221. Gerhilds cultuurrubriek 15. Kunsthuis Venendal, Cultuurboost

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   221. Gerhilds cultuurrubriek 15. Kunsthuis Venendal, Cultuurboost

Geplaatst op 21/12/2018

Nr. 221 | Gerhilds Cultuurrubriek 15 (2018)

Kunsthuis Venendal, Cultuurboost

 

1. Jubileumposter, buste met uit kleiplaten ‘gevouwen’ hoofddeksel en gewaad, Jikke van de Waal

Museale context Hoogeveen

April 1971 kreeg Hoogenveen bovenin een herenpand aan de Hoofdstraat 64 een Veenmuseum. Oktober 1976 verhuisde dat als Streekmuseum naar ‘t Huis Venendal aan de Hoofdstraat 9. In de jaren negentig kreeg het de naam Museum De 5000 Morgen naar de eerste verveningscompagnie de Algemeene Compagnie van 5000 Morgen, opgericht in 1631 in Zwartsluis. Het museum belichtte de geschiedenis van Hoogeveen. Nu rest daarvan De Verhalenwerf in de bibliotheek. Al voor de sluiting van het museum vroeg de gemeente Hoogeveen culturele organisaties om ‘in  te zetten op het vergroten van de slagkracht van culturele activiteiten met minder middelen en samenwerking met amateurs en vrijwilligersorganisaties’. C5, vijf culturele partners, moesten het enige museum van Hoogeveen doorontwikkelen met ‘minder muren’. De inbedding van Hoogeveens erfgoed binnen een stevige en professionele organisatie paste binnen gestelde kaders en uitgangspunten. De museale collectie is op 1 juli 2015 overgedragen aan Stichting Bibliotheek Hoogeveen, waarmee, volgens wethouder Erik Giethoorn, dit erfgoed voor de lange termijn behouden bleef’.

2. ‘t Huis Venendal, Hoogeveen. Rijksmonument 507303, foto RCE, 2010

Schatbeheerders, Kunsthuis Venendal

Nadat de huisvesting voor rekening van de bibliotheek kwam, kon de bezuiniging van 70.000 euro gerealiseerd worden met verkoop van het museumpand, met een bouwkern uit 1647 en uitbouw uit 2001. De museumstukken blijven bezit van de gemeente die zich afficheert als schatkamerbeheerder, maar afstand deed van de historische context die huize Venendal bood. De gepensioneerde juwelier Rinus Loman kocht het museumpand in 2016 voor zijn zoons Mans en Raimon die er een recruitmentbureau vestigden. De kelder, het enige zeventiende eeuwse element in dit historische huis is behouden. In 2017 hebben de eigenaren met de kunstenaars Ivo Winnubst en Joss Jansen en Kristian Kreeft, directeur Voermanmuseum,  en vrijwilligers op de begane grond een bruisend kunstpodium gecreëerd. Kunsthuis Venendal, galerie met sociëteitsfunctie, koffiehoek en museumwinkel is evenals de Openingsexpositie op 16 december 2017 geopend. De fraaie expositieruimte en de schilderijen van Wim Blom, Wout Wachtmeester, Jansen en Winnubst, glasobjecten van Anne Hoogland en beelden van Walda Mees kregen veel waardering.

3. Poster Grenzenloos Mooi in Kunsthuis Venendal

Kunst boost

De volgende expositie, Een wervelende lente, met schilderijen van Ton Lindhout, Niesje Metselaar, Marjolijn van Ginkel, beelden van Henk Slomp en sieraden en objecten van Eva Kipp bleek weer succesvol. In Onverwachte ontmoeting zijn beelden van Michiel Deylius en glaskunst van Ineke Smienk gecombineerd met tekeningen van Michaël Stockfish en schilderijen van Bert Knispel en Anneke Leutscher, die onder meer in Leeuwarden aan de Vrije Academie studeerde. De expositie Grensoverschrijdend bracht schilderijen van de Irakees Sattar Kawoosh en linoleumsnedes van Witrus Pavel Zablotski samen met beelden van de Nederlandse Hetty Blankensteijn. En in Fleurige Herfst hingen foto’s van de in Smallingerland geboren Eelze Jan Ploegh uit Goutum, schilderijen van Ellen de Jongh naast beelden van Henk van den Breemen. De galerie en exposities gaven een boost aan de beeldende kunst in Hoogeveen, dat alleen een jaarlijkse Kunst- en atelierroute in Hoogeveen en omliggende dorpen kende.

4. Aftrap concertserie, Kunsthuis Venendal tijdens Jubileumexpositie, foto Ivo Winnubst

Stichting Cultuurhuis Drenthe

Anneke Leutscher en Ivo Winnubst (mede-initiatiefnemer kunstroute) stelden een Jubileumexpositie samen met werk van 19 oud-exposanten en sieraden van Marcelle van der Leeuw. Een handgevormde keramische vrouwenbuste van Jikke van de Waal uit Wijnjewoude staat prominent op de poster. Een jaar na de opening is 16 december jl. in Kunsthuis Venendal een professionele concertserie gestart met Valentina Tóth, aangekondigd als ‘begenadigd pianiste, bekend van radio en televisie’. Ze speelde op de nieuwe Yamaha vleugel. Het goed bezochte concert werd met een staande ovatie besloten en de expositie kreeg veel lof van  concertbezoekers. De traditie van  wisselexposities en huiskamerconcerten van het museum herleeft in Kunsthuis Venendal dat grootste plannen weet te realiseren. Per 1 januari 2019 start Stichting Cultuurhuis Drenthe met als één van haar hoofdactiviteiten Kunsthuis Venendal, podium voor beeldende kunst, concerten en veel meer. Dit breed gedragen particuliere initiatief tilt het lokale cultuuraanbod omhoog

©Gerhild van Rooij

www.huizevenendal.nl Jubileumexpositie, 19 exposanten tot  06.01.2019
Hoofdweg 9, Hoogeveen, Vrijdag, zaterdag, zondag 13:00-17:00 uur

Bronnen
https://www.huizevenendal.nl/#geschiedenisvenendalanker
www.grootscheeps.nl
ww.bibliotheekhoogeveen.nl
https://www.dvhn.nl/drenthe/Museum-huize-Venendal-opent-op-plek-van-De-5000-Morgen-22711929.html

Museum De 5000 Morgen “Biblioseum??”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *