219. Gerhilds boekrubriek 20. Dag Siem, dag Tom! Afscheid van papa

 

Home  »   Boekbespreking  »   219. Gerhilds boekrubriek 20. Dag Siem, dag Tom! Afscheid van papa

Geplaatst op 15/12/2018

Nr. 219 | Gerhilds boekrubriek 20 (2018)

Dag Siem, dag Tom! Afscheid van papa

1. Juf vraagt: Wil je iets vertellen, illustratie Marianna van Tuinen in Dag Siem, dag Tom!

Uitgeverij De Onderstroom


Dag Siem, dag Tom! Afscheid van papa
van Alma Post was na diverse herdrukken lange tijd niet meer verkrijgbaar. Er bleef, terecht, vraag naar. Auteur-illustrator Marianne van Tuinen vertelde aan Alma Post dat zij het een belangrijk verhaal vond, dicht bij de realiteit. Uiteindelijk raakte ze betrokken bij de heruitgave en maakte nieuwe illustraties. Het kinderboek verscheen in november bij Uitgeverij De Onderstroom van Alma Post. Van de tien kinderboeken, jeugdboeken en boeken voor volwassenen die zij schreef is een groot aantal mede gebaseerd op haar eigen ervaringen. Uitgeverij Altamira (Gottmer Uitgevers Groep B.V.) bracht vanaf 1991 haar eerste boeken  uit, daarna verschenen haar boeken bij Uitgeverij Sjaloom en Wildeboes, (Amsterdam) waaronder  Gewoon met zijn drieën, het vervolg op Dag Siem, dag Tom! Meer boeken verschenen bij Uitgeverij Lannoo, Uitgeverij Balans en Uitgeverij De Onderstroom (vanaf maart 2015).

2. Dag Siem dag Tom! van Alma Post (omslag Marianna van Tuinen)

Altamira en Even wandelen

Philip Hopman, bekend van boekenseries als Jubelientje en Boer Boris, illustreerde de versie uit 1991. Op zijn omslag brengt Siem verse sinaasappelsap naar papa, die thuis in bed ligt. Marianne koos voor een parkachtig landschap met een glooiend pad tussen gras en een waterstroom waarbij een boom staat, vol in het blad. Boven de horizon hangt een grote zon in blauwe lucht. Een kind plukt een bloem aan de waterkant, de ander rent vooraan het pad en houdt een grote tak voor zich uit. Zijn jas wappert als een cape achter hem aan. Kan die Super-Siem-ridder de hele wereld aan? Nee, hij is boos op de man achter hem, die zijn handen diep in de zakken van zijn lange jas houdt, Siem vertelt het verhaal en vindt dat papa niet zo ziek mag zijn, daarom rent hij weg. Papa kijkt naar zijn zonen.

3. Tom, mama en Siem zien opa en oma aankomen (illustratie Marianna van Tuinen)

Alma Post, herkenbaar

 

De wandeling blijkt de laatste die de jongens met papa maken. Net als in 1991 kreeg de omslag enigszins gedempte kleuren en zijn alle achttien hoofdstukken voorzien van illustraties in grijsgradaties, passend bij afscheid moeten nemen. Het boekje biedt troost en herkenning aan jonge kinderen en achtergeblevenen. Voor jonge kinderen op de basisschool die zoiets meemaakten is het een goed voorleesboek. Dag Siem, dag Tom! laat zien hoe kinderen omgaan met afscheid nemen van een ouder (of ander gezinslid) en met welke emoties dat gepaard gaat. Alma Post studeerde Nederlands en theater en werkte vanaf 1980 tien jaar als toneelrecensent voor het Haarlems Dagblad. Misschien schrijft ze dankzij deze achtergrond zulke goed afgeronde scenes. De hoofdstukken kunnen ook als op zichzelf staande verhalen worden gelezen.

4. Afscheid (illustratie Marianna van Tuinen)

 

Balsem bij rouw

Post heeft zich eerst tot een kinder- en jeugdboekenschrijver ontpopt en daarna ook voor volwassenen geschreven. Dag Siem en dag Tom! Neemt een bijzondere plaats in. Post schreef het nadat haar echtgenoot jong overleed en zij achterbleef met twee zoontjes van vijf en drie jaar, die verdriet anders verwerken dan volwassenen. De beschrijving is zeer herkenbaar voor wie een indringend afscheid heeft meegemaakt met heel jonge kinderen. De kunst is om samen herinneringen te koesteren en allemaal op eigen tijd en manier uiting te geven aan gemis, verdriet en rouw, of zich dit nu in boosheid, ontkennen of overbezorgd zijn uit. Kinderen kunnen soms spelen terwijl hun vader net is overleden, het volgende moment kunnen ze zich ineens overmand door verdriet vastklampen of opsluiten in zichzelf. Herkenning in een boek als Dag Siem en dag Tom! kan dan als balsem werken. Op haar blog* schrijft Alma Post: “Verschillende situaties uit het boek lijken op hoe het in het echt was.” De opmerkingen van Tom, zijn soms echt zo door haar jongste zoon gemaakt. Dag Siem, dag Tom! hoort op elke school thuis. Het zou mooi zijn als het boek nog eens bewerkt werd tot een groot formaat prentenboek voor de allerjongsten.

©Gerhild van Rooij


Bronnen, noten

* http://www.almapost.nl/overdagsiemdagtom.php
Oral history, Marianna van Tuinen

Alma Post, boeken
Uitgeverij De Onderstroom (Haarlem)
  Dag Siem, dag Tom!, 2018 Hernieuwde uitgave
  Mijn vrienden en ik, 2017
Een huis met zeven kamers
, 2015
Uitgeverij Balans (Amsterdam)
  Zo zijn wij elkaars geschenk,  coauteur Janneke Buurman, 2010
Uitgeverij Lannoo (Nederland, Houten en België, Tielt)
  Emma op de erwt, 2011
  De Kwestie Kassandra, 2006
Uitgeverij Sjaloom en Wildeboer (Amsterdam)
  Spiegels, 2003
  Het verkeerde kind, 1999
Gewoon met zijn drieën, 1997 (vervolg op Dag Siem, dag Tom!)
Uitgeverij Altamira, Gottmer Uitgevers Groep B.V. (Heemstede, Haarlem)
   Het wonderpark van neef Willem, 1994
  Dag Siem, dag Tom!, 1991 (uitverkocht, zie De Onderstroom)

Marianna van Tuinen op Plus Nu
Nr. 166 | Gerhilds 18de boekrubriek. Marianna van Tuinen Prentenboeken en de tovernoot 2 (ook gepubliceerd in Pluskrant.nl en Weekbrief 07.09.2017 )
Nr. 167 | Gerhilds 19de boekrubriek. 3 Prentenboeken Marianna van Tuinen (ook gepubliceerd in Pluskrant.nl en Weekbrief 14.09.2017)
Nr. 221 | Gerhilds boekrubriek 20. Collages uit Remus Reuzennmuis.  20.12.2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *