200. Gerhilds boekrubriek 10. Douwe de Graaf, regiogeschiedenis en roman

 

Home  »   Boekbespreking  »   200. Gerhilds boekrubriek 10. Douwe de Graaf, regiogeschiedenis en roman

Geplaatst op 12/08/2018

Nr. 200 | Gerhilds boekrubriek 10 (2018)

Douwe de Graaf
regiogeschiedenis en roman

 

1. Drachten, mensen door de tijd, 2008 **,  op omslag Peije Rasp, ISBN 9789078050117

Auteur

Douwe de Graaf (1941) is geboren aan de roemruchte Noorderdwarsvaart in Drachten en komt uit een gezin van vijftien kinderen. Zijn vader was arbeider. Na zijn scheikundestudie in Groningen volgde een carrière in de verfindustrie die begon in de technische richting. Daarna was hij ‘crisismanager’ voor noodlijdende verffabrieken van internationale concerns in Griekenland, Thailand, Hongarije en China en projecten in Saoedi-Arabië, Koeweit, Abu-Dhabi, Dubai en Egypte. Tot slot was hij consultant binnen het concern voor verffabrieken in Oost-Europa. Na zijn pensionering bestudeerde hij de lokale geschiedenis en publiceerde drie boeken over Drachten en een over Achtkarspelen. De verbondenheid met dorpen en buurtschappen in deze plaatsen komt ook tot uiting in zijn vijfde boek, een roman.

2. Skeind Ferline

Skeind Ferline, Friese roman


Op 28 juni 2014 is in boekhandel Van der Velden Drachten de Friestalige roman Skeind ferline  gepresenteerd. Het eerste exemplaar was voor Klaas Jongsma. De Graaf vergeleek de eigenzinnigheid van hoofdpersoon Romke met personages als in romans van Rink van der Velde, maar stelde dat zijn Romke door gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel zelden sympathie opwekt. Skeind ferline (geschonden verleden)is aangrijpend. Een onvolledig onthuld familiegeheim blijkt desastreus voor Romkes levensloop. De jongen kon leren, ambachtsman of zelfs kunstenaar worden, maar het verleden haalt hem telkens in. Hij voelt zich bedrogen. Romke ontvlucht voortdurend confrontaties, ontspoort, verliest werk, liefde, huis, vertrouwen en het contact met zijn gezin en de buitenwereld. De auteur beschrijft beeldend de omgeving met gebouwen, paden, straten en natuur in Opsterland en Drachten. Hoe schrijnend afwijzen op grond van afkomst is, wordt overduidelijk. Helaas is dat van alle tijden.

3. De Graaf, de Noorderdwarsvaart in Drachten, ISBN 139789033011627

Noorderdwarsvaart
De Folgeren, Drachten

In zijn eerste boek de Noorderdwarsvaart in Drachten, Tusken Heugebrechsterleane en Folgersterloane* beschrijft De Graaf de Noorderdwarsvaartbewoners. Zij vormden al een vereniging voor Plaatselijk Belang in 1905 en hadden een eigen begrafenisvereniging en bibliotheek. In het vierde boek Folgeren, mensen door de tijd (2010) staan ook zijn jeugdherinneringen aan dit zelfstandige buurtschap aan de rand van Drachten. De aquarel op de omslag is van de aan de Noorderdwarsvaart geboren Folgerster Jan Freark van der Bij, schilder, lid van Yn ’e Line en leraar kunstgeschiedenis. De Folgeren hoort nu bij Drachten, hoofdplaats van gemeente Smallingerland. Drachten, mensen door de tijd** belicht Drachten via levensverhalen van bekende, rijke, arme, slechte, goede, hardwerkende of luie Drachtsters tussen circa 1800-1960.

4. Achtkarspelen, mensen door de tijd, 2006**,  ISBN 9789078050032

Begin, Achtkarspelen

De met zwart-witfoto’s geïllustreerde serie mensen door de tijd begon met Achtkarspelen.** Tijdens een bezoek in Surhuisterveen (geboortedorp van zijn vrouw), hoorde de auteur verhalen over dorpsfiguren. Hij interviewde daarna circa honderdvijftig nabestaanden van bijzondere mensen die tussen 1800-1970 in de dorpen en buurtschappen leefden. De gegevens combineerde hij met regionale geschiedenis. In Achtkarspelen bijvoorbeeld de inzet voor heidebewoners uit Surhuisterveen, Harkema en Twijzelerheide door de dominees Visscher (Rottevalle), Warmolts (Harkema), Zijlstra (Twijzelerheide) en baanbrekende socialisten Dam, Troelstra, Nieuwenhuis en Mozes.

5. Jan Frearks van der Bij groeide op in Folgeren 34 waar hij in 1950 bovenstaande aquarel de Folgeren, (richting Vreewijck) maakte

Frijstaat Folgeren

Op het grote kruispunt middenin Folgeren staat een verlicht ruggelings geplaatste FF-logo uit 1964. Het voormalige buurtschap verwierf landelijke bekendheid door (55) spectaculaire nieuwjaarstunts in ‘Frijstaat Folgeren’. Na een historisch overzicht volgen verhalen uit circa 1920-2008 over bewoners, woningen, boerderijen, tuinderijen en andere bedrijven aan Het Noord, de Folgeren, Folgeralaan, Kletsterlaan, Fennereed, in Vrijburgh en oud-hotel-restaurant ‘Vreewijk’. De saamhorigheid en zelfredzaamheid van Folgersters blijkt uit talloze verhalen (waaronder over de Tweede Wereldoorlog) en hun culturele, sportieve en sociale verenigingen. Het ‘dankwoord’ bestaat uit een 4 paginagrote namenlijst, een register was met persoons- en bedrijfsnamenlijst en geografische plaatsen ontbreekt. Het boek en ook de apart te lezen opvallende anekdotes geven een goed tijdsbeeld. De eerste vier boeken zijn een opmaat geweest voor Skeind Ferline, dat in 2015 boek van de maand was. Het universele thema is ook voor niet Friezen interessant.

Aldtsjerk, ©Gerhild van Rooij

Noten
* Noorderdwarsvaart in Drachten, Tusken Heugebrechsterleane en Folgersterloane (2004, 2 drukken), Friese Pers Boekerij/Uitgeverij Noordboek (overgegaan naar Uitgeverij Bornmeer).
**Uitgaven: Uitgeverij Banda, Kollum (2010 naar NDC, Dokkum)

Bronnen
‘Boek over Mensen door de tijd’, 10 juli 2006, WâldNet
http://members.home.nl/douwe.degraaf/
http://www.frijsteat.nl/ (Breeduit, 22.7.2010)

Boeken Douwe de Graaf
Folgeren, mensen door de tijd, Leeuwarden, november 2010, Elikser B.V. Uitgeverij, Nederlands, paperback, 230 blz., illustraties, 882 gram, 210×280 mm
ISBN: 9789089542571, € 24,90
Skeind ferline, Leeuwarden, juni 2014, AFUK,
Friestalig, paperback, 195 blz., 400 gram, 272x184x27 mm,
ISBN: 978906273979, € 12,50
Zie fotobijschriften

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *