Gerhilds 127ste Kunstrubriek, Glenn Priester, Vrijheid en de zee

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   Gerhilds 127ste Kunstrubriek, Glenn Priester, Vrijheid en de zee

Geplaatst op 13/04/2017

127e kb 1 20GP Gevangen zeeluchtland sch

Gevangen landschap in klankschaal

Zaterdag 15 april is de officiële Friese Bevrijdingsdag, de dag waarop met schoolkinderen in Friesland wel gevierd wordt dat hun provincie in april 1945 al was bevrijd. In onze Galerie Bloemrijk Vertrouwen (GBV) in Aldtsjerk kiezen we in de periode met deze datum en 4 en 5 mei, Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag, een expositie die daarop aansluit. Dit jaar de kleurrijke, uitbundige expositie met schilderijen en schilden op moerbeiblad of –papier van beeldend kunstenaars Glenn Priester.

127e kb 2 DSC 7727

Links: gevangen landschappen, daarboven getijden; rechts wortelvormen, daarboven staartje. Foto auteur.

Reeksen
Hij brengt reeksen: Gevangen landschappen, op moerbeiblad, al dan niet gevat in glanzend metalen of koperen frames, draadmanden en kommen of (klank)schalen. Ze zijn aan de wanden of in de ruimte geplaatst en een vervolg op een eerder in GBV getoonde vloerinstallatie Tabula Rasa op geschept papier met repeterende rood- en geelkoperen vormen die aan zijn geboorteland deden denken. De in 1950 in Jakarta geboren kunstenaar exposeerde eerder ook manshoge Aziatische poorten van roodkoper en ander metaal in GBV. Nu staan er twee even robuuste en sierlijke ‘Wortelvormen’, metalen en rubberen water-, buiten- of binnen-objecten.

127e kb 3 0145b Getijde Glenn

Getijde . Foto Priester.

Immigrant
Priester is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar vanuit westers perspectief gewerkt werd. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen die studenten liet kennismaken met kunstopvattingen uit meer continenten, waaronder Azië. Glenn studeerde ook nog kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een immigrant uit Indië, een land dat niet meer bestaat en Indonesië is geworden. Zijn levensverhaal sluit aan bij de immigrantenstroom ten gevolge van oorlog in onze tijd.

127e kb 4 Glenn Priester mini drijfobject

Wortelvorm, binnen-, buiten- of waterobject. Foto Priester.

Glenn Priester
Toen hij vijf jaar oud was, moest het gezin waarvan hij deel uitmaakte Indië verlaten. Na de zeereis brachten ze lange tijd door in opvang in onder meer Drenthe, een voor een Indisch kind in alle opzichten vreemde omgeving. Er was geen aansluiting met de bevolking, die raar aankeek tegen die ‘buitenlanders’. In Priesters nieuwste werk is – evenals in werk in eerdere solo- en duo-exposities in GBV – de zee een belangrijk onderwerp. In ‘Gevangen landschap’ zijn zeegezichten en strand in Nederlandse of Indische kleuren geschilderd op moerbeipapier, en in omhulsels gevat. De zee verbindt Nederland met Indië, vertegenwoordigd door moerbeipapier, dat oorspronkelijk uit Azië komt. Priester woonde in Den Haag, daarna in de Hoeksche Waard en tegenwoordig in Zeeuws-Vlaanderen, nabij de zee.

127e kb 5 11 0415 schild glenn14.49.05

Schild. Foto Priester.

Schild
In zijn werk weerklinkt Indië ook in rituele schildvormen, Indisch cultureel erfgoed. In verhalen verschansen mythologische helden zich (dansend) achter een schild waarmee ze aanvallen afweren. Een eerdere in GBV getoonde schildenserie van beschilderd en geoxideerd zink en koper krijgt nu een vervolg met een vijfluik metalen schilden (45 en 55 cm hoog) bedekt met beschilderd moerbeiblad. Twee monumentale schilden (64 en 66 cm hoog) met kwetsbaar moerbeiblad en papier zijn wit en voor een deel transparant. Er ontstaat een licht en schaduwspel, evenals in de drie witte Getijden (100×120 cm) van moerbeiblad. Het zijn eerder abstracte vormen dan schilden. Voor de kunstenaar komt daarin de westerse kunstopvatting zoals hij die aangereikt kreeg op de kunstacademies samen met de oosterse die in hem verankerd ligt.

127e kb 6 staartjes DSC 7729 kopie

Staartjes, op achtergrond gevangen landschappen. Foto auteur.

Feestelijk
Tot slot zijn er reeksen ronde vormen aaneengeregen op de wand en ronde vormen op omgekeerde, gekleurde taartvormen. Helemaal feestelijk wordt het hoog aan de wand met ‘Staarten’ tot circa 60 cm lang en 18 cm breed. De twee of drie lagen moerbeiblad in verschillende kleuren hangen aan gebogen amuselepels als organische vaantjes of gebedsvlaggen bij Aziatische tempels. Ze zijn onbeschreven, het gaat om ritme, kleur en structuur (moerbeiblad). Kleur om te genieten als tegenstelling tot een beklemmend, terneerdrukkend grijs en donker (oorlogs-)immigrant verleden; het je land, geschiedenis en dierbaren achterlaten. Vluchten, verscheurd voelen, onzekerheid, nergens thuis zijn. Glenn viert de vrijheid en in zijn werk de synthese van de twee werelden waartoe hij behoort.

Aldtsjerk, Hoofplaat (Zeeland), 2017 ©Gerhild van Rooij,
www.GBV-artgallery.nl, Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk
© foto’s kunstenaar en auteu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *