104. Gerhilds 94ste kunstrubriek. Expositie Verandering, Museum Opsterlân 1

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   104. Gerhilds 94ste kunstrubriek. Expositie Verandering, Museum Opsterlân 1

Geplaatst op 01/08/2016

Nr. 104 | Gerhilds 94ste kunstrubriek (2016)

Expositie Verandering, Museum Opsterlân 1


94e kb 1 J verhoef bij werk sjoerdtsje de Vries 5306b

  1. Jaqueline Verhoef, Museum coördinator bij Verandering op het wad, Sjoerdtsje de Boer (foto Gerhild van Rooij)

Propodia en Museum Opsterlân

In 2015 organiseerden Propodia en Museum Opsterlân voor het eerst gezamenlijk een verkoopexpositie hedendaagse kunst getiteld: De sloot. Het leverde diverse perspectieven op van een bij Opsterland aansluitend thema. Dit jaar kozen ze het algemene thema: Verandering. Tot en met 25 september toont Museum Opsterland (Hoofdstraat 59), op verandering geïnspireerde werken. Een aantal van de veertig geselecteerde Nederlandse kunstenaars heeft een band met Friesland, de enige Friezin, Sjoerdtsje de Boer (1958, Dokkum), is vertegenwoordigd met: ‘Verandering op het wad’. Dat wad verandert natuurlijk altijd. Haar miniaturenvierluik, tekeningetjes met daarbij organisch materiaal, is op verhogingen in een grijze bekisting gevat.

94e kb 2 Hollands sleetje A breemers

2. Hollands sleetje. Alexandra Bremers (foto kunstenaar)

Jaqueline Verhoef

Jacqueline Verhoef, coördinator van het museum heeft uit de voorselectie met werk van tachtig kunstenaars de definitieve keuze gemaakt voor de specifieke vorm en afmetingen van de expositieruimtes: twee benedenzalen, de achterste diagonaal doorsneden met deels door panelen afgeschermde vitrines, een vide. In de transparante, van de entreeruimte afgescheiden expositieruimte spiegelt op een zwarte glasplaat een poëtische ‘bevroren’ Hollande sleetje van Alexandra Bremers (1960, Maastricht), van buiten beschenen door de brandende zon. Het is van pâte de verre, in de oven glas gesmolten dat met bolletjes glas met een bindmiddel tot een pasta vermengd is.

94e kb 3 Betteke Akkerman

3. White plains. Bette Akkermans (foto auteur)

Zonnebloem

Langs de trap hangt het fraaie drieluik Still green, Deep purple, White plains van Bette Akkermans (1960, Vlaardingen). Deze in Kampen opgeleide kunstenares drukt in haar olieverfschilderijen de transformatie van zonnebloemen uit, een overbekend thema met Van Gogh als beroemdste representant. Met haar eigen heel verschillende en gloedvolle kleurstellingen maakt Akkermans het drieluik een werk van deze tijd waarin alles kan en kunstenaars een ongekende vrijheid hebben.

94e kb 4 mus opsterl. Ewa Marziars landschap

4. Landschap. Ewa Marziarz (foto auteur)

Stippen

Een opvallend, nooit getoond Landschap (2010) is van de Poolse Ewa Maziarz (1978, Liblin) uit Harderwijk met een atelier in Putten. Zij is opgeleid aan de Academie voor Schone Kunsten in Poznan in Schilderkunst en Artistieke educatie en had les op de Groningse Academie Minerva. De grote rode en blauwe stippen boven het landschap verstoren enigszins de vanuit een wolkenlucht weergegeven bebouwde kom en wegen, maar dit is zo bedoeld. Ze verwijzen evenals de naam google naar de virtuele wereld van googlemap en streetview die het ter plekke, met alle bijbehorende sensaties je weg zoeken lijkt te verdringen. Vroegere landschapsschilders zochten buiten en maakten luchtgezichten vanaf een berg of toren.

94e kb 5 5321 mus O box Martin copier

5. Box en foto. Martin Copier (foto auteur)

Kist en fotoportretten

Schilder, houtdrukker Martin Copier (1966, Houten) toont drie foto’s. Hij voltooide de Sint Joost Academie in Breda en richtte zich op achtergelaten sporen in ruimtes. Geïntrigeerd door tatoeages bij voetballers, besloot hij tatoeëerder te worden voor zijn verdere kunstontwikkeling. In zijn galerie in Werkendam tatoeëerde hij teksten en grafische voorstellingen die symbool stonden voor veranderingen die de cliënten doormaakten. Na afloop fotografeerde hij ze in een door hem getimmerde houten box van een kubieke meter, beplakt met schetsen van tatoeages die deze indringende levensverhalen van een verkeersongeluk tot de bezegeling van de liefde vastlegden. Een selfie in de kist geeft kans op een abonnement op Metropolis M.

94e kb 6 Liesbeth Tuit Mobiele Eenheid 2016

6. Mobiele eenheid 2016. Liesbeth Tuit (foto auteur)

Beschermd?

Liesbeth Tuit (1960, Maassluis) specialiseerde zich op de Rotterdamse Academie voor beeldende kunst in schilderen en tekenen en heeft haar atelier in Buren. Ze exposeerde ooit sobere pasteltekeningen van Friese paarden in onze Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk. Ze werkte later uitbundiger, maar het antracieten, donkere acrylverfschilderij Mobiele eenheid 2016 is ook sober, passend bij deze tijd vol onzekerheid en aanslagen. De diagonaal geplaatste gehandschoende hand met machinegeweer sluit aan bij In de aanslag, de collages van belastingenveloppen uit diverse landen in pistoolvorrm die in 2003 in het ABN-hoofdkantoor hingen. Het materiaal reduceerde het pistool tot speelgoedwapens en in haar collage van wol leek het pistool ingepakt en ‘onschuldig’. Mobiele eenheid echter reflecteert bloedserieus een steeds verder oprukkend wereldbeeld waarin vrijheid – ook als je gewoon iets viert – grimmig beschermd moet worden. Het uitrukken van mobiele eenheden moet geruststellen, maar is beklemmend. Er is veel veranderd.

Gorredijk, Aldtsjerk 2016© Gerhild van Rooij, www.gbv-artgallery.nl

Zie Nr. 105 | Gerhilds 95ste kunstrubriek. Expositie Verandering, Gorredijk 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *