Gerhilds 13de boekrubriek. Familie kijkboek, Tjibbe Veldkamp en VOIC

 

Home  »   Boekbespreking  »   Gerhilds 13de boekrubriek. Familie kijkboek, Tjibbe Veldkamp en VOIC

Geplaatst op 23/03/2017

 13e boekbespr. 1 Het huis van Kat en Muis boek

 

Tekeningen van 24 noordelijke illustratoren van VOIC, Verenigde Oostindische Inkt Compagnie, hangen tot 18 april in de Poortstraat in het UMCG tegenover het Beatrix Kinderziekenhuis. Enkele illustratoren bezochten na de opening 8 maart zieke kinderen die niet uit bed konden komen en gaven hen het boek. Nu wijzen kinderen ouders op verstophoekjes en andersom. Enthousiast, ernstig, glimlachend roepen ze: “Ik heb hem” of “Daar”.

13e boekbespr. 2 Het huis van Kat en Muis in GRID

Afleiding
Een moeder zegt: “Dit wandje is zo’n fijne afleiding. Als we rondlopen om conditie op te bouwen, kijken we altijd. Sem is hier bijna een maand.” Met zijn stoere zwarte schoenen, waarop in neongroene veters een grafisch kruisje oplicht, zou de Amelander jongen zo uit zijn favoriete door een fiets gedomineerde zwartwit-tekening gestapt kunnen zijn. Het door Ruurd de Boer DBDdesign speels vormgegeven boek Het huis van Kat en Muis, Kat zoekt muis, maar in welke kamer is hij? met aansprekende omslag van Gewoon Jelle/ Jelle F. Post. Kinderboekschrijver Tjibbe Veldkamp, alias Kat, mist in de twee paginagrote kamers steeds muis en vraagt telkens ‘Of ben je misschien in … ?’ als houvast om weer een kamer met andere stijl en sfeer te doorzoeken.

13e boekbespr. 3 Sem de Jog in UMCG Fgvr

Links Sems favoriete tekening de hal van Nicolette Wever. Hij wijst naar een kok in de keuken van John Croezen. Foto ©Gerhild van Rooij

Kats huis
In het poppenhuis voorin is al zichtbaar dat kat en (voor-)lezers van jong tot jong gebleven een fantastische zoektocht wacht naar vijf muizen per kamer. Ze gaan op in kleuren en lijnen, voorwerpen, meubels, ruimtes en uitzichten als een grote boom voor Marjolein Uithams balkonkamer of het riante vergezicht uit Jan Eykenaars bibliotheek met leesstoel onder een schilderij van een lezende oude heer. In Erik Wielaerts traditionele huiskamer kijken kinderen op telefoon of afstandsbediening en aan het eind zien ze vanaf de bank met moeder op het led-scherm dat de kamer domineert Meneer den Uil uit De fabeltjeskrant en slaapt muis in de poezenmand.

13e boekbespr. 4 kat muis willem kolvoort

Terras, Willem Kolvoort

Katje
Machtelt de Vries tekende infographics van een vingerkatje dat iedereen kan maken. GRID, Grafisch Museum in de stad Groningen, bood in Kindermaand 2016 kinderen voor een speurtocht aan naar verstopte pagina’s. Met hun vingerkat doorzochten ze het museum en kregen aan het eind het nieuw uitgekomen boek. Ze reisden van de geheime duivenwereld met Herman Roozens duiventil tussen rode dakpannen naar Nico Visschers torenkamer met schatkist, muziek en speelgoed en van het geheimzinnige dak van Meinte Strikwerda met schoorstenen als monumentale torens naar Corien Bögels overvolle zolder waar van alles gebeurde.

 

13e boekbespr. 5 Martijn Fernhout voorraadkamer

Voorraadkaart, Martijn Fernhout

 Variatie
In Angelique Boters sprookjeslogeerkamer ligt krokodil onder het bed, slaapt leeuw in de kast, hangt koala aan het hemelbed en vliegt papegaai rond. Geertje van der Zijpps lichte serre is kleurrijk, John Croezens keuken met vier koks echt komisch. Matty de Vries geeft onderaardse gewelven prachtig weer, links bijna abstract, rechts met ladekast figuratiever. Haar muizen hoef je niet te zoeken. Nicolette Wever geeft in haar hal in zwart wit elk voorwerp ruimte, in Martijn Fernhouts voorraadkamer, ook in zwart wit, staan wijn en meel, in Tom Meijers kelder staan gereedschappen, bijl, hakhout, schoonmaak- en verfmaterialen en hangt een bokshandschoen. Ideale muizenplaatsen met ook voorwerpen uit oma’s tijd waarin muizen de raarste toeren uithalen.

Beweging
Sieger Zuidersma tekende het observatorium voor maan en sterren met een professor-onderzoeker. In Carlien Dubbens speelkamer met hobbelpaard, treintjes en Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast danst een muis op het slappe koord met de lampion en zijn poppen karakters. In Gerard de Groots badkamer slingert van alles en in de eetkamer van Fans Le Roux valt melk om, staat de hond naast de omgevallen afvalemmer en kruipt een muis door de kaas
. Muizen kruipen ook in Marianne van Voorns portretgalerij met schilderijen en beelden van dieren als boef, dame of met onderscheidingen behangen militair.

 

13e boekbespr. 6 Sem en moeder in UMCG f GvR

Sem en Carolien de Jong zoeken muizen in de kinderkamer van Myriam Berenschots, onder kelder Tom Meijer. Foto ©Gerhild van Rooij

 

13e boekbespr. 7 slaapkamer f GvR

De slaapkamer van … Foto ©Gerhild van Rooij

 

Vergeten
Christian Heydenrijks trap is een prachtige grafische plaat in roden, wit, grijs en een vleug oranje en suggereert veel ruimte met piepkleine muizen. In Myriam Berenschots kinderkamer in collagetechniek kijken ze naar de rij ontroerende kinderprinsen. Eén geeft een roos groter dan hijzelf aan de sprookjesprinses. Het meest poëtisch is Monique Beijers slaapkamer. Op de muur papa, een getekende ooievaar die een muis zie en achter het kind dat met haar hond op bed zit, valt maanlicht uit een raam als een Japanse prent. De figuren zijn herkenbaar, ook op
Willem Kolvoorts terras waar komische insecten en vogels met grote ogen naar elkaar en de wereld kijken. Het huis van Kat en Muis (€ 8,- in UMCG) van de VOIC en Tjibbe Veldkamp is een boek om even alles te vergeten, vooral dankzij alle platen met eigen sfeer.

Noord-Nederland, ©Gerhild van Rooij
www.voic.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *