan te leggen achter onze eeuwenoude kalifi (schuurtje). Vandaar hebben we een prachtig uitzicht over dorp en zee, en niet onbelangrijk, de hele dag zon.
Onder mijn waslijn is een cementlaag aangebracht dus als ik mijn was ophang hoef ik niet meer zo bang te zijn voor allerlei dieren, waaronder schorpioenen die daar leven onder de stenen en in het gras. Kortom de winter is voorbij, laat de zomer maar komen. Ik hoop dat toch veel mensen besluiten om naar Samos te komen.

Hillie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *