Gerhilds rubriek 230. Schatkamer KinderBoekenHuis Winsum

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   Gerhilds rubriek 230. Schatkamer KinderBoekenHuis Winsum

Geplaatst op 28/02/2019

Gerhilds Cultuurrubriek 230 |
Schatkamer KinderBoekenHuis Winsum

1. KinderBoekenHuis, met o.a. Bruintje Beer,  rechts Jantje zag eens pruimen hangen, Volken de Vlas (foto auteur)

Museum KinderBoekenHuis ligt aan Kerkpad 2 in Winsum (wijk Obergum). Stichting Kinderboek Cultuurbezit (statutaire naam) breidt de collectie kinder- en jeugdboeken vanaf 1770 tot heden nog altijd uit en houdt deze toegankelijk. In het KinderBoekenHuis kan bezoek boeken lezen, bekijken of lenen (ook per post) en wetenschappelijk onderzoek doen. Er zijn overtollige exemplaren te koop in het museum en op internet en op de jaarlijkse boekenmarkt. Volken de Vlas bracht op de gevel kinderboekfiguren als Bruintje Beer aan en ‘Jantje zag eens pruimen hangen’. Een eerste druk van dit beroemde gedicht van Hiëronymus van Alphen ligt in de klimaatvitrine. In andere vitrines zijn er exposities nu van pop-upboeken. De Historische Vereniging Winsum met werk- en archiefruimte in hetzelfde pand toont historische voorwerpen. Het Kinderboekenhuis is voor alles een schatkamer van kinderboeken.

 

2. Toos Zuurveen, Van Zedenleer tot Bruintje Beer, Kind, kindbeeld en kinderboek door de eeuwen 

Toos Saal-Zuurveen (1934-2004)

Begin jaren tachtig verzamelde Toos Zuurveen als historisch socioloog oude kinderboeken voor wetenschappelijk onderzoek omdat ze een waarheidsgetrouw beeld wilde geven van de maatschappij in een bepaalde tijd. Als goedgeklede dame, op haar felrode scooter Broem, met bloemetjes aan het stuur, viel ze op, ook door op 11 november 1985 Stichting Kinderboek Cultuurbezit op te richten met een collectie van 700 boeken. In 1986 opende het museum met 3000 boeken, tien jaar later waren het er ruim 70.000. De oprichtster ontving in 1990 De Visser-Neerlandiaprijs voor persoonlijke verdienste. Met het geldbedrag genereerde ze grote aandacht voor het museum en de collectie en het voortbestaan daarvan.

3. Boeken bij stamtafel in KinderBoekenHuis, Winsum (foto auteur)

Veranderingen en Minibiebs

De huidige directeur, Romke Visser, volgde Greetje Nijburg op, die veertien jaar directeur was. De verhuizing uit het voormalige gemeentehuis met steile trappen was voor Nijburg een hoogtepunt. De onder architectuur van bureau de Zwarte Hond volledig verbouwde aula met de meeste boeken op de begane grond is toegankelijker. De collectie is opgeschoond tot 30.000 boeken, uit ruimtegebrek en omdat niet meer alle drukken worden verzameld van bepaalde boeken. Op 21 mei 2016 opende Burgemeester Michels met assistentie van leerlingen van OBS De Tiggeldobbe het Kinderboekhuis. Volken de Vlas maakte honderd Minibiebs, vijftig overtollige boeken in kofferkasten in de vorm van het Kinderboekenhuis die bij de opening aan verzorgingstehuizen, Blijf van mijn Lijf Huizen, AZC’s en horecagelegenheden zijn geschonken.

4. Lamp met tekst uit oude boeken, Volken de Vlas  en basisschoolleerlingen (foto auteur)

Mozaïek, Volken de Vlas

Volken de Vlas combineerde de opleiding autonoom beeldende kunst aan Academie Minerva in Groningen met het leerlingschap in een ambachtelijke houtwerkplaats en combineert nu heldere vormgeving met eenvoudig materiaalgebruik, en vaak nadrukkelijk zichtbare verbindingen. Obs-leerlingen hebben onder zijn leiding door hem ontworpen lampen voorzien van geknipte stukken tekst uit overtollige boeken. De kusntenaar ontwierp de grote stamtafel, statafels en het opvallende centerpiece, een ruim 3 x 3 meter groot mozaïek. De 10.000 tegeltjes van 3 x 3 cm, gesneden uit kaften van oude kinderboeken, vormen een lezend meisje in aap-noot-mies-leesplankstijl van Hoogeveen in uitvergrote pixels. Alle ontwerpen voor het KinderBoekenHuis zijn geproduceerd in Volkens eigen ontwerpstudio Volken de Vlas in Groningen.

5. Pop-upboek, KinderBoekenHuis (foto auteur)

Op zoek

Vrijwilligers in het museum maken de vele bezoekers wegwijs. Ze zien de blijdschap als het kinderboek van een bepaalde schrijver of illustrator gevonden is, om te herlezen of eindelijk uit te lezen. Als een lied, rijm, verhaal, plaatje of boekband de enige aanwijzing is, zoeken ze mee. Dankzij de kinderboeken herbeleven bezoekers het ouderlijk huis, school of zondagsschool, een club of leeszaal of zelfs de oorlog. De veiligheid die voorlezen bood en het met een boekje in een hoekje aan alles ontsnappen ‘kleeft’ aan de boeken. Dwalen in oude verhalen kan mensen tot op hoge leeftijd in de greep houden. Vrijwilligers zorgen voor koffie, rondleidingen door het museum en ze nemen kinderboeken in ontvangst met de bijbehorende verhalen. Ze sorteren boeken, catalogiseren ze in de computer, plaatsen ze in het museum en maken dubbele exemplaren klaar voor de verkoop.

Gerhild van Rooij

KinderBoekenHuis
Kerkpad 2, 9951 EP Winsum,  Telefoon 0595-443663

Bronnen
Bart Makken, ‘Snikken boven oude herinneringen’, Neerlandia. Jaargang 94 (1990), p. 33
http://www.winshem.nl/ De Historische Vereniging Winsum
http://volkendevlas.nl/
www.kinderboekenhuis.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *