213. Gerhilds cultuurrubriek 12. Nacht van de Nacht, Observeum

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   213. Gerhilds cultuurrubriek 12. Nacht van de Nacht, Observeum

Geplaatst op 27/10/2018

Nr. 213 | Gerhilds cultuurrubriek 12 (2018)


Nacht van de Nacht, Observeum

1. Observeum, Streekmuseum en Sterrenwacht, Burgum (foto CCSA)

Burgum

Op zaterdag 27 oktober wordt nationaal de jaarlijkse Nacht van de Nacht georganiseerd om de schoonheid van de donkere nacht te herwaarderen. Er zijn ruim 500 activiteiten georganiseerd, waaronder masterclasses nachtfotografie en sterrenkunde en wandelingen. In Friesland coördineert de Friese Milieu Federatie deze nacht, waaraan ook musea deelnemen. Bij de Sterrenwacht van het Observeum aan de Menno van Coehoornweg 9 in Burgum staat zaterdagavond de koffie klaar. Iedereen er welkom tussen 19:00 en 22:00 uur. Niet alleen om naar de sterren en planeten kijken, ook voor een lezing over het effect van lichtvervuiling ren en een film in het nieuwe planetarium. Wie interesse heeft in astrofotografie of waarnemen kan daar ook meer over te weten komen.

2. Nacht van de nacht-logo in 2018

Licht alom

Ons land is een van de meest verlichte landen ter wereld. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt uit bijvoorbeeld glastuinbouw, verlichting van sportvelden, terreinen en van sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting. Een overdaad aan licht kan mensen, dieren en planten schaden en het bioritme van allerlei organismen en ecosystemen ontwrichten volgens de website nachtvandenacht.nl. Voor de Nacht van de nacht worden veel initiatieven ontplooid om te laten zien dat duisternis, net als ruimte en stilte een oerkwaliteit van het landschap is. In de duisternis kun je ook de sterrenhemel zien flonkeren en ervaren hoe onze planeet deel is van een onmetelijk geheel. Dat lijkt geen einde te kennen en daarin worden steeds nieuwe ontdekkingen gedaan, dankzij de technologie en de inzet van vele amateurs en wetenschappers

3. Film ‘From Earth to the Universe’, Nederlandse tekst, 31 minuten, vanaf 12 jaar

Sterrenwacht

Het Observeum huisvest de sterrenwacht en het streekmuseum. De sterrenwacht houdt elke eerste en derde vrijdagavond vanaf 19:00 uur een filmavond en geeft dan ook uitleg. Als de lucht helder genoeg is, gaan de koepels open om door telescopen naar zon, maan, sterren en planeten te kijken, bij bewolkt weer is er een aangepast programma in de grote zaal. Voor bijzondere hemelverschijnselen is de Sterrenwacht ‘s nachts open voor bezoekers. De programma’s staan op de website van het Observeum onder sterrenwacht/activiteiten en onder Nieuws staan interessante astroweetjes. Deze week: Kleine wolken rond ons superzware zwarte gat. Het universum is een fantastische boeiend gebied, waarin nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan worden en astrofoto’s nieuwe informatie leveren. Bij de Sterrenwacht kunnen ze hierover boeiend vertellen.

4. Planisfeer of Hemelplein, W. ten Heuvel, 1978-02,  ST2015-X-25-01 (foto CC)

Observeum, twee in een

Het Observeum is sinds 14 mei 2003 een geregistreerd museum. En voldoet aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functie van een museum, zoals samengevat in de Museumnorm. De Stichting Observeum – Museum & Sterrenwacht is aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Het streekmuseum heeft vaste tentoonstellingen: ‘Hendrik, Bulthuis de ontwerper van de BM-er’ en ‘Minsken’ over ontwikkelingen in de negentiende eeuw en er is veel te zien op het gebied van ‘Geologie en Archeologie’.

5. De Schepping, Jan Kooistra, Observeum, Streekmuseum en Volkssterrenwacht Burgum

Jan Kooistra

Daarnaast er is een wisselexpositie door gast-exposanten of het museum samengesteld. Tot en met zondag 28 oktober is dat ‘Bekijk de Schepping van de wereld door de ogen van kunstenaar Jan Kooistra’. Er verscheen een boek over zijn zeven grote schepping-schilderijen die in tentoonstellingen in Gouda en Dokkum tienduizenden bezoekers trokken. Voor mij komt de serie met de speciaal voor de tentoonstelling in Burgum uitgebreide toelichting het fraaist uit in de zaal van het Observeum. Bezoekers kunnen hier in alle rust de oerruimte, het oerlicht en oerdonker in deze Schepping ervaren.

Nacht in de Friese hoofdstad

In Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018, begint de Nacht van de Nacht in De Panoramazaal van de 114 meter hoge Achmeatoren van architect Abe Bonnema. Tussen 19:45 en 22:00 uur is vanaf de zesentwintigste verdieping te zien hoeveel licht uit de stad en haar omgeving omhoog straalt.

Burgum, Aldtsjerk ©Gerhild van Rooij

Observeum, Menno van Coehoornweg 9, 9251 LV Burgum
Entree Museumkaart gratis; volwassenen € 4,50, kind 6 t/m 15 jaar € 3,00
https://www.observeum.nl/sterrenwacht/activiteiten/
Achmeatoren, Sophialaan 50, Leeuwarden,  aanmelden:
https://spits-online.nu/platform/Ptu5kM0nWkBysbKoLLrg
Schepping https://jan-kooistra.nl

Wilt u via de maandbrief op de hoogte blijven van nieuws en Gerhilds boekrubrieken en cultuurrubieken op Plus Nu, zend u dan een e-mail aan Hans Roelofs,  jjroel@kpnmail.nl, redacteur van plusnu.nl

Een reactie op 213. Gerhilds cultuurrubriek 12. Nacht van de Nacht, Observeum

  • noor schreef:

    ik lees de stukken van gerhild altijd met veel plezier. ze gaan over verrassende onderwerpen, zijn boeiend en informatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *