151. Gerhilds 135ste kunstrubriek. Surprise! Van Dedden en Keizer

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   151. Gerhilds 135ste kunstrubriek. Surprise! Van Dedden en Keizer

Geplaatst op 08/06/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 151 | Gerhilds 135ste kunstrubriek (2017)

Surprise! Van Dedden en Keizer 

135e kb 1 Dr8 Surprise2005 Dedden Keizer20x25

  1. Surprise 2002. H 650 x B 200 cm, Dedden en Keizer, Drachten (foto CC)

Humor op straat

Drachten. Uit de stoeptegels op Flevo 190 in Drachten stijgt een 6,5 meter hoge en brede stengel op, waarvan de nerven draaien. Bovenaan mondt deze uit in een grote bloemkop en daaruit steekt of hangt weer een halve stripfiguur, die met zijn of haar hoofd in de vorm van een uitvergrote ‘bad-eend-kop’, de ruimte overziet. Het zou zelfs kunnen dat die figuur een ‘bad-eend-masker’ draagt, de zijkanten kunnen vleugels of schouders zijn. Dit blauwe humoristische beeld is gemaakt van polyester en glasvezel met een stalen binnenconstructie.

135e kb 2 Jive Baby Dedden K Mijdrecht

2. Jive Baby 2010. H 750 x B 500 x D 400 cm. Dedden en Keizer, Mijdrecht (foto CC)

Duo Dedden en Keizer

Het doet, zoals geen enkel ander beeld in Smallingerland, een beroep op de fantasie van kinderen en wie jong van geest bleef. Surprise! is onmiskenbaar een creatie van het kunstenaarsduo Dedden en Keizer, alias de Space Boys. Albert Dedden (Wisch, 1959) en Paul Keizer (Apeldoorn, 1959), komen beiden uit Deventer en werken sinds de jaren negentig samen aan monumentale werken voor de openbare ruimte. Hun humoristische sculpturen of objecten staan in vele steden in ons land en ontlokken vaak een glimlach, omdat ze, evenals veel van de titels, iets onverwachts hebben. Zo heet het zwevende (hobbel-) paard met eendenkop bijvoorbeeld Jive Baby.

135e kb 3 Small Scale Events Deventer hanzew.20x25

3. Small Scale Events 2003. H 225 x B 150 cm. Dedden en Keizer, Deventer (foto CC)

Verbinding

De sterk uitvergrote figuren reiken verder dan de mens in de straat. De figuur in Surprise! kijkt van grote hoogte verder en de dubbele figuur in Small Scale Events roept van eenzelfde hoogte naar een onbekende verte. In Drachten verbindt Surprise! uit 2005 het plein tussen de Bredeschool De Drait met het tegenovergelegen winkelcentrum: de kinderwereld met de volwassen wereld. Om iets nieuws te creëren zijn fantasie en creativiteit even waardevol als berekeningen maken of je uitdrukken in woorden. Als alles alleen maar bij het oude zou blijven, zou het leven oersaai worden en de mens als stilstaand water geen kant op kunnen. In hun oorspronkelijke en vaak poëtische beelden denken Dedden en Keizer out of the box.

135e kb 4 Gak id.nieSpaceCowb.2007J Schamhartstr Olst

4. Ga’k, Ga’k nie! 2007. H 350 x B 500 x D 200 cm. Dedden en Keizer, Olst (foto CCSA)

Overtuigend anders

Om buiten de gevestigde paden te treden is moed nodig. Om het onbekende te onderzoeken, te ontdekken of vorm te geven moet je boven je twijfel uitstijgen. Uitvindingen als grammofoon, waterpomp, ballpoint of later spaceshuttle, IPhone, 3dprinter en nieuwe medicijnen ontstaan wanneer iemand iets bedenkt of vindt en maakt dat er nog niet is. Daarvoor is naast verwerking van data voorstellingsvermogen nodig. Dat ontwikkel je door anders te kijken en wat je ziet of hoort te verbinden. De vernieuwer Mondriaan vond onder meer inspiratie in de Boogiewoogie, een pianospeelstijl die eind 19e eeuw kort na de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten ontstond. Een ritmische en enerverende blues op piano, waarbij de linkerhand een zeer strak ritme speelt en de rechter bluesloopjes in verschillende maatvoering, syncopisch.

135e kb 5 Mondriaantricot

5. Mondriaan monument Always Boogie Woogie. H 300 x B 350 cm, kunststof. Dedden en Keizer, Winterswijk (foto CCSA)

Monument in kunststof

Amersfoort, Winterswijk. In het Amersfoortse Museum Flehite hangt in de prachtige expositie Gerard Hordijk, buurman en vriend van Mondriaan* Hordijks portret van Mondriaan en zijn (rode) grammofoon. Hij liet zich niet beïnvloeden door de opvattingen van Mondriaan en De Stijl en kreeg in Parijs meer opdrachten dan de toen arme Mondriaan, die een radicale vernieuwing nastreefde. In 2006 werd het eerste monument voor Mondriaan ter wereld gemaakt: Always Boogie Woogie van Dedden en Keizer. De sculptuur staat voor De Tricotfabriek in Winterswijk. De in 1872 in Amersfoort geboren Mondriaan woonde van 1880 tot 1892, toen hij naar de kunstacademie in Amsterdam ging, in Winterswijk. De kunststof wand toont Mondriaans ontwikkeling van figuratief naar abstract. Ook in deze sculptuur laat het duo Dedden en Keizer de figuur, Mondriaan, vanaf een hoogte kijken. Hij is geen fantasiefiguur, maar kijkt naar een imaginaire ideale ruimte.

2017, ©Gerhild van Rooij

Bronnen en noten
*Piet Mondriaan, Hordijk (portret), olieverf, 1927, bruikleen uit Gemeentemuseum, Den Haag
https://museumflehite.nl/
https://www.gemeentemuseum.nl
https://www.Keunstwurk.nl
https://www.deddenkeizer.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *