212. Gerhilds boekrubriek 16. Vlaslied en nieuw vlassprookje

 

Home  »   Boekbespreking  »   212. Gerhilds boekrubriek 16. Vlaslied en nieuw vlassprookje

Geplaatst op 25/10/2018


Nr. 212 | Gerhilds boekrubriek 16 (2018)

Vlaslied en nieuw vlassprookje

1. Nieuw prentenboek over Vlas, 3 oktober 2018

Hatsaflatsa Illustraties

In 2016 startte Klasina van der Werf als journalist haar eigen tekst- en pr-bedrijf met de focus op schrijven over kinderen. Hanna Terpstra (Den Helder, 1977) maakte het bedrijfslogo Klasina ontdekte haar sprookjesachtige werk op facebook. Hanna is in Leeuwarden opgeleid in Vrijetijdskunde n heeft tien jaar met werklozen aan hun dagbesteding gewerkt. Toen dit werk stopte, heeft zij zich als autodidact overgegeven aan tekenen en schilderen en startte ze Hatsaflatsa Illustraties.

2. Logo Klasina van der Werf Tekst & Pr door Hanna’s Hatsaflatsa Illustraties

Vlassprookje, Klasina van der Werf

Klasina van der Werf schreef het sprookje ‘Het meisje en de magische vlasbloem’ en wist meteen dat kunstenaar en kunstcoach Hanna daarvoor de ideale illustrator zou zijn. Hanna zegt in haar atelier in de Blokhuispoort in Leeuwarden over de illustraties: “De verhoudingen zijn niet realistisch. De ogen zijn groot en sprekend om de kwetsbaarheid te tonen. Het geheel moet speels zijn.” Treffender kan dit niet samengevat worden.

3. Boekpresentatie ‘Het meisje en de magische vlasblom’ bij CBS de Gearing in Ee

Vlaslied Eltsenien is oars, Onno Loonstra

Bij de start van de Kinderboekenweek rond het thema vriendschap is het prentenboek gepresenteerd. De vriendschap tussen Femke en vlasbloem Vlassie draagt het verhaal. Femke voelt zich een beetje anders. Dit is herkenbaar voor veel kinderen. Op een natuurlijke manier komt de geschiedenis van vlas in beeld. En, er is een vlaslied ‘Eltsenien is oars’ gemaakt over anders mogen zijn. De clip* is opgenomen in de Dream Project Studio’s van Klaske en Sjoerd Ferwerda in Ee. De bekende troubadour Onno Loonstra schreef de muziek en tekst en zong het lied in. Een AMV-koor van 30 kinderen van CBS De Gearing zong mee, Onno begeleidde op gitaar en de saxofoon- en accordeonpartijen waren voor AMV-juf Zwaannette Dijkstra.

4. Vlasbloem Vlassie, illustratie Hanna Terpstra (Hatsaflatsa Illustraties, Leeuwarden)

Zwaanette Dijkstra

Op de youtubefilmclip ‘Eltsenien is oars’* staan prenten uit het boek, foto’s van vlas en opnames van het liedje. Het vlaslied is al live uitgevoerd voor de Friese televisie. Het koor wordt geleid door Zwaanette. Zij voltooide de Muziek Pedagogische Academie en het Conservatorium in Leeuwarden, studeerde kerkorgel bij Jan Jongepier en hafabra-directie bij Gerrit Fokkema en volgde de Gehrelscursus. Zwaanette geeft sinds 1989 individueel en klassikaal les  in keyboard-, orgel- en AMV-blokfluitles bij Opus 3 (Dokkum). Deze muzikale duizendpoot organiseert onvergetelijke optredens met cursisten in  diverse leeftijdscategorieën,.

5. Vormgever Jan Jaap Roos, Illustrator Hanna Terpstra, Jaap Broersma met tekening en boek, auteur Klasina van der Werf

Work it Out  en Jaap Broersma

Jan Jaap Roos van Work it Out in Noardburgum gaf het prentenboek prachtig vorm. Bij de boekpresentatie op het schoolplein van de Gearing onthulde  hij samen met Klasina en Hanna een levensgrote boekomslag voor ‘Het meisje en de magische vlasbloem’. De 93-jarige Jaap Broersma is ruim 30 jaar vrijwilliger bij het 40-jarige museum en is een belangrijke figuur in dit kinderboek. Hanna tekende hem met zijn pet en gele klompen terwijl hij vlas repelt in vlaswerkplaats het Braakhok, dat nu een museum is. Broersma kreeg de tekening cadeau, waarna het nieuwe vlaslied live gezongen werd. Onno zong ook zijn in het sprookjesboek opgenomen  Braakhokliet.

6. Bord vlasbewerkingsmuseum It Braakhok,  Foeke Sjoerdstrjitte 9 Ee (m.  06-30964560)

Het braakhok in Ee

In de online uitgave The Legacy ** stelt Hanna dat zij met haar werk mensen mee wil nemen naar een sprookjesachtige wereld, waar ze geliefd zijn en helemaal zichzelf mogen zijn. Mensen laten herinneren wie ze waren, voordat ze werd verteld wie ze moesten zijn, lijkt haar motto. Het sluit naadloos aan op het sprookje van  Klasina, het vlaslied en de werkwijze van  Zwaanette. Het boek en het lied zijn een enorme bijdrage aan het educatieproject van Vlasverwerkingsmuseum Het Braakhok. Schoolkinderen in Ee weten weer dat je van vlaszaden lijnzaadolie en (diervoeding-)koeken kunt maken, of dat vlas in linnen veranderd kan worden. Vlas is ook grondstof voor onder meer fietspaddenstoelen, hockeysticks, auto-onderdelen en bioplastics. Wie in het boek de Qr-codes scant, ziet virtueel vlasbewerkingen als repelen en brakelen. Het meisje en de magische vlasbloem is een informatief cultuurhistorisch boek en een bemoedigend sprookjesboek.

Ee, 2018, ©Gerhild van Rooij

Noten/ bronnen
*https://www.youtube.com/watch?v=KGIUpS4ge4o
**Leeuwarder ondernemers over Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018)
www.itbraakhok.nl
www.klasinavanderwerf.nl
www.workitout.nl
www.hatsaflatsa.com
Nanne Nicolai, presentatiefoto’s
NB zie Cultuurrubriek 11 Vlasspeurtocht  en museum

Wilt u via de maandbrief op de hoogte blijven van nieuws en Gerhilds boekrubrieken en cultuurrubieken op Plus Nu, zend u dan een e-mail aan Hans Roelofs,  jjroel@kpnmail.nl, redacteur van plusnu.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *