220. Gerhilds boekrubriek 21. Collages uit Remus Reuzenmuis

 

Home  »   Boekbespreking  »   220. Gerhilds boekrubriek 21. Collages uit Remus Reuzenmuis

Geplaatst op 20/12/2018

Nr. 220 | Gerhilds boekrubriek 21 (2018)

Collages uit Remus Reuzenmuis

1. Prentenboek, Remus Reuzenmuis, Marianna van Tuinen

Onverwacht begin

Een prentenboek begint met het ontwikkelen van interessante karakters en duidelijke scenes. Eerst worden verschillende beeldelementen of schetsen gemaakt, soms ook een storyboard. In Galerie Bloemrijk Vertrouwen staat viermaal per jaar een boekentafel met prentenboeken en bijzondere boeken van kunstenaars. Vaak vertellen de makers iets over hun werk. Een boek bedenken, schrijven en illustreren is veel werk, maar uiteindelijk lijkt het vaak of het verhaal zichzelf ontvouwde. Soms lag een bepaald karakter of figuur al te wachten en vormde zich aan de hand daarvan ineens een verhaal, karakter of illustratie voor een boek. Het nieuwste boek van kinderboekenschrijfster, illustrator en kunstenaar Marianna van Tuinen is Remus Reuzenmuis. Zij had de figuur Remus al ontworpen op het geboortekaartje van haar zoon, maar pas veel later ontstond het prentenboek Reuzemuis Remus, waarmee ze naar eigen zeggen duidelijk kon maken dat: “Alles, alles mag bestaan.”

2. Maan en Remus Reuzenmuis, Marianne van Tuinen

Alles kan veranderen

Remus is een aandoenlijk figuur. Iedereen kent wel een Remus. Remus schept altijd op hoe stoer en groot hij is en loopt als enige in een korte broek met schouderbanden en een bloot bovenlijf. Met zijn grote lijf steekt hij boven iedereen uit, maar mist overwicht. De andere muizen laten hem maar praten en gaan hun eigen gang. Remus overdrijft altijd. Remus wil daarom iets speciaals doen, dat opvalt en echt indruk maakt. Hij wil gezien, gehoord en geloofd worden en heeft eigenhandig een ladder in elkaar gezet zonder dat iemand daarvan wist. Hij klimt vanaf de ladder in de hoogste boom, al heeft hij hoogtevrees. Het wordt nacht en het stormt, de ladder waait weg. De enige die Remus ziet is de maan en die geeft een goede raad. Na die nacht zijn de muizen trots op Remus, die zelfs met de maan kan praten

3. Marianna in haar atelier, foto Van Tuinen

Collages als prenten

Een collage van uitgeknipte, gescheurde of uitgesneden vormen opgeplakt op papier, karton of schilderslinnen of ander textiel, hout, kunststof of metaal is een kunstvorm. Nieuw papier of knipsels met tekst in verschillende opmaak, foto’s of advertenties uit bladen of posters, bonnen, bioscoopkaartjes, verpakkingsmaterialen en een originele foto, tekening, aquarel, kunststof of textiel krijgen een nieuw leven in collages, plaksels. Het Franse werkwoord coller betekent plakken of kleven. Achter haar werktafel componeert Marianne van Tuinen blad na blad. Ze schuift en herschikt alle onderdelen net zolang totdat de compositie helemaal naar wens is en de plaats voor de tekst klopt. Papier is voor Van Tuinen de centrale materie voor haar boekillustraties en haar vrije beeldende werk of vrije impressies en voor kaarten en tapijten al dan niet in opdracht gemaakt. Collagetechnieken geven haar de ultieme vrijheid om figuren, interieurs of landschappen neer te zetten. Haar werk is kleurrijk en speels en gemaakt van papier of karton, effen of met een dessin, zoals de boomstam in Remus Reuzemuis.

4. Feest in prentenboek Remus Reuzenmuis, Marianna van Tuinen

Marianna van Tuinen

In prentenboeken als Remus Reuzenmuis zien de karakters er vanzelfsprekend uit zoals ze eruit zien. Het vinden en creëren van zulke karakters vraagt veel tijd. Marianna van Tuinen maakt een op het eerste gezicht eenvoudige muis, maar in werkelijkheid doen alle details er toe en is het karakter teruggebracht tot de essentie. Alleen zij weet hoe het ene karakter zich van de ander onderscheidt en hoe een bepaalde stemming of karaktereigenschap het beste zichtbaar wordt. Een kinderprentenboek spreekt tot de verbeelding als het verhaal helder is en de plaatjes iets in zich bergen dat niet helemaal grijpbaar is. De afwisseling en transformatie van de karakters en de verschillende locaties of omgevingen moeten net als het verhaal jonge kinderen en oudere voorlezers boeien. De blik, houding en plaats waar karakters zich bevinden prikkelt bij Remus Reuzenmuis het voorstellingsvermogen van kinderen, het maakt ze nieuwsgierig. Het avontuur van Remus is uitdagend en geruststellend.

2018 ©Gerhild van Rooij

NB Wilt u via de maandbrief op de hoogte blijven van nieuws en Gerhilds boekrubrieken en cultuurrubrieken op Plus Nu, zend  dan een e-mail aan Hans Roelofs,  jjroel@kpnmail.nl, redacteur van plusnu.nl

Remus Reuzenmuis
Marianna van Tuinen, tekst, illustraties
Leeuwarden, Uitgeverij Elikser B.V., december 2018
Vormgeving Evelien Veenstra. Paperback prentenboek
37 bladzijden, 21×29 cm, 200 gram. Leeftijd onder 6 jaar
ISBN 9789463650830, € 15, –

Marianna van Tuinen in PlusNu.nl
Nr. 166 | Gerhilds 18de boekrubriek. Marianna van Tuinen Prentenboeken en de tovernoot 2 (ook gepubliceerd in Pluskrant.nl en Weekbrief 07.09.2017 )
Nr. 167 | Gerhilds 19de boekrubriek.  3 Prentenboeken Marianna van Tuinen (ook gepubliceerd in Pluskrant.nl en Weekbrief 14.09.2017)
Nr. 219 | Gerhilds boekrubriek 20, Dag Siem, dag Tom, afscheid van papa. 15.12.2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *