Gerhilds 141ste Kunstrubriek, Eendenhuis, Kikvors en Koe in Nijega

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   Gerhilds 141ste Kunstrubriek, Eendenhuis, Kikvors en Koe in Nijega

Geplaatst op 27/07/2017

141e kb 1a eendhs Nijega f G van Rooij

It Turfskip, Sofie hupkens en Eendenhuis Sybrine Noordenbos (© foto auteur)

Spiegeling
In Nijega staat het monumentale kunstwerk It Turfskip van Sofie Hupkens. Iets lager spiegelt zich een middeleeuwse zaalkerk met toren van twee geledingen en ingesnoerde spits in het water aan de Kilometerwei. Dit kerkgebouw aan de Hearrewei 1 hoort tot de Hervormde gemeente van de Protestante Kerk Nederland. Het is in 1850 deels vernieuwd en werd in 1894 gedeeltelijk verbouwd volgens plannen van D.D. Duursma. De architectuur van dit rijksmonument is vanaf Hupkens turfschip door het bladerdek van de bomen aan de overzijde deels te zien.*

141e kb 2 eendhs Nijega f G van Rooij kopie

Eendenhuisje, Sybrine Noorderbos (©foto auteur)

Drijvend
De bouwstijl van de weerspiegelde toren contrasteert met de gestroomlijnde vorm van Hupkens kunstwerk en met de vormgeving van het in het water drijvende huizenrijtje dat in datzelfde water wordt weerkaatst. Dit eendenhuisje bestaat uit drie aaneensluitende traditionele huisjes van cortènstaal die in hoogte variëren. Ze staan op één rechthoekig plateau en hebben aan de voor- en achtergevels een deuropening met op dakhoogte een klein open raam. Het eendenhuisje ligt er steeds anders bij omdat het water tot 60 cm kan stijgen of dalen.

141e kb 3 Frost Nijega foto G v. Rooij kopie

Houten kikvors (©foto auteur)

Architecte Sybrine
Voorbij de kerk aan de Hearrewei staan in een klein plantsoen een opvallende bank en een houten kikvors op hoge cilinder van cortènstaal. In het verlengde van de Hearrewei, aan de Kilometerwei, ligt theetuin de Tamarisk, genoemd naar die prachtige boom. Deze landschapstuin met natuurlijke vijvers en borders is van het echtpaar Noordenbos, die graag over hun tuin vertellen. Hun dochter is de aan de TU-Delft opgeleide architecte Sybrine Noordenbos uit Den Haag en de ontwerper van het eendenhuisje. Het is uitgevoerd door Gerrit Elverdink en gelast door mevrouw Elverdink-Vellema.

141e kb 4 Frost Nijega foto G v. Rooij kopie

Kikvors of Frost op sokkel (©foto auteur)

Kikvors
Bij de kikvors staat op een metalen bord rond de sokkel:
Dit is makke fan de grutste Krystbeam fan it lân, dy’t hjir stie yn’e winter fan 2010/2011. Oanbean troch: Âldjiersploech “Stiekem Mei Alles”.

De actieve gastvrouw van Tamarisk vertelde dat bij dorpsfeesten in Nijega prijswinnaars geen oorkonde krijgen maar een frosk, een idee dat zij inbracht. Die frosk, een kikvors, was opgepakt in het dorp. Toen de Oudejaarsploeg van Nijega een herinnering wilde bewaren aan de hoogste Kerstboom van het land die in 2010-2011in het plantsoen stond is deze uitgehakt als driedimensionaal dorpsbeeldmerk. Vlakbij de vijver met waterlelies staat nog een houten bankje op twee dwarsliggende ronde boomstamklossen. De bank van 100% FSC-hout uit goed beheerde bossen van het Duitse SIK-Holz en Acacia-Robina Nederland BV kijkt uit op deze kikkervijver.

141e kb 5 bank2 Nijega foto G v. Rooij

FSC-bank en linksboven gele bank van Bogaart (© foto auteur)

Dinie Bogaart
Aan de kant van de Hearrewei is een fraaie wandschildering, aangebracht op de hoge puntige rug van een hoekige, monumentale bank. Dit kunstwerk staat in de hoek van een door een blauwe rand omgeven vierkant met daarbinnen rode bakstenen, gelegd in visgraatmotief. De tegen een gele achtergrond geschilderde koe in de wei vormt een opvallende entree van het dorp. Het kunstwerk uit 2002 is in opdracht van gemeente Smallingerland en Plaatselijk Belang geschilderd door dorpsgenoot en nationaal bekende kunstenaar Dinie Boogaart als afsluiting van de dorpsvernieuwing.

141e kb 6 koebank Nijega foto G v. Rooij kopie

Schilderij op voorzij bank, Dinie Bogaart (©foto auteur)

Schilderij
Net als in Boogaarts schilderijen en pasteltekeningen geeft de gele achtergrond de geportretteerde koe alle ruimte. De achtergronden zijn nooit koel en altijd gelaagd, Zelfs op een giclée is dat nog zichtbaar. In haar schilderijen en pasteltekeningen zie je de huid, wat een extra dimensie geeft aan de kunstwerken. Mogelijk wordt het schilderij op de busbank over enige tijd weer vervangen door iets anders. Daarmee blijft de entree van het dorp in ontwikkeling. In 2007 was de achtergrond lichtblauw en stond er een ander ras koe op, even levendig en met dezelfde, ogenschijnlijk losse toets geschilderd.

Nijega, Aldtsjerk, 2017, ©Gerhild van Rooij tekst en foto’s

*De toren heeft een klok uit 1381 en één uit 1957, ter vervanging van een klok uit 1783 gevorderd door de Duitse bezetter. In 1957 is het interieur naar plannen van J. Baart gerestaureerd en het orgel dateert uit 1893.

Bronnen
Keunstwurk.nl
reliwiki.nl/index.php/Nijega,_Hearrewei_1_-_Hervormde_Kerk
dinieboogaart.nl
Oral history het echtpaar Noordenbos (theetuin Tamarisk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *