Gerhilds 139ste Kunstrubriek Marianne J. Jansen, schilderijen, tekeningen, beelden

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   Gerhilds 139ste Kunstrubriek Marianne J. Jansen, schilderijen, tekeningen, beelden

Geplaatst op 04/07/2017

139e kb 1b geisha 2 acrylDanseres cement f gvr 

Danseres, cement, Geisha II, acrylschilderij. M.J. Jansen (foto Galerie Bloemrijk Vertrouwen)

Tot 12 juli is er in Galerie Bloemrijk Vertrouwen, kortweg GBV, een overzicht te zien van schilderijen, tekeningen en beelden van Marianne J. Jansen. De galerie is sinds 1989 gehuisvest in een eind 19de eeuw opgetrokken pand tegenover de kerk aan de Van Sminiaweg 70 in het pittoreske terpdorp Aldtsjerk, aan de rand van de Trynwâlden in Tytsjerksteradiel. De solo-expositie met als thema ‘vrouw’ is samengesteld uit werk in heel verschillende technieken, materialen en formaten De voor een deel nooit eerder getoonde werken geven met de bekende een idee hoe het ene werk uit het andere voortkomt en het thema vrouw veelzijdig wordt benaderd.

139e kb 2 ZT cement jansen f gvr

ZT, cement, M.J. Jansen (foto Galerie Bloemrijk Vertrouwen)

Voorbij figuratie
Het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en facetten is voor Jansen essentieel. Soms geeft de kunstenaar haar model letterlijk weer, in robuust handschrift. Vaak volgt een universeler beeld met nog wel kenmerken van die bepaalde persoon maar niet die specifieke figuur op een bepaald moment. Jansen speelt met volumes en lijnen. De verschillende werken bijeen maken duidelijk dat haar figuratie wel aan de werkelijkheid is ontleend, maar daaraan voorbijgaat. De jonge of oude figuren zijn niet onwrikbaar vastgezet, waardoor veel werk een gevoel van vrijheid en energie oproept. Of het nu gaat om kleine werken op papier, paneel of doek of meterslange werken op voile en katoen die vanaf het plafond hangend bijna de grond raken, de vrouwen zijn krachtig, spontaan en bewegelijk.

139e kb 3b geisha IV doek voile tek f gvr

Detail  Geisha IV, doek, voile, krijt, M.J. Jansen (foto Galerie Bloemrijk Vertrouwen )

Diversiteit
Naast de vrouwfiguren die voluit in kleur op paneel zijn geschilderd, hangen tekeningen, directe weergaves van verschillende karakters zoals die ook in de vrijstaande beelden en wandsculptuur tot uiting komen. De beelden en monumentale tekeningen op voile en katoen, die eerder in Venetië hingen, laten haar voorliefde voor dans zien. In aansluiting hierop was er op 11 juni een piano- en vioolconcert met tien medewerkenden* en op 30 juni als afsluiting van concertseizoen 2016-2017 een even succesvolle danspresentatie met acht medewerkenden en pianiste Valentina Tóth. Voorafgaand aan het concert op 11 juni hield de internationaal bekende sportfotograaf Ewoud Broeksma een toelichting op het werk van Marianne, dat hij al ruim tien jaar volgt. Beiden geven ze de mens weer en willen dat die vol energie en kracht, met mooie lijnen in de compositie van het doek of papier spat.

 

139e kb 4 Jansen Geisha 1 acrylsch f Jansen

Geisha I, acrylschilderij, M.J. Jansen (foto Kunstenaar)

Disciplines
Broeksma doet dat in geënsceneerde portretfotografie met vooral topsporters voor de lens. Hij zet ze met sportattribuut op andere locaties dan de baan, het veld of het water waar de sporter zoveel uren traint, incasseert en presteert. Hun perfect belichte afgetrainde lijven krijgen evenveel aandacht als hun gezichtsuitdrukking. Jansen begint uit het niets en laat haar vrouwfiguren tevoorschijn komen in lijnen en volumes. Zij hanteert potlood, krijt, verf, penseel en paletmes met hetzelfde gemak als de beeldhouwmaterialen waarmee ze op de bok een kop, buste, of figuur opzet, kneed en boetseert.
                                                                                   
139e kb 5 portret krijttrerning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel, tekening, rood krijt, M.J. Jansen (foto

kunstenaar)

Oprecht
De kunstenaar studeerde af aan de Minerva Academie, nu deel van de Hanze Hogeschool Groningen. De autonome kunstenaar werkt in haar tweehonderd vierkante meter grote Atelier De Beeltenis in Grijpskerk aan haar onopgesmukte mens- en dierfiguren in forse streken en stevige volumes met natuurlijke gratie. Broeksma kende vooral haar doorleefde beeldhouwwerken en zag de tekeningen op haar atelier als voorstudies. Toen een selectie ingelijste tekeningen klaarstond voor de expositie in Aldtsjerk, viel hem pas op hoe treffend die waren en dat ze op zich zelf konden staan. In zijn toespraak zei hij: “Gelukkig heeft de galerie die ontdekkingen nu hier gepresenteerd naarst divers ander werk opdat u letterlijk een oprecht beeld krijgt.”

 

Aldtsjerk, Grijpskerk, 4 juli 2017, ©Gerhild van Rooij

Vrouw, Marianne J. Jansen
tot 12 juli 2017, Galerie Bloemrijk Vertrouwen / GBV Kunst & Concertzaal
donderdag t/m zaterdag 14 – 17 uur of op afspraak: 058-2561176 / 06-25356418
Van Sminiaweg 70, 9064 KE Aldtsjerk
www.gbv-artgallery.nl
gbvexposities@gmail.com

*Met dank aan Esther Goedhart (viool), Muziekschool de Wâldsang Burgum en Stella Boggia (piano), Skola Musica, LeeuwardenD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *