197. Gerhilds boekrubriek 8. Sprookjesboek en autobiografie, Rini van Zaanen

 

Home  »   Boekbespreking  »   197. Gerhilds boekrubriek 8. Sprookjesboek en autobiografie, Rini van Zaanen

Geplaatst op 01/08/2018

Nr. 197 | Gerhilds boekrubriek 8 (2018)

 

Sprookjesboek en autobiografie
Rini van Zaanen

 

1 Auteur Rini van Zaanen

Een ideale gemeenschap


Rini, Hugorina Richtje van Zaanen (Utrecht, 1952), was vanaf haar achttiende actief als beeldend kunstenaar. Ze exposeerde regelmatig haar schilderijen, etsen en tekeningen. In 1977 studeerde ze af in de richting vrije kunst aan Academie Minerva in Groningen, een jaar later behaalde ze aan de Rijks Universiteit Groningen haar doctoraal Wijsbegeerte met bijvak Kunstgeschiedenis. Op 13 december 2017 verscheen haar sprookjesboek Een ideale gemeenschap waarin alle veertig hoofdstukken beginnen met een kunstwerk in trefzekere eenvoud.

Kunstwerken

De contouren van de sprookjesdieren zijn in inkt, pastel, zwart of kleurpotlood uitgevoerd, soms geschilderd. Dieren op transparant papier zijn wel in collagetechniek over een geschilderd of getekend land- of zeegezicht of andere ruimte gelegd en ook tussen bladen, grassen en takken op foto’s. De inventieve combinatie van technieken verhoogt het speelse effect. Soms geeft dit iets geheimzinnigs zoals bij ‘Bo doet een ontdekking’ of ‘Het geheimzinnige ei’. Het boek voor ‘ouderen die nog iets van een kind in zich hebben en kinderen die al een wat oudere wijsheid bezitten’ is soms wat gedragen. De kunst verluchtigt het boek en geeft de karakters en stemming goed weer, evenals de locaties.

2. Een ideale gemeenschap, front boek

Idealen

Het sprookje begint met de introductie van de gevleugelde centaur Era temidden van gewone centauren (half mens half paard) op de planeet Sirus. Era blijkt ook nog man en vrouw te zijn en is daarom een het. De karakters Bo de leeuw, Ieri de steenbok en Iki de kreeft volgen. De karakters lijken op vuur-, lucht-, water- en aardetekens. De dieren leven harmonisch en ieder vindt wat hij, zij of het nodig heeft. De verschillende omgevingen waarin ieder zich goed voelt worden beeldend beschreven met parallellen naar diverse godsdiensten en idealen en maatschappijkritische opmerkingen zoals over China en Tibet of hechten aan bezit en status.

Onderweg
Later komen de spionne, Hihi de geit en de wijze centaur Chi in beeld en vertrekken de dieren naar andere plaatsen. Ieder levert daarbij de bijdrage die bij hem, haar of het past. Op reis zien ze andere samenlevingen en de mensenwereld. Ouderen nemen afscheid van jongeren die hun leven inrichten waar zij het beste passen. Macht en materie najagen, leidt tot grote armoede en rijkdom en put de Oerde (aarde) uit. Harmonisch samenleven, voor elkaar zorgen en ieder gunnen wat die nodig heeft is het ideaal voor de jonge en oude dieren. In De ideale wereld  en Van Zaanens openhartige Zelfportretten van mijn leven uit 2014, is de innerlijke zoektocht het hoofdthema.


3. Autobiografie Rini van Zaanen


Autobiografisch

De 24 impressies in de autobiografische zelfportretten beginnen allemaal met een samenvattend gedicht. Het boek is ook als dichtbundel te lezen is. Van Zaanen verhaalt over haar incarnatie en geboorte, haar opvoeding, wat ze wel of niet iets met haar christelijke ouders deelt. De autobiografie is mede een weerslag van de maatschappelijke veranderingen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Feesten, experimenteren met drugs (deels voor studie), in vrijheid reizen, geldloos leven in bijvoorbeeld de Indiase Aurovillle-commune hoorden voor velen bij de jaren zestig en zeventig.

4. Rini van Zaanen

Kleur bekennen

Na haar dubbele studie werkte Van Zaanen in de hbo als docent filosofie, psychologie en creativiteit. Ze ontwikkelde het vak beeldend vormen als expressie en communicatie en publiceerde daarover in 2004 het boek Kleur bekennen. Vanuit haar bedrijf Het Tekengenootschap bood ze beeldende cursussen aan waarin ze beeldende vormen met religie en spiritualiteit verbindt. Ze ontdekt haar biseksualiteit, combineert het moederschap met lesgeven en vindt een mooi huis met fijne tuin. De verworven vrijheid en onafhankelijkheid en haar gezin brengen voldoening, maar de prestatiedruk zorgt voor drie burn-outs. Ze overstijgt die.

Aldtsjerk, ©Gerhild van Rooij

Uitgaven bij Elikser BV Uitgeverij
www.elikser.nl  (Jitse Kingma) Ossekop 4, 8911 LE Leeuwarden
Rini van Zaanen
Een ideale gemeenschap
, 253 blz., 368 gr., 14,5 x 21,2 x 2,1 cm
paperback, ISBN: 978-9463650151 € 19,66
Hugorina Richtje van Zaanen
Zelfportretten van mijn leven, 273 blz., 399 gr. 21,2 x 14,5 x 2,6 cm
Vormgeving omslag en binnenwerk, Evelien Veenstra.
Schilderijen voorkant, zelfportretten Hugorina Richtje van Zaanen
paperback, ISBN 978-9089546838 €  17,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *