137. Gerhilds 123ste kunstrubriek. Leren lopen, Hendrik Beekman 2

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   137. Gerhilds 123ste kunstrubriek. Leren lopen, Hendrik Beekman 2

Geplaatst op 09/03/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 137 | Gerhilds 123ste kunstrubriek (2017)

Leren lopen, Hendrik Beekman 2

 

123e kb 1 in GBV 2011 exp weg uit nl
1.Hendrik Beekman bij een van zijn houten beelden in Galerie Bloemrijk Vertrouwen (GBV) (foto ©Gerhild van Rooij)

Aragona, Spanje

Aldtsjerk, Beetsterzwaag. De maand februari 2011 liet Hendrik Beekman in Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk zijn stenen, houten en bronzen beelden zien in combinatie met de fotoportretten en abstracte foto’s van ondergetekende. Er was als opening een dagprogramma met buffet en avondvullend klassiek talentconcert voor de gerevalideerde kunstenaar die zijn Nederlandse atelier en galerie van de hand had gedaan en nu definitief naar het Spaanse Aragon verhuisde. Hij kwam soms even terug in Lyndensteyn, waar hij met een arts al eens had gesproken over zijn oerversie Leren Lopen. Het circa 40 cm hoge houten beeld leende zich wel voor een bronzen versie.

123e kb 2 beekmanleren lopen

2. Hendrik Beekman, Leren Lopen,  hout (foto ©Hendrik Beekman 2010-11)

Hout, brons, natuursteen

Dit strijdbare en kwetsbare kunstwerk over leren lopen en jezelf vertrouwen werd de ‘voorloper’ van de metershoge bronzen versie op natuurstenen voet (zie kunstrubriek 122). Hendrik herhaalt zich nooit en maakte een stalen frame met verwante basisvorm om daaromheen met plasticine het beeld op te bouwen. De doorleefde huid en de worsteling om overeind te komen en te blijven moesten vanuit elke hoek en afstand zichtbaar zijn. Plasticine was oorspronkelijk de merknaam voor een boetseerpasta op basis van calciumzouten (kalk), petroleumgelei (paraffinewas met kleine aardoliecomponent) en vetzuren, die in 1897 werd uitgevonden door de Engelse tekenleraar William Harbutt. Het is nu een soortnaam. Aan de boetseerpasta’s, die niet gebakken kunnen worden, is anti-oxidant Irganox L130 toegevoegd zodat deze niet ranzig of bros worden en langdurig kneedbaar blijven.

123e kb 3.DSC 6884 kopie

3. Hendrik Beekman,  sculptuur Leren Lopen, brons, achtertuin Lyndensteyn, Beetsterzwaag (foto 2017  ©Gerhild van Rooij)

Realiteit, samenwerking

In 2012, twee jaar na het ongeluk, kon Beekman maximaal een uur per dag met de plasticine kneden. Hij miste de kracht en het uithoudingsvermogen van voor het ongeluk, toen hij nog afwisselend werkte in zijn Spaanse en Nederlandse atelier en expositieruimte: Kabinet Beekman, de enige surrealistische galerie in Nederland, en over onuitputtelijke energie leek te beschikken. Intussen was Gloria op zijn pad gekomen met wie hij het afgelopen jaar is getrouwd. Volgens zijn aanwijzingen kneedde zij door als hij niet verder kon, totdat de tweedelige mal gemaakt kon worden om het beeld in brons te laten gieten en daarna te laten patineren.

123e kb 4. DSC 6899 kopie

4. Hendrik Beekman en Gloria monogrammen in bronzen Leren Lopen, Lyndensteyn (foto 2017 © Gerhild van Rooij)

Gloria en plaatsing

Ze vertrokken. Beekman kwam pas terug voor de onthulling en zag toen dat zijn beeld boven de steen zweefde. Omdat hij niet bij het plaatsen geweest was, kon hij daar niets meer aan veranderen. In de toekomst wil hij kleine stenen op het voetstuk lijmen om de drie naar wankel evenwicht tastende benen vaste grond onder de voeten of hoeven te geven. In de binnenzijde van één been staat een dubbel monogram. Een voor Gloria en een voor Beekman, die stelt dat hij zonder haar hulp en vertrouwen het beeld niet had kunnen voltooien.

123e kb 5 DSC 6929b

5. Hendrik Beekman vertelt over revalidatie op  locatie waar Leren Lopen is ontstaan. (foto 2017 ©Gerhild van Rooij)

Dank Revalidatie Friesland en Kyra

Op 16 mei 2013 onthulde de toen vierjarige Kyra als een kleine prinses in de tuin van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag het boven haar uit torenende beeld. Kyra’s moeder, Mariëlle Brouwer-Edes, had bij een auto-ongeval 21 botbreuken en een ernstige hersenkneuzing opgelopen en was in Lyndensteyn gerevalideerd. Bij de onthulling en overdracht van het beeld aan voorzitter Gerrie Eikelboom van de Raad van Bestuur Revalidatie Friesland bracht zanger en oud-Amelander Sytse van der Werf uit Kûbaard het lied Maaie ten gehore. Na zijn herseninfarct en ziekenhuisopname was hij evenals Beekman en Brouwer-Edes met veel geduld en aandacht opgevangen.

123e kb 6 DSC 6924

6. Hendrik Beekman toont dat de bronzen miniatuur verankerd is in balie van Revalidatie Friesland Lyndensteyn, Beetsterzwaag (foto 2017 ©Gerhild van Rooij)

Stichting Ode aan de Revalidatie

Ze leerden hier weer lopen en zonder de toewijding van de mensen van de revalidatie was dat niet gelukt. Om het Revalidatiecentrum te bedanken maakte Hendrik het bronzen beeld en zamelden Sytse van der Werf en Mariëlle Brouwer-Edes geld in om de bronzen uitvoering, het vervoer en de plaatsing te bekostigen. Via de door Van der Werf en Brouwer-Edes opgerichte Stichting Ode aan de Revalidatie is met vele acties tienduizend euro bijeengebracht. De resterende vijfduizend euro heeft Hendrik moeten bijleggen. Het zou mooi zijn als er nog een plaquette geplaatst kon worden met daarop de titel en achtergrond van het beeld, de stichting en de namen van de drie schenkers, ook bij de balie waarop een bronzen miniatuurversie van Leren Lopen is vastgezet.

2017 ©Gerhild van Rooij, www.gerhildvanrooij.nl

Bronnen
https://www.youtube.com/watch?v=fmRRO2SRHUg (CAMJO media, JRF Producties,118 sep. 2012)
Onthulling, 2013: https://www.youtube.com/watch?v=3Fqvm4aXi_k
Zie Nr. 136 | Gerhilds 122ste kunstrubriek. Hendrik Beekman, sculptuur bij Lyndensteijn (9.3.2017)
Oral history Hendrik Beekman
Eigen en GBV-archief (www.gbv-artgallery.nl)
Tom de Boer. Pluskrant Magazine 7, maart 2015, ‘In gesprek met: Mevrouw Gerrie Eikelboom voorzitter Raad van Bestuur van Revalidatie Friesland’ en omslagfoto Gerard Broersen
defeanster.nl/nieuws/21673/onthulling-beeld-als-ode-aan-de-revalidatie-2/ (Klasina van der Werf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *