159. Gerhilds 141ste kunstrubriek. Eendenhuis, Kikvors en Koe in Nijega

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   159. Gerhilds 141ste kunstrubriek. Eendenhuis, Kikvors en Koe in Nijega

Geplaatst op 27/07/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 159 | Gerhilds 141ste kunstrubriek (2017)

Eendenhuis, Kikvors en Koe
Nijega

141e kb 1a eendhs Nijega f G van Rooij
1. Eendenhuis Sybrine Noordenbos (foto auteur)

Spiegeling Zaalkerk, Nijega

Nijega. In Nijega staat het monumentale kunstwerk It Turfskip van Sofie Hupkens. Iets lager spiegelt zich een middeleeuwse zaalkerk met toren van twee geledingen en ingesnoerde spits in het water aan de Kilometerwei. Dit kerkgebouw aan de Hearrewei 1 hoort tot de Hervormde gemeente van de Protestante Kerk Nederland. Het is in 1850 deels vernieuwd en werd in 1894 gedeeltelijk verbouwd volgens plannen van D.D. Duursma. De architectuur van dit rijksmonument is vanaf Hupkens turfschip door het bladerdek van de bomen aan de overzijde deels te zien.*

 

141e kb 2 eendhs Nijega f G van Rooij kopie

2. Eendenhuisje van Sybrine Noorderbos en turfschip van Sofie Hupkens (foto auteur)

Drijvend

De bouwstijl van de weerspiegelde toren contrasteert met de gestroomlijnde vorm van Hupkens kunstwerk en met de vormgeving van het in het water drijvende huizenrijtje dat in datzelfde water wordt weerkaatst. Dit eendenhuisje bestaat uit drie aaneensluitende traditionele huisjes van cortènstaal die in hoogte variëren. Ze staan op één rechthoekig plateau en hebben aan de voor- en achtergevels een deuropening met op dakhoogte een klein open raam. Het eendenhuisje ligt er steeds anders bij omdat het water tot 60 cm kan stijgen of dalen.

141e kb 3 Frost Nijega foto G v. Rooij kopie

3. Houten kikvors, Nijega (foto auteur)

Architecte Sybrine Noordenbos

Voorbij de kerk aan de Hearrewei staan in een klein plantsoen een opvallende bank en een houten kikvors op hoge cilinder van cortènstaal. In het verlengde van de Hearrewei, aan de Kilometerwei, ligt theetuin de Tamarisk, genoemd naar die prachtige boom. Deze landschapstuin met natuurlijke vijvers en borders is van het echtpaar Noordenbos, die graag over hun tuin vertellen. Hun dochter is de aan de TU-Delft opgeleide architecte Sybrine Noordenbos uit Den Haag en de ontwerper van het eendenhuisje. Het is uitgevoerd door Gerrit Elverdink en gelast door mevrouw Elverdink-Vellema.

141e kb 4 Frost Nijega foto G v. Rooij kopie

4. Frost, houten kikvors op sokkel (foto auteur)

Kikvors en Âldjiersploech

Bij de kikvors staat op een metalen bord rond de sokkel:
Dit is makke fan de grutste Krystbeam fan it lân, dy’t hjir stie yn’e winter fan 2010/2011. Oanbean troch: Âldjiersploech “Stiekem Mei Alles”. De actieve gastvrouw van Tamarisk vertelt dat bij dorpsfeesten in Nijega een prijswinnaar geen oorkonde krijgt maar een frosk (kikvors), een idee dat zij inbracht.  Het idee is opgepakt in het dorp. Toen Oudejaarsploeg Nijega een herinnering wilde bewaren aan de hoogste Kerstboom van het land in 2010-2011 in het plantsoen, is daar  als driedimensionaal dorpsbeeldmerk een frosk uitgehakt. Vlakbij de vijver met waterlelies staat nog een houten bankje op twee dwarsliggende ronde boomstamklossen. De bank van 100% FSC-hout uit goed beheerde bossen van het Duitse SIK-Holz en Acacia-Robina Nederland BV kijkt uit op deze kikkervijver
.

141e kb 5 bank2 Nijega foto G v. Rooij

5. FSC-bank en linksboven gele bank van Bogaart (foto auteur)

Bank van Dinie Boogaart

Aan de kant van de Hearrewei is een fraaie wandschildering aangebracht op de hoge puntige rug van een hoekige, monumentale bank. Dit kunstwerk staat in de hoek van een door een blauwe rand omgeven vierkant waarbinnen rode bakstenen in visgraatmotief liggen. De tegen een gele achtergrond geschilderde koe in de wei vormt een opvallende entree van het dorp. Het kunstwerk uit 2002 is in opdracht van gemeente Smallingerland en Plaatselijk Belang geschilderd door dorpsgenoot en nationaal bekende kunstenaar Dinie Boogaart als afsluiting van de dorpsvernieuwing.

141e kb 6 koebank Nijega foto G v. Rooij kopie

6. Schilderij koe op voorzij gele bank, Dinie Bogaart (foto auteur)

Schilderij in openbare ruimte

Net als in Boogaarts schilderijen en pasteltekeningen geeft de gele achtergrond de geportretteerde koe alle ruimte. De achtergronden zijn nooit koel en altijd gelaagd, zelfs op een giclée. In haar schilderijen en pasteltekeningen zie je de huid, wat een extra dimensie geeft aan de kunstwerken. Mogelijk wordt het schilderij op de busbank weer vervangen door iets anders. Daarmee blijft de entree van het dorp in ontwikkeling. In 2007 was de achtergrond lichtblauw en stond er een ander ras koe op, even levendig en met dezelfde, ogenschijnlijk losse toets geschilderd.

 

2017, ©Gerhild van Rooij tekst en foto’s

*De toren heeft een klok uit 1381 en één uit 1957, ter vervanging van een door de Duitse bezetter gevorderde klok uit 1783. In 1957 is het interieur naar plannen van J. Baart gerestaureerd. Het orgel dateert uit 1893.

Bronnen
Keunstwurk.nl
reliwiki.nl/index.php/Nijega,_Hearrewei_1_-_Hervormde_Kerk
dinieboogaart.nl
Oral history, echtpaar Noordenbos (theetuin Tamarisk, Nijega)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *