186 Gerhilds Boekrubriek 1. Verbluffend boek De rendementsdenker

 

Home  »   Boekbespreking  »   186 Gerhilds Boekrubriek 1. Verbluffend boek De rendementsdenker

Geplaatst op 05/06/2018


Nr. 186 | Gerhilds  boekrubriek 1 (2018)

 

Verbluffend boek
De rendementsdenker

 

1. Auteur Lucas Zandberg (foto Koos Breukel)

Lucas Zandberg (Langezwaag, 10 oktober 1977) verwierf bekendheid met historische romans. Hij studeerde Engels, gaf les op het MO en HBO, schreef mee aan lesmethodes voor uitgeverij Nordholt en recenseerde Nederlandse en Engelse literatuur voor Biblion, het literaire weblog Tzum en het Literair Azra Magazine. Daarnaast is hij als redacteur betrokken bij boeken over actuele en historische onderwerpen. In juli 2017 verscheen de derde druk van zijn in april uitgebrachte roman De rendementsdenker over Creative Project Management, digitaal onderwijs zonder klas of docent, dat meer aansloot bij de capaciteiten en ontwikkeling van de mbo-leerlingen van Leyderschans dan klassikaal onderwijs.

Hoofdfiguren

Het boek is als een satire, luchtig, bijtend of venijnig, een enkele keer letterlijk vergezocht, maar altijd passend bij het drama van langs elkaar heen levende groepen. Tegenover de overheersende almaar uitdijende management- en bestuurslaag van Leyderschans staan de mbo-docenten op de werkvloer, naïef, ambitieus, opportuun, uitgeblust of op pensioen wachtend. Het boek ontvouwt zich via de net afgestudeerde docent Robert Witteveen en de nieuwe sectormanager Margot, opvolgster van het omgekomen schoolhoofd, die binnen een groter veranderend schoolsysteem zijn traditionele afdeling Welzijn op orde wist te houden.

2. Paperback, De Arbeiderspers, 272 p. ISBN 9789029511704*

Prioriteiten

Lijnrecht tegenover de ervaring en inzet van de docenten staan uiterlijk vertoon en het vermarkten van het onderwijs door bestuur, managers, imagobouwers als David van Advice4U en wie in hun kielzog meeprofiteert. Pro forma multiculturele, lagere professionals die op tekortkomingen van vernieuwingen wijzen worden direct afgestoten. Ze missen overzicht. Inzicht doet niet ter zake. De bovenlaag met exorbitant hoog inkomen is bezeten van de transitie naar een prestigieuze toplocatie waarin zij de mooiste ruimte krijgen. De gepresenteerde goede resultaten zijn handige interpretaties van opgedrongen enquêtes en prestatiegrafieken. Onderwijs is een reeks producten.

Leyderschans

Leyderschans verwijst naar het debacle van het dure gebouw dat ROC-Leiden ten koste van goed onderwijs liet neerzetten. De naam Leyderschans zou symbool kunnen staan voor ‘lijdende’ leerlingen en docenten die de nieuwbouwvesting en ideeën waarachter ‘leiders’, het management, zich verschansen onmogelijk kunnen slechten. Het onderwijs degradeert. Alle opgelegde vernieuwingen en daarmee gepaard gaande geldverspilling demotiveren leraren en leerlingen. Zandberg vlocht meer in zijn boek. De afstand tussen de uit het westen gevluchte Margot en het dorp Leermens, Leems in het Gronings. He was haar ontgaan dat haar koopwoning in de door aardbevingen getroffen Gemeente Loppersum ligt. Die gasboringen van de NAM waren te ver weg. Staat Leermens, voor ‘leer mens’, leren dat je de dorpsgemeenschap het luiden van de kerkklok niet moet ontnemen of is ‘leer mens’ synoniem voor de order aan het lagere personeel om Margot, het management, niet lastig te vallen?

Tevredenheid

Roberts familie ziet zijn leraarschap hooguit als aanloop voor echt studeren: rechten. Zijn ouders hopen dat opa snel sterft om ‘eindelijk’ de erfenis te bemachtigen. De personages zijn onder de loep gelegd, zoals bij een komediant die maatschappelijke kritiek levert. Leyderschans is bijna filmisch beschreven. Het verloop van dit onderwijsdrama is onthutsend, maar zoals het in werkelijkheid zou kunnen plaatsvinden, inclusief overmatige digitalisering, toetsing, rapportage, snoepreisjes en helicopterview van bestuur en management. En dan is er nog de in allerijl georganiseerde, verplichte Heidag of Re-Invention met verleidelijk exquis voedsel en luxe overnachting, peptalks en onder begeleiding samen ‘losgaan’, buiten, gevolgd door de motivational speech van Margot: geraffineerd hersenspoelen voor een beter image. Tevredenheid moet er zijn, ook van laaggeplaatste leraren en de leerlingen. Hoe zij hoge scores en slagingspercentages halen doet er niet toe, maar dat wordt beloond.

Zandberg legde in zijn historische romans** klassenverschil, verspilling, megalomane figuren en projecten bloot en doet dit ook, vlijmscherp en met humor, in De rendementsdenker.

Aldtsjerk, 2018, ©Gerhild van Rooij

*E-book ISBN 9789029511711
** Sisi’s winterlied, 2007; De laatste maîtresse, 2010; Mayling: moeder van het Chinese volk, 2012; Mijn leven is van mij (bewerking Sisi’s winterlied), 2015; De vergeten prins, 2015 en Kort verhaal. Haworth, 2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *