195. Gerhilds boekrubriek 7. Boekprojecten, Marion Steur en Bart Ensing

 

Home  »   Boekbespreking  »   195. Gerhilds boekrubriek 7. Boekprojecten, Marion Steur en Bart Ensing

Geplaatst op 26/07/2018

Nr. 195 | Gerhilds boekrubriek 7  (2018)

Boekprojecten,
Marion Steur en Bart Ensing

Ljochtstill-project, dicht-en-beeldbundel Voel maar
en Matchbook De wandelaar op YouTube

1. Oprijzen, Ljochtstill, Turfkunstpaviljoen met gedichten van Marion Steur, rechts geeft Ensing geeft uitleg bij beeld oprijzende vrouw, een poëtische vertelling (foto ©G. van Rooij)

Artists in residence

Auteur Marion Steur uit Utrecht en houtkunstenaar Bart Ensing uit Culemborg werken in LF2018 Mienskipsproject Ljochtstill in Earnewâld samen en apart. De artists in residence werken in een glazen kunstturf-container in Earnewâld aan de poëtische vertelling Oprijzen. Een uit de turf en aarde oprijzende vrouw, met beelden in talig perspectief en ruimte voor reizen in de eigen binnenwereld krijgt later een plek in de natuur om op te rijzen. Publiek kan meelopen, het werk voegt zich naar de elementen. In de kunstturf staan nu een wilgenhouten vrouwfiguur met andere beelden en gedichten op prenten. Ensing maakt buiten vrouwfiguren van kippengaas met daarover jute boomband bestreken met paverpol. Hij onderzoekt de constructie en materialen. Steurs belangrijkste inspiratiebronnen zijn haar directe omgeving en menselijke communicatie over en weer. Zij kijkt hoe de poëtische vertelling bij de beelden geplaatst kan worden.

2. Marion Steur met haar gedicht KOM  en beeld De wandelaar van Bart Ensing op T-shirt, ernaast een beeld van Ensing tijdens Ljochtstill, Earnewâld, foto ©G. van Rooij

Samenwerking

Beeldend kunstenaar Bart Ensing zette in 2010 in Culemborg bij een klein fort, het Werk aan het Spoel, een vier meter hoge wandelaar van hout en betonijzer als markering van het Waterliniepad. Deze wandelaar gaat al acht jaar zijn eigen weg, vergezeld van het gedicht KOM van Marion Steur.

5 Augustus en Kunstturf

Op 15 juli vertelden de kunstenaar en auteur poëtisch over hun project Oprijzen  voor Ljochtstill. Ze deden dat in bijzijn van deze Wandelaar. Op 5 augustus presenteren ze Oprijzen op de uiteindelijke plek voor hun beelden en teksten.
De auteur-tekenaar en ook nog vertaler vertelt over haar werk. Steur draagt een opvallend T-shirt waarop beeld en tekst samengaan.  Ze leest in de glazen kunstturf, die als tijdelijk atelier en expositieruimte is ingericht, het gedicht KOM dat haar T-shirt siert.

 

 

 

KOM
Kom mee in stilte onderweg
volg onzichtbaar
het spoor
buiten naar binnen
ga te voet
kom verder
(©Marion Steur)

4. Cover Voel maar, ©Ensing, Steur

Voel maar, Gesproken hout

In september 2017 verscheen bij Nederlands Dichters Podium Voel maar; Gesproken hout, van Bart Ensing & Mario Steur, vormgegeven door Irene Adelheid Damminga met hardcover en leeslint. De 20 foto’s van Ensings beelden van in de natuur gevonden hout in organische vormen tonen figuratieve of abstracte beelden en installaties met soms mensfiguren.

Steur schreef 20 poëtische teksten in dichtvorm bij de beelden. Volgens de kunstenaar passen de gedichten bij de sfeer passen maar zijn ze geen beschrijving van zijn autonome werk. De zwarte achtergrond laat de verschillende houtstructuren en vormgeving van de beelden mooi uitkomen.

In het foto-register staan alle titels, formaten (23 tot 165 cm lang, 6 tot 105 cm breed) en houtsoorten: eik, beuk, kers, appel, appelwortel, wilg, vlier, populier, olijf, olijvenwortel. De teksten zonder leestekens hebben soms grote spaties tussen de woorden, als parlandogedichten. Het zijn sfeertekeningen of mijmeringen, wit op zwart.

5. De Wandelaar Onderweg, ©Marion Steur

 

 

 

 

Prenten en gedichten van Steur

Marion Steur combineert haar gedichten met prenten. De tijd dat ze gedichten over haar gescande aquarelprenten heen printte ligt grotendeels achter haar.  De bladen met haar prenten en gedichten in verschillende formaten zijn bedoeld om in te dwalen en je te verbazen. Deze autonome prentgedichten zijn los te koop.

Aquarel en Matchboek op YouTube

Steur maakte ook een prachtig uitverkocht matchboekje getiteld De Wandelaar Onderweg met de wandelaar en haar teksten op een in aquarel uitgevoerde achtergrond. Ensings beeld De wandelaar kreeg niet alleen een boekje, maar ontving ook de Prijs van de verwondering en zijn wandelaar staat zelfs op koekjes. De grootte van het matchboekje van Marion Steur contrasteert met de 4 meter hoge wandelaar. Het matchboekje past in een lucifersdoosje. Op YouTube leest Marion Steur dit boekje voor en ze ontvouwt het kleurrijke kunstwerk ondersteund door muziek van Rob Verheul en Jeff Hijlkema. Zie https://www.youtube.com/watch?v=_qFVkYtKrbE. Het is prachtig om de Wandelaar zo digitaal te ontmoeten.

Earnewâld, Aldtsjerk ©Gerhild van Rooij

6. Gespitst, ook te lezen in Voel maar

Marion Steur / Bart Ensing. Voel maar, een bijzondere samenwerking
ISBN 978-90-820285-8-4, 52 p., 21×14,8×0,8 cm, 270 gram
 www.nederlandsdichterspodium.nl (Marcel P. Vaandrager)
€ 16,95 bij exposities en boekhandel

Zie www.papierenvliegtuig.eu
www.dewandelaar.eu
www.ljochtstill.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *