218. Gerhilds boekrubriek 19. ZOO ZEN, ontwapenend yogadierenprentenboek

 

Home  »   Boekbespreking  »   218. Gerhilds boekrubriek 19. ZOO ZEN, ontwapenend yogadierenprentenboek

Geplaatst op 09/12/2018

Nr. 218 | Gerhilds boekrubriek 19 (2018)

 

ZOO ZEN, ontwapenend yogadierenprentenboek

1. Laura op haar yogamat, ZOO ZEN, ©Suzi Schaeffer en Kristen Fischer

Panta Rhei

Op 4 december 2018 bracht Uitgeverij Panta Rhei de Nederlandse versie uit van het spookjesachtige prentenboek ZOO ZEN, een speels yogaverhaal voor kinderen. De uitgever is gespecialiseerd in boeken over onderwijs, creatieve en sociaal-emotionele vorming en opvoeding, levensbeschouwing en gezondheid. In ZOO ZEN, (voor-)lees en prentenboek en tegelijk praktisch doeboek komt dat samen. Auteur Kristen Fischer legt elf yogahoudingen uit in telkens vier regels met rijm. Ontwapenende dieren van Susi Schaëfer laten het meisje Laura yogahoudingen zien. Laura imiteert ze op haar yogamatje en zo maken lezers en kijkers spelenderwijs kennis met yoga. Het plezier spat van de pagina’s af.

2. Zoo Zen Een speels yogaverhaal voor kinderen

Veelzijdig boek van de maand

Werk van Fischer en Schaëfer is meervoudig bekroond. ZOO ZEN van uitgeverij Sounds True in Boulder (VS) kreeg in juli 2017 van Barnes & Noble het predicaat prentenboek van de maand (Best Picture Book). Het door Aleid C. Swierenga uit (Amerikaans) Engels vertaalde yogadierenboek heeft als adviesleeftijd 4 tot 8 jaar, maar is als vrolijk telboek al geschikt voor peuters. Bij elke nieuwe yogahouding komt er een extra dier en er zijn grappige details. De uitgebreide beschrijving van de houdingen achterin het boek is een handleiding voor ouders en docenten om met kinderen de plaatjes na te apen.

3. De kameel in ZOO ZEN,  ©Suzi Schaeffer en Kristen Fischer

Kristen Fischer

Kristen Fischer behaalde haar Bachelor of Arts aan de Richard Stockton College of New Jersey, Pomona. Ze werkt sinds 2004 als copywriter, journalist en redacteur voor kranten, magazines en verschillende opdrachtgevers. Zij publiceert onder meer over medische onderwerpen en schreef boeken over de zakelijk- praktische kant van creatieve beroepen. Haar paperback Creatively Self-Employed: How Writers and Artists Deal with Career Ups and Downs (iUniverse, 2007), belicht veelzijdig zzp-ers in creatieve beroepen. Haar  paperback en downloadversie When Talent Isn’t Enough: Business Basics for the Creatively Inclined (Career Press, 2013) geeft tips voor de zakelijke afhandeling en omgaan met stress, afwijzing en onzekerheid bij vervullende creatieve beroepen. Ramen Noodles, Rent and Resumes: An After-College Guide to Life with SuperCollege (LLC, 2008) gidst jonge professionals. Zoo Zen, Schaëfers eerste kinderboek, reikt speels yoga aan, ook goed als stressmanagement, energieboost en evenwicht.

4. Susi Schaefer in haar atelier. Foto ©Rich Schaefer

Susi Schaefer

Susi Schaefer is opgegroeid in de Oostenrijkse Alpen. Ze speelde in de natuur en tekende liever dieren, dan in pronkjurkjes te lopen. Na een opleiding tot glasschilder in de middeleeuwse glas- en kristalstad Rattenberg, verhuisde zij naar Zuid-Californië. Ze studeerde er Grafisch Vormgeven en werkte als nanny. Tijdens het voorlezen aan kinderen, werd ze verliefd op kinderboeken. Nu woont en werkt ze in North Tustin, CA (Amerika), samen met haar altijd geduldige echtgenoot en twee kinderen. Naast schrijven en illustreren, reist ze graag en werkt vrijwillig voor groepen die dieren redden. Janklow & Nesbit Associates vertegenwoordigt haar werk.

5. Engelse versie ZOO ZEN, frogs (kikker),  ‘spreid vooral je benen heel wijd ‘©Suzi Schaefer en Kristen Fischer

Harmonie

Schaefers liefde voor natuur en dieren is zichtbaar in de kindvriendelijke dieren die Laura aanmoedigen om op haar yogamatje onbevangen op te gaan in dierenhoudingen, staand, zittend of liggend. Op de eerste tekening staan alle dieren,
“Laura is er klaar voor:
ze wil iets nieuws proberen,
haar vriendjes in de dierentuin:
kan ze van hen iets leren?”

De yoga-zen-reis door de ZOO-dierentuin lijkt een reis door de vrije natuur. Laura gaat zonder een enkel gevaar langs dierenvrienden in de steppe, woestijn, een berghol, boom, vijver of wereldzee en al die dieren leven in harmonie met elkaar en hun omgeving. Het is een mooie vondst om bij de kennismaking met elk dier een meestal vierregelige tekst te zetten en daarnaast een van de dieren een zinnetje te laten zeggen als aanmoediging. Nadat Laura op haar yogamat beer, cobra, adelaar, leeuw, kameel, dolfijn, gorilla, hagedis en kikker is geweest, staat ze zoals boom staat. Ze is dankbaar voor alles, dat maakt haarzelf en iedereen blij.

Tekst ©Gerhild van Rooij

Zoo Zen Een speels yogaverhaal voor kinderen,
Kristen Fischer, illustraties Susi Schaefer,
Katwijk aan Zee,  Uitgeverij Panta Rhei,
Gebonden, 24,0×24,0x0,9 cm, 437 gram
ISBN 978-90-8840-185-5, € 14,95

Bronnen
http://www.susischaefer.com
https://www.scbwi.org/about/mission/

NB Wilt u de maandbrief ontvangen met Gerhilds cultuur-en boekrubrieken en PlusNu-nieuws, mailt u dan naar jjroel@kpnmail.nl

Een reactie op 218. Gerhilds boekrubriek 19. ZOO ZEN, ontwapenend yogadierenprentenboek

  • Anja Kiel-Douma schreef:

    Wat een mooie recensie over dit leuke boek, met de sprankelijke titel Zoo Zen.
    Het nodigt echt uit om het boek te gaan lezen.
    En natuurlijk om de yogahoudingen te gaan doen.
    Gewoon, zoals Laura dat doet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *