203. Gerhilds boekrubriek 11. Ridderboeken, lezen, knutselen en spelen

 

Home  »   Boekbespreking  »   203. Gerhilds boekrubriek 11. Ridderboeken, lezen, knutselen en spelen

Geplaatst op 23/08/2018

Nr. 203 | Gerhilds boekrubriek 11 (2018)

 

Ridderboeken,
lezen, knutselen en spelen

 


1. Maskers Ridders, omslag Sylvan Hollander (uitgeverij Libre)

Middeleeuwen en 21ste eeuw

Jong en oud kan zich inleven in ridderverhalen. Bij verkleedpartijtjes en rollenspellen is de Middeleeuwse ridder nog altijd populair. Kinderen tot ca.12 jaar die daar meer van willen weten, vinden van alles in Ridders van Uitgeverij Libre. Het boek is samengesteld door Frank van Dulmen en geeft een indruk van de Middeleeuwse gemeenschap die uit geestelijken, adel (heren, ridders) en boeren bestond. De maaltijden en kleding verschilden per klasse, evenals de manier van eten en slapen. Rechten en plichten waren ongelijker verdeeld dan in onze 21ste eeuw. Voor de jongsten heeft de uitgeverij een serie maskerboeken met verschillende thema’s zoals Maskers Ridders en Maskers Prinsessen en veel meer. Het zijn sprookjesachtige speel- en knutselboeken met per boek tien getekende maskers. Die moeten worden uitgeprikt of uitgeknipt. Met een lintje door de gaatjes zijn ze klaar om opgezet te worden: het spel kan beginnen.

2. Maskers Ridders, illustraties Silvan Hollander (Uitgeverij Libre )

Maskers Silvan Hollander


Knutselen kan ook. De voorzijde van het kartonnen masker is in kleur gedrukt, de achterzijde is zwartwit gehouden. Die kant mogen kinderen zelf inkleuren met potlood, krijt, viltstift of verf. Kinderen kunnen zo hun creativiteit uitleven thuis of bijvoorbeeld bij opa of oma. Ze kunnen de maskers pimpen met stickers, glitters, propjes crêpe- en vloeipapier, of edelstenen en veren op de ridderhelm of prinsessenkroon plakken. Met een masker hoef je je niet te verkleden om je te verplaatsen in een fantasiewereld is of een met historische figuren om een eigen verhaal te beginnen. De maskers die Silvan Hollander voor liefst twintig maskerboekenserie tekende zijn ideaal voor kinderfeestjes en om lang daarna thuis met broers, zussen, vrienden of vriendinnen toneel te spelen. Bij de riddermaskers met open en gesloten vizier is e rook een koning, hofnar, kalende man ( raadsheer of geestelijke?) en bij de heel verschillende prinsessen is er een kikker, eenhoorn en koning toegevoegd.

3. Maskers Prinsessen, omslag, tekeningen Silvan Hollander (Uitgeverij Libre)

Ridderopleiding

Ouderen kunnen het boek  Ridders als vertelboek gebruiken door er af en toe een feitje over ridders, kastelen of toernooien er uit te halen om spelenderwijs iets van de geschiedenis over te brengen. Ridder is afgeleid van ‘ruiter of rijder’. Een ‘rid’ was de wedloop van een paard of het paardrijden.* In de Middeleeuwen was een ridder oorspronkelijk een bereden en bepantserde soldaat of ruiter. Hij had na bewezen ervaring op toernooien of in de strijd, de ridderslag ontvangen van zijn heer van hogere adel of de koning. Ridders werden vanaf hun zevende levensjaar getraind en woonde dan niet meer thuis. Ze deden vanaf hun veertiende ervaring op als schildknaap. De schildknapen trainden met zandzakken om sterk te worden. Er waren geen fitnessapparaten of apps met stappentellers, hartslag- of inspanningsmeters. Virtuele spelen om inzicht te krijgen in het (levensechte) ridderspel of om sneller te kunnen schakelen, bestonden nog niet.

4. Ridders, Uitgeverij Libre

Verschillende tijden

De illustraties uit het boek Ridders zijn afkomstig van shutterstock.com en Wikimedia Commons. De ridders, kasteelvrouwe, prinses, boer en boerin, minstreel, geestelijke en heraut zijn vaak verklede mensen uit onze tijd of verbeeld in aansprekende iconen. Ridders en bewoners van kastelen komt zo dichterbij de huidige belevingswereld, evenals het leven buiten die kasteelmuren. De uitrusting van ridders en paarden, van maliënkolder tot harnas en paardenhelm, en de verschillende wapens voor riddertoernooien, steekspelen of belegeringen krijgen veel aandacht. De komst van nieuwe wapens maken de gevechten van man tot man steeds onbelangrijker waardoor ridder nu een eretitel is geworden met andere betekenis.

Leeuwarden/Aldtsjerk, ©Gerhild van Rooij

*J. L. Terwen, Etymologisch Handwoordenboek der nederduitsche Taal, of Proeve van een Geregeld overzigt van de Afstamming der nederduitsche Woorden: G.B. Van Goob, 1844

5. Silvan Hollander illustrator van Maskers Ridders en Maskers Prinsessen (foto Uitgeverij Libre)

Libre Uitgeverij B.V https://libre.nl/
Ridders, kastelen en toernooien
(2014)
Illustraties Shutterstock, Wikimedia
ISBN 978-94-92033-02-4, 26.3x24x1 cm
paperback, softback, NUR 212 Geschiedenis
leeftijd tot 12 jaar, 32 blz. Prijs € 9,95

Maskers Ridders, ISBN 978-90-79758-0403 +
Maskers Prinsessen, ISBN 978-90-79758-03-6
beiden 24 blz., tekeningen S. (Silvan) Hollander
25×26 cm, leeftijd vanaf 4 jaar. Per boek € 4,99

Tip voor kinderen
http://www.kids-n-fun.nl/kleurplaten/ridders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *