148. Gerhilds 132ste kunstrubriek. Bewogen raster, Piet Stulemeijer

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   148. Gerhilds 132ste kunstrubriek. Bewogen raster, Piet Stulemeijer

Geplaatst op 18/05/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 148 | Gerhilds 132ste kunstrubriek (2017)

Bewogen raster, Piet Stulemeijer

132e kb 1 stuhlmeijer bzw 1 gvrdefb 

  1. Bewogen raster, tegenover Hoofdstraa,t Beetsterzwaag (foto G. van Rooij)

Overtuin Lycklamahuis

Beetsterzwaag. In de overtuin van het Lycklamahûs aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag in gemeente Opsterland staat sinds 1998: Bewogen raster. Deze strakke sculptuur van helder glas in geometrische figuren met rvs poten en rvs verbindingen staat hier ideaal. De lichtval en reflecties in en onder dit puntige kunstwerk van Piet Stulemeijer springen meteen in het oog. De gezandstraalde lijnen op de afzonderlijke glasdelen vormen bij het doorkijken rasters. (Bij zandstralen wordt glas op de behandelde plaats mat). Wanneer je rond het beeld loopt vormen de lijnen een veranderend grafisch patroon.

132e kb 2 stulemeijer bzw gvrb

2. Bewogen raster, zij-aanzicht, Beetsterzwaag (foto G. van Rooij)

Ontwikkeling Stulemeijer

Piet Stulemeijer was beeldend kunstenaar, meubelontwerper, fotograaf, onderzoeker, initiator en uitvoerder van grote landschappelijke projecten. Zijn kunst is verbonden met de omgeving. Bewogen Raster weerspiegelt bijvoorbeeld de gecultiveerde natuurlijke parkomgeving en passanten. De kunstenaar werd op 16 oktober 1941 in Ginneken en Bavel geboren en studeerde aan het eind van de Wederopbouw van 1959 tot 1963 binnenhuisarchitectuur aan de Kunst Academie in Tilburg. Aansluitend werkte de veelzijdige Stulemeijer vier jaar bij een architectenkantoor voordat hij zich vestigde als zelfstandige beeldhouwer en ontwerper van meubels en divers ruimtelijk werk.

132e kb 3 stuhlmeijer bzw 2 gvr b

3. Bewogen raster, Beetsterzwaag (foto G. van Rooij)

Materiaalkeuze

Deze gedreven kunstenaar maakte werk dat op het snijvlak van beeldhouwen, vormgeven en architectuur ligt en was een zeer gewaardeerd lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB of de Kring). In zijn beelden speelt is licht belangrijk. In Amstelpark 78, (met gelijknamige catalogus) toonden leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers werk en liet Stulemeijer een vier meter hoge glazen zuil zien die van binnenuit belicht werd. Na veel onderzoek naar licht, lichtval en reflectie en koos hij vanaf 1986 vooral plastic (perspex) of glas in combinatie met metaal als materialen voor kunstwerken.

132e kb 4.reflectiekubussenHDunantstr dn Bosch JBziekhs.kl

4. Reflectie kubussen, Jeroen Boschziekenhuis, Den Bosch (foto CC)

Kenmerkende transparantie

Stulemeijer eveneens deels gezandstraalde glazen en rvs Reflectiekubussen uit 1987-88 staat vanaf in de binnentuin van het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s Hertogenbosch vlak voor de kapel en in dit werk van het Noord-Brabants museum is de verandering of verschuiving evenals in Bewogen rasters afhankelijk van het standpunt van de kijker. De reflectie verandert per tijdstip, seizoen en door passanten. Dat geldt ook voor Zonder titel in de patio van het politiebureau aan het Mallegatsplein in Alkmaar en In gesprek uit 2000, bij het GGZWNB (Vrederust) in Halsteren. Verschuivingen komen terug in zijn transparante ruimtelijk werk, foto’s en fotoboek. Verschuiven kan emotioneel, landschappelijk of stedenbouwkundig, nauwelijks merkbaar of als donderslag bij heldere hemel.

132e kb 5 Alkmaar foto kunstwacht

5. Zonder titel, Mallegatsplein 2 in de patio van het politiebureau in Alkmaar (foto Kunstwacht Alkmaar)

Conceptueel

De genoemde werken sluiten aan op de conceptuele kunst, een stroming uit de jaren zeventig toen ook de fotografie gebruikt werd om van steeds andere afstand hetzelfde te laten zien. Die foto’s werden wel opgedeeld in stroken, die soms verschoven ten opzichte van elkaar of er werden foto’s samengevoegd in cirkels waarin de horizon, al of niet kantelend, een repeterende factor was (bijvoorbeeld bij Dibbets). Transparantie en geometrische vormen kenmerken ook grote monumentale en constructivistische werken en omgevingskunst van Stulemeijer.

132e kb 6.Slotervaart ziekenhs Asd

6. Omgekeerde prisma, Slotervaartziekenhuis, Amsterdam (foto CCSA)

Omgekeerd

Als interieurarchitect was hij al vroeg geïnteresseerd in samenhang tussen architectuur, stedenbouw en beeldende kunst. Toen ik mijn eerste atelier in Amsterdam had, trok zijn roestvrijstalen omgevingsobject: Omgekeerde prisma op het dak van het Slotervaart ziekenhuis onderweg (rondweg, A10) altijd mijn aandacht. Amsterdammers noemen het de gekantelde of omgekeerde piramide, nadat de eerste paal voor het Slotervaart ziekenhuis in 1971, werd geslagen kwam het kunstwerk er. In 1975 verhuisden patiënten en personeel van het Binnengasthuis naar dit ziekenhuis en pas in 1996 werd de hoekige vorm als terughoudend welkomstgebaar tussen de schoorstenen op het dak van het gebouw geplaatst.

132e kb 7 foto the story behind it

7. Omgekeerde  prisma, Amsterdam (foto the story behind it)

Voorbijgaand

Het licht valt niet door een transparante prisma uiteen in kleuren van het spectrum, er is geen reflectie, Stulemeijer monumentale omgekeerde prisma bestaat uit tegen de lucht afstekende contouren, die de beschouwer door zijn eigen voorbijgaan of verplaatsen in een steeds ander lijnenspel beleeft. Volgens Buiteninbeeld.nl werkte Stulemeijer aan een communicatieproject: Reflection om een verbinding te maken tussen Zwitserland en de Noordzee en kan de gekantelde prisma misschien als imaginair ontvangst- en doorgeefstation gezien worden.

Beetsterzwaag, Amsterdam, 2017 © Gerhild van Rooij

Bronnen
Keunstwurk.nl (Veranderend Raster, Beetsterzwaag)
Alkmaar.kunstwacht.nl (Zonder Titel, Alkmaar)
buitenbeeldinbeeld.nl (Omgekeerde prisma, Slotervaart).
BN De Stem
www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/piet-hein-stulemeijer-2089401
Joop Haring “In memoriam Piet Hein Stulemeijer”, wo 9 september 2009, NKvB, De Nederlandse Kring van beeldhouwers.
Noordbrabants Museum (Reflectie kubussen)
http://www.haagsebeemden.nl/17541/6092/Wie_was_Stulemeijer.html
Piet Hein vertelt:
https://www.youtube.com/watch?v=dSNSVOVDOXY
Amstelpark 78, catalogus gelijknamige expositie met werk van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (NKvB), in het Amstelpark, Amsterdam. Uitgave: 1978, NKvB, (114 nrs.) softcover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *