135. Gerhilds 12de boekrubriek. Hannah Elisa Walsh

 

Home  »   Boekbespreking  »   135. Gerhilds 12de boekrubriek. Hannah Elisa Walsh

Geplaatst op 28/02/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 135 | Gerhilds 12de boekrubriek (2017)

Hannah Elisa Walsh

12e boekbespreking 1 Walsh present Am. Bookcentre

  1. Hannah Elisa Walsh, boekpresentatie in American Book Centre, Spui, Amsterdam

Auteur, docent, kunstenaar

Hurdegaryp, Amsterdam. Hannah Elisa Walsh is het pseudoniem voor de in 1958 in Friesland geboren Hannah Elisabeth Walstra-Hoogeboom. Zij woonde vanaf haar achttiende bij haar familie in Chicago in Lake Bluff. Weer terug in Nederland, volgde ze een docentenopleiding geschiedenis én voltooide ze de kunstacademie-opleiding schilderen en monumentale vormgeving. Op middelbare scholen gaf ze les in (cultuur)geschiedenis, aardrijkskunde, persoonlijke, maatschappelijke en esthetische vorming, ontwikkelde cursussen en workshops en exposeerde in binnen- en buitenland. Zij woonde een tijd in Ierland en woont nu in Hurdegaryp waar ze met beeld en tekst werkt.

12e boekbespreking 2 t.code wit e walsh

2.  Hanna Elisa Walsh, Terreurcode Wit, roman

Mensen inspireren

Als wereldburger brengt zij een deel van het jaar door in het warmere Zuid-Europa, jarenlang in de Algarve (Portugal), tegenwoordig in Auzances, regio Creuse Limousin (Frankrijk), altijd bij natuurgebieden. Ze krijgt er ideeën voor boeken, illustraties of beeldend werk. De omgeving, verhalen en reacties van mensen, onder wie expats, inspireren haar. Zij observeert om haar personages levendig te beschrijven. Voor haar recente roman vroeg ze zich af wat er omgaat in mensen die zich op het gebied van terreur begeven en hoe ze dit in een verhaal kon plaatsen. Hoe ze meerdere vormen van terreur in verschillende tijden, omstandigheden en locaties bijeen kon brengen. Het werd een roman die in vele landen speelt en waarin de voorbereiding van terreuracties niet werd opgemerkt door de omgeving en hoe de nasleep van zulke acties bij daders en de nabestaanden van slachtoffers in ander perspectief kwam te staan. Ook bij de generatie die destijds niet besefte wat er werkelijk gebeurde.

12e boekbespreking 3 H E Walstra broken inside v binnenalles stuk

3. Hanna Elisabeth Walstra, Broken inside, gemengde collagetechniek, 4.3.2017- 5.4.2017 (do, vrij, za 14 tot 17 uur, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk,www.gbv-artgallery.nl (foto Gerhild van Rooij)

Achtergronden

In Terreurcode wit, terreurbeweging de Dageraad van de Ware Islam en het gifbolletje kunnen bijvoorbeeld klasgenoten, docenten, sociaal werkers en de families met verschillende achtergrond, cultuur en levensvisie zich helemaal geen voorstelling maken van wat bij wijze van spreken onder hun neus plaatsvindt. Waarom trekt toekomstig terrorist Samir zich terug om waardigheid te vinden als lid van een terreurbeweging? Hoe kan hij in zijn eigen val trappen met dodelijke afloop.

 

12e boekbespreking 4 verloren generatie E Walsh

4. Hanna Elisa Walsh, Verloren generatie

Actuele roman

Het onderwerp radicalisering sluit aan bij de actualiteit anno 2017. Radicalisering wordt via vele media op afstand beleefd en raakt ook wie er (nog) geen deel aan heeft. Walstra zet lezers van deze roman uit 2016 aan hierover na te denken om verbinding te zoeken en alert te blijven. Op haar verzoek heeft het boek 329 pagina’s met een groter lettertype, speciaal voor ouderen en slechtzienden. De roman is even toegankelijk als haar eerste roman Verloren generatie uit 2014, waarin ze tweede generatiemeisje Lotte plaatst tegen de achtergrond van studeren in de door veel werkloosheid uitzichtloze jaren ’80. Haar Joodse ouders konden hun oorlogstrauma’s niet verwerken, waardoor Lotte in relaties met leraar Marc en de Amerikaan Kenneth belemmerd wordt. Net als in Terreurcode wit is er, naast autoriteitsproblemen, de onmacht om elkaar te begrijpen, maar ook humor, zelfspot, liefde en muziek als helende factor, waardoor beide boeken vlot lezen.

12e boekbespreking 5 Walsh T organ. the dawn

5. Hanna Elisa Walsh, Terror-organisation, vertaling van Terreurcode Wit,  2016

Internationaal podium

Terreur en oorlogen brengen nog steeds vergelijkbare trauma’s voort, die zelden binnen een generatie zijn op te lossen, een internationaal gegeven. Terreurcode wit is op 22 januari 2017 in toegankelijke Engelse vertaling: Terror-organisation the Dawn of the True Islam and the real IRA als paperback gepresenteerd in de American Bookshop Centre in Amsterdam. Walsh zal op woensdag 15 maart, 15 uur in GBV, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk uit haar boeken voordragen en over het paardenboek waaraan zij werkt vertellen. Haar werk is te zien van in de expositie Vrouwelijkheid door de eeuwen heen.

2017 © Gerhild van Rooij

Genoemde romans Hannah Elisa Walsh
(pseudoniem van Hannah Elisabeth Walstra-Hogeboom)

Verloren generatie, Leeuwarden, Elikser B.V. Uitgeverij, mei 2014, 289 pagina’s, paperback, 2.5x21x14.5 cm, 428,00 gram, Nederlands ISBN 978-90-89546234, € 18,50

Terreurcode wit, terreurbeweging de Dageraad van de Ware Islam en het gifbolletje, Uitgever Brave New Books, april 2016, 329 pagina’s, Paperback, € 25,99, Ebook € 14,96, ISBN 978940213407

Terror-organisation the Dawn of the True Islam and the real IRA (Terreurcode wit, vertaling Hannah Elisa Walsh), Soesterberg, Uitgeverij Aspekt (internationaal), februari 2017, 178 pagina’s, paperback, toegankelijk Engels.  € 16,95, ISBN 9463380965

Nederland: boekhandel, bol.com, Bruna, AKO en Libris Boekenservice
Wereldmarkt: Amazon.com, www.abc.nl
Kunstenaar, auteur www.elisabethwalstra.nl
Expositie www.gbv-artgallery.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *