139. Gerhilds 13de boekrubriek. Familie kijkboek, Tjibbe Veldkamp en VOIC

 

Home  »   Boekbespreking  »   139. Gerhilds 13de boekrubriek. Familie kijkboek, Tjibbe Veldkamp en VOIC

Geplaatst op 23/03/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 139 | Gerhilds 13de boekrubriek (2017)

 

Familie kijkboek
Tjibbe Veldkamp en VOIC

13e boekbespr. 1 Het huis van Kat en Muis boek

1. De VOIC en Tjibbe Veldkamp. Het Huis van Kat en Muis, Kat zoekt muis, maar in welke kamer is hij?

24 illustratoren van De VOIC

Groningen. Tot a8 april 2017 exposeren 24 noordelijke illustratoren van De VOIC, Verenigde Oostindische Inkt Compagnie illustraties in de Poortstraat in het UMCG tegenover het Beatrix Kinderziekenhuis. Enkele illustratoren bezochten na de opening op 8 maart kinderen die niet uit bed konden komen en gaven hen het boek. Nu wijzen kinderen ouders op verstophoekjes en andersom. Enthousiast, ernstig, glimlachend roepen ze: “Ik heb hem” of “Daar”.

13e boekbespr. 2 Het huis van Kat en Muis in GRID

2. Informatieblad en poster eerste tentoonstelling van Het huid van Kat en Nuis in het GRID, Groningen

Afleiding in UMCG

Een moeder zegt: “Dit wandje is zo’n fijne afleiding. Als we rondlopen om conditie op te bouwen, kijken we altijd. Sem is hier bijna een maand.” Met zijn stoere zwarte schoenen, waarop in neongroene veters een grafisch kruisje oplicht, zou de Amelander jongen zo uit zijn favoriete door een fiets gedomineerde zwart-wittekening gestapt kunnen zijn va het door Ruurd de Boer DBDdesign speels vormgegeven boek Het huis van Kat en Muis, Kat zoekt muis, maar in welke kamer is hij? De aansprekende omslag is van Gewoon Jelle/ Jelle F. Post. Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp, alias Kat, mist in twee paginagrote kamers steeds muis. Hij vraagt telkens ‘Of ben je misschien in … ?’ als houvast om weer een kamer met andere stijl en sfeer te doorzoeken.

13e boekbespr. 3 Sem de Jog in UMCG Fgvr

3. Links Sems favoriete tekening de hal van Nicolette Wever. Hij wijst naar een kok in de keuken van John Croezen (foto ©Gerhild van Rooij)

Kats huis

In het poppenhuis voorin is al zichtbaar dat kat en (voor-)lezers een fantastische zoektocht wacht naar vijf muizen per kamer. Ze gaan op in kleuren, lijnen, voorwerpen, meubels, ruimtes en uitzichten als een grote boom voor Marjolein Uithams balkonkamer of het riante vergezicht uit Jan Eykenaars bibliotheek met leesstoel onder een schilderij van een lezende oude heer. In Erik Wielaerts traditionele huiskamer kijken kinderen op telefoon of afstandsbediening. Aan het eind zien ze vanaf de bank, met moeder, op het led-scherm dat de kamer domineert Meneer den Uil uit De fabeltjeskrant en slaapt muis in de poezenmand.

13e boekbespr. 4 kat muis willem kolvoort

4. Terras in Het huis van Kat en Muis, Willem Kolvoort (De VOIC)

Infographics vingerkatje

Machtelt de Vries tekende infographics van een vingerkatje dat iedereen kan maken. GRID, Grafisch Museum in Groningen (stad), bood in Kindermaand 2016 kinderen een speurtocht aan naar verstopte pagina’s. Met hun vingerkat doorzochten ze het museum en kregen aan het eind het nieuw uitgekomen boek. Ze reisden van de geheime duivenwereld met Herman Roozens duiventil tussen rode dakpannen naar Nico Visschers torenkamer met schatkist, muziek en speelgoed, van het geheimzinnige dak van Meinte Strikwerda met schoorstenen als monumentale torens naar Corien Bögels overvolle zolder waar van alles gebeurde.

13e boekbespr. 5 Martijn Fernhout voorraadkamer

5. Voorraadkaart, Martijn Fernhout (De VOIC)

Variatie in stijl en vorm

In Angelique Boters sprookjeslogeerkamer ligt krokodil onder het bed, slaapt leeuw in de kast, hangt koala aan het hemelbed en vliegt papegaai rond. Geertje van der Zijpps lichte serre is kleurrijk, John Croezens keuken met vier koks komisch. Matty de Vries geeft onderaardse gewelven prachtig weer, links bijna abstract, rechts met ladekast figuratiever. Haar muizen hoef je niet te zoeken. Nicolette Wever geeft in haar hal in zwart-wit elk voorwerp ruimte, in Martijn Fernhouts voorraadkamer, ook in zwart wit, staan wijn en meel, in Tom Meijers kelder staan gereedschappen, bijl, hakhout, schoonmaak- en verfmaterialen en hangt een bokshandschoen. Ideale muizenplaatsen met ook voorwerpen uit oma’s tijd waarin muizen de raarste toeren uithalen.

13e boekbespr. 6 Sem en moeder in UMCG f GvR

6. Sem en Carolien de Jong zoeken muizen in de kinderkamer van Myriam Berenschots, onder kelder Tom Meijer (foto ©Gerhild van Rooij)

Beweging dichtbij en veraf

Sieger Zuidersma tekende het observatorium voor maan en sterren met een professor-onderzoeker. In Carlien Dubbens speelkamer met hobbelpaard, treintjes, Jan Klaassen en Katrijn in de poppenkast, danst een muis op het slappe koord met de lampion en zijn poppen karakters. In Gerard de Groots badkamer slingert van alles en in de eetkamer van Fans Le Roux valt melk om, staat de hond naast de omgevallen afvalemmer en kruipt een muis door de kaas. Muizen kruipen in Marianne van Voorns portretgalerij met schilderijen en beelden van dieren als boef, dame of met onderscheidingen behangen militair.

13e boekbespr. 7 slaapkamer f GvR

7. De slaapkamer van Monique Beijers (foto ©Gerhild van Rooij)

Even alles vergeten

Christian Heydenrijks trap als prachtige grafische plaat in roden, wit, grijs en een vleug oranje suggereert veel ruimte met piepkleine muizen. In Myriam Berenschots kinderkamer in collagetechniek kijken ze naar ontroerende kinderprinsen. Eén geeft een roos groter dan hijzelf aan de sprookjesprinses. Het meest poëtisch is Monique Beijers slaapkamer. Op de muur papa, een getekende ooievaar die een muis ziet en achter het kind met haar hond op bed, valt maanlicht uit een raam als op een Japanse prent. De figuren zijn herkenbaar, ook op Willem Kolvoorts terras waarop komische insecten en vogels met grote ogen naar elkaar en de wereld kijken. Het huis van Kat en Muis is een boek om even alles te vergeten, vooral dankzij alle platen met eigen sfeer.

Noord-Nederland, ©Gerhild van Rooij
www.voic.nl

Tjibbe Veldkamp en  VOIC
Het huis van Kat en muis (€ 8,- in UMCG)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *