145. Gerhilds 129ste kunstrubriek. Kroningsbank, Roelie Woudwijk

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   145. Gerhilds 129ste kunstrubriek. Kroningsbank, Roelie Woudwijk

Geplaatst op 27/04/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 145 | Gerhilds 129ste kunstrubriek (2017)

Kroningsbank
Roelie Woudwijk


129e kb 1 IMG 9612b kopie

  1. Roelie Woudwijk, Willem Alexander gegraveerd op bol Kroningsbank (©foto auteur

Roelie Woudwijk, Opeinde

Drachten. Roelie Woudwijk uit Opeinde is in 1967 geboren en werd na een opleiding mode en kleding en verkorte opleiding bouwkunde een autodidacte beeldhouwer. Ze trad daarmee in de voetsporen van haar vader, de Drachtster beeldhouwer Anne Woudwijk, van wie vele beeldbepalende figuren de openbare ruimte van Friesland sieren. Roelie ontwierp en maakte ook vele beelden en monumenten van natuursteen en geeft regelmatig lezingen over haar werk.

129e kb 2 IMG 9611 kopie

2. Roelie Woudwijk.Kroningsbank, Drachten (©foto auteur)

Vorm, hamer en beitel

Veel van haar beeldhouwwerken hebben een gesloten geabstraheerde vorm. Ze werkt ambachtelijk en haalt met hamer en beitel uit de steen wat ze wil uitdrukken. Met haar kunstwerken wil Roelie een verhaal achter de vorm zichtbaar en invoelbaar maken. Het ambachtelijk creëren van haar kunstwerken geeft Roelie fysiek en emotioneel een goed gevoel. Veel van haar beelden en monumenten die ze in opdracht van particulieren, bedrijven en overheden creëerde hebben geschiedenis, mens en maatschappij tot onderwerp.

129e kb 3IMG 9613 kopie

3. Roelie Woudwijk. Schaduwportret Beatrix op bol van Kroningsbank (©foto auteur)

Oranje Comité Drachten

Roelie drukt daarbij ook heel diverse menselijke emoties en relaties uit en dat geldt ook voor haar Kroningsbank in Drachten, de hoofdplaats van Smallingerland. Het werk markeert de Nederlandse troonswisseling op 30 april 2013 en is stoer en verfijnd uitgevoerd. Het Oranje Comité Drachten gunde de inmiddels bekende beeldhouwster Roelie Woudwijk datzelfde jaar de opdracht voor het maken van een monumentaal kunstwerk ter ere van de abdicatie van Koningin Beatrix en de daaropvolgende kroning van Koning Willem Alexander.

129e kb 4IMG 9614 kopie

4. Roelie Woudwijk. Detail tekstrand Kroningsbank (© foto auteur)

Onthulling Kroningsbank

Het kunstwerk van Roelie Woudwijk is tegelijk een kroon en een ronde bank. Het werk staat op het pleintje bij De Drift en Zuidkade bij de Grote Kerk tussen historische en nieuwere bouwwerken in. Ruim een jaar later, juni 2014, is Roelies kroningsbank op feestelijke wijze onthuld. Jan Klaver van het plaatselijke Oranje Comité gaf na zijn woord van welkom Nieske Ketelaar, de locoburgemeester van de gemeente Smallingerland, gelegenheid om het kunstwerk officieel te onthullen door het laten zakken van een veelkleurig doek.

129e kb 5 IMG 9618kopie

4. Roelie Woudwijk Signatuur Willem Alexander op Kroningsbank (©foto auteur)

Gedicht van Klaas Bruinsma

Het bleef niet bij die officiële handeling en toespraken. Klaas Bruinsma uit Drachten, één van de meest gerenommeerde Friese vertalers, droeg zijn speciaal voor de onthulling geschreven Fries gedicht voor.

Hjir is ús foarst mei ’t monumint bekroane.
Dit keunstwurk kin Roelie har jeften toane.
It hert fan Drachten sprekt yn taal fan stien:
ús mienskip hat respekt foar foarsten en ikoanen.”

(Hier is onze vorst met ’t monument bekroond.
Dit kunstwerk kan Roelies gaven tonen.
Het hart van Drachten spreekt een taal van steen:
onze gemeenschap heeft respect voor vorsten en iconen.)

129e kb 6 IMG 9620b

5. Roelie Woudwijk. Kroningsbank op plein, Drachten (©foto auteur)

Graveren en symbool

Roelie is sinds 1999 naast beeldhouwer, freelance graveerder, een techniek die fysiek iets minder zwaar is dan het beeldhouwen. De techniek van het graveren paste ze ook toe in haar kroningsbank. De bol bovenop de kroon in de vorm van een kroningsbank staat volgens de kunstenaar symbool voor, ‘De Koning maakt deel uit van het volk.’ De zes elementen van de bank zijn van de steensoort dolomiet gemaakt en vormen samen met die granieten bol de kroon. Die gepolijste granieten bol draagt aan één kant een gegraveerd portret van Koning Willem-Alexander en aan de andere kant een schaduw- of silhouetportret van voormalig Koningin Beatrix. In de bol spiegelt ook de omgeving, je ziet de huizen, kerk of de lucht en bijvoorbeeld ook passerende personen, die bol verbindt.

129e kb7 IMG 9617 kopie

6. Roelie Woudwijk. Signatuur Beatrix op Kroningsbank (©foto auteur)

Teksten in graniet

De dolomieten kroon staat op een ronde granieten plaat, die het kunstwerk functioneel maakt als ronde bank. Als daar veel mensen opzitten is het of de koning erbij zit en zo deel uitmaakt van de bevolking. Op de gepolijste rand van het graniet beitelde de kunstenaar in reliëf teksten uit, aan de ene kant staat:
30 APRIL 2013 KONING WILLEM-ALEXANDER
aan de andere kant staat:
30 APRIL 2013 TROONSWISSELING.
In diezelfde rand staan de handtekeningen van voormalig koningin Beatrix en de huidige Koning Willem-Alexander.”

2017, ©Gerhild van Rooij

Bronnen

Oral history Roelie Woudwijk
‘Kunstwerk onthuld in Drachten’, Wâldnet, zo 29 juni 2014

‘Ik werk met hamer en beitel’, Dagblad van het Noorden, 4 maart 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *