Hans Zijlstra opent Tsjerkepaadexpositie van Gerhild van Rooij

 

Home  »   Regionaal  »   Hans Zijlstra opent Tsjerkepaadexpositie van Gerhild van Rooij

Geplaatst op 10/07/2018

Foto; Gerhild van Rooij

Het Tsjerkepaad-thema van 2018 is Gastvrijheid in kerken’

Olterterp – Dit weekend openden velen Friese kerken onder die noemer de deuren voor belangstellenden. Eén van die kerken die het publiek gastvrij ontvangt is de Hippolytuskerk in Olterterp. Het Is een van de kerken van de Stichting Fryske Alde Tsjerken (SAFT). Deze stichting heeft tot doel om kerken in Friesland als cultureel erfgoed te behoeden voor verval of sloop.

SAFT
SAFT is gevestigd in Leeuwarden en werd in 1970 opgericht. Door de ontkerkelijking en het samengaan van hervormde en gereformeerde kerken wordt een groot aantal kerkgebouwen overbodig. De stichting neemt alleen kerkgebouwen over die rijksmonument zijn. De Hippolytuskerk is een rijksmonument. Dit gebouw is op zichzelf al een bezoek waard vanwege het interieur en de ligging, maar met de expositie van Gerhild van Rooij erbij nog meer.

Spreker Hans Zijlstra
De opening van de expositie is verricht door Hans Zijlstra secretaris en medeoprichter van de internationale Tinco Lycklama Foundation (Cannes) en redacteur van ‘de Sneuper’, een uitgave van de Historische Vereniging Noord-Oost-Friesland. De heer Zijlstra vertelde in zijn toespraak dat alle werken in de tentoonstelling speciaal voor deze kerk en Tsjerkepaad 2018 zijn gemaakt. Hij sprak de gasten toe vanaf de met heiligenbeelden versierde eiken kansel. De kans om eens vanaf de kansel te kunnen spreken liet Zijlstra zich naar eigen zeggen niet ontnemen, dat was iets dat hij altijd al eens had willen doen.

Expositie van Gerhild van Rooij
Titel en onderwerp van de expositie van Gerhild van Rooij is: ‘Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout)’. Daarnaast is ook het interieur van de Hippolytuskerk zelf onderwerp van haar verrassende werk. De expositie bestaat uit foto’s en tekstobjecten van Gerhild van Rooij, die auteur en beeldend kunstenaar is. Haar werken maken dat je als bezoeker, of zelfs jarenlange bezoeker of vrijwilliger van deze kerk, anders naar de vele details in het interieur gaat kijken.

Rouwborden
In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Tinco Lycklama (1837-1900) was de oudste van de zeven kinderen van Jan Anne Lycklama à Nijeholt (1809-1891), burgemeester van Opsterland en lid van de Provinciale Staten van Friesland, en diens echtgenote Ypkjen Hillegonda van Eysinga (1815-1854). Hij werd vernoemd naar zijn grootvader, die Grietman was van Ooststellingwerf (1788-1790) en van Utingeradeel (1790-1795). Tinco is geboren in het zogenaamde Lycklamahûs in Beetsterzwaag. Hij was een van de eerste oriëntalisten in Nederland. Tinco vertrok op 28-jarige leeftijd vanuit Parijs, via Rusland en de Kaukasus naar het Midden-Oosten, voor een ontdekkingsreis van ruim drie jaar. De jonker vergaarde een unieke collectie oosterse schilderijen en voorwerpen. Daarmee begon hij te Beetsterzwaag een museum. Later verhuisde dat met hem mee naar Cannes. Over zijn reiservaringen schreef hij een vierdelig boek.

Eikenboom en eikels
Op het familiewapen staat een gouden eikenboom. Het is een uitgerukte eikenstam met drie lange wortels, de stam is afgekapt, bovenop ontspruiten drie uitwaaierende nieuwe eikels op steel. Ze staan voor Nijeholt of nieuw hout. In de kunstwerken en tekstobjecten staan die eik en de eikels symbool voor groei, trouw, rijkdom en vergankelijkheid. Volgens Hans Zijlstra sluit het thema van de expositie aan bij de grote tentoonstelling ‘Tinco Lycklama à Nijeholt: een Friese jonker in de Oriënt’ in het Grietenijhuis in de Hoofdstraat 17 in Beetsterzwaag en de tweede Tsjerkepaadexpositie van Gerhild van Rooij in de Franciscuskerk in Wolvega.*

©Hans Roelofs
*Zie historischbeesterzwaag.nl

Fotobijschriften
1 Erespeld en das van de Tinco Lycklama Foundation met gouden eik zoals verbeeldt op het wapen van Lycklama à Nijeholt ©Gerhild van Rooij
2 Eikels op kroon van een rouwbord van familie Lycklama à Nijeholt (Hippolytuskerk) ©Gerhild van Rooij
3 Zicht op de entree van Hippolytuskerk (Olterterp) tijdens Tsjerkepaad ©Gerhild van Rooij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *