Goedendag meneertje

 

Home  »   Regionaal  »   Goedendag meneertje

Geplaatst op 23/10/2016

Hans Roelfs januari 2016“Goedendag meneertje, wat zijn wij aan het doen?”  

“Oh, wij reden auto, jullie ook?”

“Wij zijn zeker de leukste thuis?”

“Nee, dat is de deurknop want die geeft iedereen een handje

Na deze melige begroeting vroeg oom agent mijn rijbewijs en autopapieren, die goed werden bevonden. Ik dacht dat hiermee het gesprek wel was afgelopen, maar… blafte de man mij toe: “Ik constateer dat u uw gordel niet om heeft”. “Dat klopt niet, commissaris,” blafte ik terug. “Ik wilde iets uit het dashboard pakken en daarom drukte ik de gordel naar beneden.”

“Ik constateer dat u uw gordel niet om had,” vervolgde de agent op weer diezelfde blaffende toon. Aangezien ik wel voelde dat argumenteren weinig zin had, volstond ik met een schouderophalen.

“Daar krijgt u een bekeuring voor.”

“Is een waarschuwing niet genoeg, of bent u nog niet aan uw maandelijkse bekeuringenproductie toe?”, vroeg ik venijnig. “Nee, nee, meneertje, waarschuwingen daar beginnen we niet meer aan.”

Hij schreef een procesverbaal en vertelde ondertussen dat een groot gedeelte van de ongelukken ontstond door het niet dragen van autogordels. Ik keek hem verbaasd aan en wilde hem vragen of hij bedoelde dat het aantal doden en ernstig gewonden groter zou worden door het niet dragen van gordels. Maar ik zag aan de uitdrukking in zijn ogen dat dit vergeefse moeite zou zijn. Na het afhandelen van de formaliteiten, mocht ik mijn weg vervolgen. Met een pesthumeur, want ik was weer een beetje armer én in tien minuten gedegradeerd van ”wij”, naar ”meneertje”.

Waarom moet ik nou zo’n proleet ontmoeten? Er zijn toch wel aardige agenten?  Ik zie mezelf als een tamelijk brave burger, die zich binnen de grenzen van de wet beweegt. Loop ik ‘s avonds over straat, zie ik weinig blauw dat mij kan beschermen. Sterker nog, de kans blauw tegen te komen in de vorm van een smurf, is volgens mij groter. Op zich geen probleem, ik voel me veilig op straat. Mijn probleem is dat een politiemacht, die volgens eigen zeggen al jaren kampt met personeelstekort, wel tijd én mankracht heeft voor urenlange controles op het dragen van autogordels.

Waar ben je gebleven, Oom Agent? Je was toch mijn vriend en helper? Als jij er was, kon mij toch niks gebeuren? Ik zie je bijna nooit meer en als ik je al een keer zie, grijp ik automatisch naar mijn beurs.

Hans Roelofs                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *