Gerhilds 96ste Kunstrubriek, Futen van Yvonne Visser

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   Gerhilds 96ste Kunstrubriek, Futen van Yvonne Visser

Geplaatst op 10/08/2016

96e kb 1 futen YV cGvR5876

 Futen, foto auteur

Achtergrond
Yvonne Visser (Nijmegen, 1954) is opgeleid in handvaardigheid aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunst in Maastricht en studeerde daarna aan Academie Minerva te Groningen keramiek en schilderen. Ze is vooral bekend geworden met bronzen beelden. Een aantal staat in gemeentes in de noordelijke provincies, waaronder in Drachten. Visser werkt in het Drentse Nijlande in een atelier dat ze haar huisje noemt.

 

96e kb 2Hazezussen Y Visser Gi

Hazezussen, Yvonne Visser, hal gemeentehuis Aa en Hunze, Gieten. Foto Gouwenaar

 Werkwijze
Tekenend komen daar de lijnen en vormen tevoorschijn die weergeven wat de kunstenares voor ogen staat. Ze maakt de beelden eerst in het klein en vergroot ze later om alle details en de huid optimaal uit te laten komen. Zelfs het metershoge uitvergroten besteedt ze niet uit. Haar bronzen zoogdieren, amfibieën en vogels roepen vaak een glimlach op. Deze energieke en ontwapenende, soms geklede muisjes, honden, hazen, nijlpaarden of mammoeten zijn metaforen. Via hun lichaamstaal, koppen en snoetjes verbeelden ze menselijke emoties.

 

96e kb 3 Y. Visser foto GvR Kikkers
Sinds 2006 sieren Vissers bronzen futen de Mevrouw de Rooweg, Parkwijck De Singels in Drachten. Enkele jaren      daarvoor stond op Wilma’s Kikkersite bij het kopje ‘Vijanden’ (van kikkers) werk van Jasper Hoogland met een

door mij vertaalde haiku van Hugo Ernst Käufer (1927-2014). Bij ‘Kunst’ stonden meer werken van deze Groningse kunstenaar en bronzen kikkers die een regendans en tango uitvoerden van Yvonne Visser. Ze spraken me aan door de levenslust die er afspatte. Jaren later zag ik dat haar atelier in een grote natuurlijke tuin met vijvers lag en dat de vloeiende speelse lijnen daaruit ook in haar beelden terugkwamen.

 

 

 

 

 

 

96e kb 4 futen2 YV cGvR5874

Futen 2. Foto auteur

Lente
Haar realistische Baltsende futen stijgen energiek uit het water op. Ze zijn geïnspireerd op de appartementenbloknamen: Meerkoet, Smient, Patrijs, Lepelaar, Stern en Fuut, die met opdrachtgevers Heymans Vastgoed en BAM Woningbouw op de hardstenen sokkel zijn vermeld. De datum 21 maart 2006 verwijst naar de eerste lentedag waarop het beeld is aangeboden, passend bij het baltsen. Het nestmateriaal dat de sierlijke futen elkaar aanbieden is een verwijzing naar de nieuwgebouwde appartementen. Ik groeide op in een negentiende eeuws herenhuis aan de Amstel en woonde aan de Keizersgracht, maar was dichterbij watervogels in mijn woonboot met atelier in Amsterdam. Daar tekende en schilderde ik (nestelende) futen, meerkoeten en eenden. Die werken vonden hun weg. Nu maak ik ander werk, maar sta nog steeds stil voor futen, ook voor Vissers goed getroffen futen.

 

96e kb 5 futen3 YV cGvR5875

Futen 3. Foto auteur

Mellema en Visser
In de op afspraak of beurzen als de Affordable Artfair te bezoeken Melvy-art Gallery (Melvis vof, sinds 2000) zijn naast beelden van Yvonne Visser werken van bevriende kunstenaars te zien. Yvonne is druk, echtgenoot Henk Mellema vertelt dat de ‘dansende’ futen, een mooi project was. “Het beeld was destijds voor de omwonenden zeer welkom, ze reageerden heel positief en dat geeft ook nu, tien jaar later, nog een warm gevoel.” Tijdens het fotograferen van dit beeld blijken de vogelblokbewoners trots op ‘hun’ kunstwerk.

 

96e kb 6 Sophie Tynaarlo Visser 02

Sophie de dansende haas, bij A28, Tynaarlo. Foto Gerardus

 Ruimte
De beweging en torsie in Vissers kleine en monumentale beelden maken dat je ruimte ervaart, net als bij het zien van een voorbijschietende, wegduikende en verderop bovenkomende Podiceps cristatus of fuut. Dat geldt ook voor de vijf meter hoge in Tynaarlo geplaatste sprookjesachtige Sophie, de dansende haas uit 2006. Een ingetogen Hond uit 2008 staat in het Martiniziekenhuis in Groningen, met een Beer en Draaideur-hondjes. Je kunt het of Mijn vader uit 2006, een grote en kleine fietsende haas in Zuidhorn, is zeer herkenbaar en geïnspireerd op de herinnering aan vaders bemoedigende hand in de nek. In haar bijna glooiende beelden leidt Yvonne Visser de blik via menselijke houdingen, fiets-, loop-, sprong- en baltsbewegingen tot voorbij haar figuren. Alles danst ingehouden of uitgelaten in de maat, soms met een knipoog.

Drachten, Groningen, Tynaarlo, Zuidhorn, Aldtsjerk, 2016 ©Gerhild van Rooij www.gbv-artgallery.nl

*https://www.youtube.com/watch?v=bVqo2wzXkng

Foto’s
1, 3, 4, 5
Futen, Drachten foto’s Gerhild van Rooij
2
Hazezussen, gemeentehuis Aa en Hunze, Gieten, foto Gouwenaar
6
Sophie, bij A28, Tynaarlo, foto Gerardus

Bronnen
Henk Mellema
Keunstwurk.nl
http://www.kikkersite.nl/yvonne.php
Bronzen-beelden.nl  
Art-Melvy Gallery, Melvis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *