208. Gerhilds boekrubriek 14. Fotoboek, Tinco Lycklama, Beetsterzwaag

 

Home  »   Boekbespreking  »   208. Gerhilds boekrubriek 14. Fotoboek, Tinco Lycklama, Beetsterzwaag

Geplaatst op 21/09/2018


Nr. 208 | Gerhilds boekrubriek 14  (2018)

Fotoboek, Tinco Lycklama, Beetsterzwaag

1. Tinco Lycklama expositie verlengd t/m 23 september 2018

5000 bezoekers

Beetsterzwaag. In dit Europees jaar van het Cultureel Erfgoed en Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018) zijn bijzondere mienskipsprojecten gerealiseerd in Friese plaatsen en dorpen. Beetsterzwaag, hoofdplaats van Opsterland, profileert zich als Culturele Hoofdstraat 2018. De hoofdtentoonstelling Tinco Lycklama, een Friese Jonker in de Oriënt, in het voormalige Grietenijhuis is zondag voor het laatst te zien. Naast de historische collectie van Tinco zijn er recente schilderijen en objecten van Theo de Feyter, die het hedendaagse Syrië belichten. Het grootse eerbetoon aan de beroemde en kleurrijke inwoner van Beetsterzwaag, Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt trok meer dan 5000 bezoekers.

2.  Opening Tinco expositie, Tinco-onderzoeker Ernst Huisman geëerd door Ellen van Selm, burgemeester van Smallingerland

Cannes, Beetsterzwaag en Gorredijk

Het recent verschenen fotoboek Tinco Lycklama, een Friese Jonker in de Oriënt Een unieke tentoonstelling in beeld biedt een goed overzicht. Om de tentoonstelling en het randprogramma mogelijk te maken hebben de Franse stad Cannes en de Friese gemeenschap Opsterland in 2017 een culturele samenwerkingsovereenkomst afgesloten. De uitwerking is gerealiseerd door Stichting Historisch Beetsterzwaag en de Tinco Lycklama Foundation in samenwerking met Museum Opsterland in Gorredijk. Een groot aantal vrijwilligers heeft hieraan bijgedragen. In het fotoboek wordt Tinco omschreven als aristocraat, student, reiziger, verzamelaar, muziekliefhebber, woestijngraver, museumbouwer, socialite (VIP, vooraanstaand persoon) en weldoener. Tinco reisde van 1865 tot 1868 door de Oriënt en kwam daarna, 150 jaar geleden, terug naar Beetsterzwaag.

3. Eijsingahuis, Beetsterzwaag, in 1871 museum

Museum van antiquiteiten en Oosterse Curiosa
en Musée de la Castre

Hij bracht een immense verzameling kunst, artefacten en reisverhalen mee en stichtte in het Eijsingahuis zijn Museum van Antiquiteiten en Oosterse Curiosa. Het museum opende in 1871. Zijn collectie was vergelijkbaar met die van het Louvre en Royal Albert Museum. Later verhuisde Tinco en zijn museum naar Cannes. Hij liet de stad zijn collectie na. Het werd de basis voor het eerste stadsmuseum, het huidige Musée de la Castre, dat 181 voorwerpen in bruikleen gaf voor de unieke expositie in Beetsterzwaag, waaronder antieke kleitabletten, reisboeken, Qajarschilderijen en miniaturen, sieraden, textiel en armalia.

4. Nardus Huiskes, voorzitter Historisch Beetsterzwaag, Tinco LF2018 presentatie,  Post Plaza Leeuwarden

Terugblik Prominente sprekers, concert, Tsjerkepaad


Het Tinco-evenement viel al meteen op. De pitch in Leeuwarden en LF18-presentatie Culturele Hoofdstraat in Post Plaza werden gevolgd door het officieel omdopen van de Hoofdstraat tot Culturele Hoofdstraat 2018 in Beetsterzwaag. Op het dorpsfeest kwam Tinco in vol ornaat langs, maar hoogtepunt was de fantastische opening van de grote tentoonstelling. Ook het randprogramma met rondleidingen, speciale arrangementen, extra exposities en acht lezingen door prominente sprekers was een succes. Cultbee bracht in samenwerking met Historisch Beetsterzwaag een uitverkocht concert met de composities van Tinco Lycklama. De uitvoering door de pianisten Valentina Tóth en Lucas van der Vegt is mogelijk de Nederlandse première. Er is geen bron die een eerdere uitvoering in Nederland vermeldt.

5. Culturele Hoofdstraat van Europa 2018, Beetsterzwaag

Adellijk Wandelen en Kunstroute Aldtsjerk


Tijdens Adellijk wandelen onder leiding van een gids van Historisch Beetsterzwaag wordt mooi verteld. De Tinco-wandelroute zonder gids, loopt van de Culturele Hoofdstraat, door de natuur naar Sint Hippolytuskerk in Olterterp. Daar hangen kassen met rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt. Foto’s en objecten rond de eik op hun familiewapen vormden de Tinco-Tsjerkepaad-expositie 2018. Deze is afgelopen, maar op 22 september is van 11 tot 17 uur een selectie van de foto’s te zien in Kunstroute Aldtsjerk locatie L-M, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk.

6. Tinco’s blijvende sporen in Wolvega (kapel,  in raam wapen van Tinco en echtgenote J.A.J. baronesse thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, ©Gerhild van Rooij)

Tinco nog even in Beetsterzwaag


André van de Nadort, burgemeester van gemeente Weststellingwerf, opende de Tsjerkepaad fototentoonstelling Tinco’s blijvende sporen in Wolvega, waarvan nu een selectie getoond wordt in Aldtsjerk. De gelijknamige brochure met foto’s en achtergronden van Tinco’s neogotische grafkapel bij de Franciscuskerk in Wolvega is verkrijgbaar via www.gbv-artgallery.nl.

Tinco Lycklama, een Friese Jonker in de Oriënt is t/m 23 september van 11 tot 18 uur te zien in het Grietenijhuis, Hoofdstraat 17, Beetsterzwaag. Het fotoboek Tinco Lycklama, een Friese Jonker in de Oriënt Een unieke tentoonstelling in beeld van Historisch Beetsterzwaag (100 bladzijden, 15,5×15,5 cm) is verkrijgbaar via www.historischbeetsterzwaag.nl en een prachtige herinnering aan een unieke tentoonstelling. Van harte aanbevolen.

Tekst en foto’s ©Gerhild van Rooij

7. Bal travesti chez baron Lycklama, 1874, Cannes. 3de van rechts Tinco, detail schilderij van Paul Tetar van Elven, collectie Musée de la Castre

7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *