133. Gerhilds 121ste kunstrubriek, Chip van Frank Sciarone, Drachten

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   133. Gerhilds 121ste kunstrubriek, Chip van Frank Sciarone, Drachten

Geplaatst op 16/02/2017

Auteur Gerhild van Rooij, Adam en Eva, Loman (©Sietse de Boer)

Nr. 133 | Gerhilds 121ste kunstrubriek (2017)

Chip van Frank Sciarone
Drachten


121e kb 1 IMG 4555

  1. Frank Sciarone, De Chip, detail (foto Gerhild van Rooij)

Kunst en bouwkunst

Drachten. Voor de Openbare Bibliotheek op het Museumplein in Drachten staat een niet te missen sculptuur. Het is een creatie van de in 1951 geboren kunstenaar Frank Sciarone die in 1978 is afgestudeerd. Hij kreeg tentoonstellingen van zijn twee en driedimensionale werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Groninger Museum, Fries Museum, het Rijksmuseum Twenthe in Enschede en ook meerdere solopresentaties in galerie Phœbus Rotterdam , Kunstvereniging van Diepenheim, K09 in Groningen en DeFka Assen en vele andere locaties. Sciarone was gedurende twintig jaar coördinator en docent op de AKI, academie voor beeldende kunst in Enschede en was van 2005 tot 2015 docent aan de Academie voor Bouwkunst in zijn woonplaats Groningen.

121e kb 2 Museumplein Drachten

2. Frank Sciarone, De chip (foto Keunstwurk)

IJkpunt in Drachten

Door het monumentale formaat is het beeld in Drachten een ijkpunt voor de winkelstraat die op het plein uitkomt. De beeldbepalende sculptuur heeft op het eerste gezicht een abstracte vorm, maar verbeeldt een voorwerp. Het kunstwerk is in 1992 geplaatst en verbeeldt een sterk uitvergrote, zes meter hoge chip. Sciarone maakte een monument voor de moderne technologie die mondiaal toegepast wordt door een klein onderdeel weer te geven, de chip of informatiedrager die onmisbaar is geworden.

121e kb 3 IMG 4551b3. Frank Sciarone, De Chip, zijaanzicht (foto Gerhild van Rooij)

Reiëfs en blurbs

Van de zijkant is goed te zien dat het kunstwerk in de vorm van een staande rechthoek verschillende reliëfs heeft. Aan de kant van het plein bestaat dat reliëf uit een serie verdiept liggende geometrische vormen, die blurbvormen of blurbs genoemd worden. Aan de achterkant (naar de bibliotheek toe) zie je dezelfde blurbs maar dan als uitstekende vormen in hoogreliëf. Een blurbvorm is een cirkel die verlengd is door twee parallelle lijnen, een vorm die veel gebruikt wordt in voorwerpen zoals stekkersdozen, radiatoren, mobieltjes of als kader bij teksten.

121e kb 4 IMG 4556b

4. Frank Sciarone, Detail Chip (foto Gerhild van Rooij)

Blp, Richard Artschwager

Sciarone verbeeldde de blurb in meerdere kunstwerken. Hij werkt twee- en driedimensionaal en maakte met potlood, of potlood en pastel verschillende series tekeningen van blurbs, en gebruikte ze ook in een gipsen kunstenaarsboek. De beeldhouwer Richard Artschwager gebruikte de blurb, schreef erover en noemde hem ‘blp’. Frank Sciarone en Mirjam de Winter organiseerden zelfs een ‘blurb’-expositie in de winter van 2011-12 waarin naast werk van Sciarone zelf ook werk van onder meer Johan van Oord, Bernard Villers, Martijn Sandberg te zien was.

121e kb 5 IMG 4553bb

5. Frank Sciarone, De Chip, signatuur in hardsteen (foto Gerhild van Rooij)

Chip en Bibliotheek Drachten

Zijn grote chip uit 1992 verwijst naar de vele geheugen-chips die onmisbaar zijn geworden voor de digitale overdracht van informatie. Bibliotheken maken er gebruik van en sluiten daarmee aan op de steeds verder evoluerende informatietechnologie die deel is van onze belevingswereld. De chip voor de bibliotheek is gemaakt van beton met daaroverheen een gritlaag die met glansverf is zwart gespoten. De blurbvormige sokkel waarin de chip rust is van hardsteen. Aan de voorzijde aan de kant van het plein staat parallel daaraan een serie fietsen-standaards. Van voren gezien hebben die ook tweedelige blurbs, als transparante draadfiguren.

121e kb 6 IMG 4548b
5. Frank Sciarone, De Chip tussen standaards (foto Gerhild van Rooij)

Plaatsing standaards rond kunst

Het onderste deel van het beeld is vaak verscholen achter standaards. Eerst stonden die aan een kant, nu aan beide zijden en dat doet afbreuk aan de monumentaliteit van het werk. De herhaling van de blurbs in het beeld zijn daardoor minder zichtbaar. Die eenvoud van een repeterende vorm – drie keer in zijn geheel en twee keer half – maakt de massieve rechthoek lichter en speelser. Het licht- en schaduwspel in deze antracieten vorm is subtiel en dat valt minder of helemaal niet meer op met de, ten opzichte van dit sobere beeld, glanzende, soms kleurrijke fietsen lukraak daar omheen. In Sciarones ruimtelijke werk speelt de positie van het lichaam of volume een rol. Wanneer in een ruimte gevuld met allerlei voorwerpen en objecten één voorwerp wordt verplaatst, verandert de totale samenhang. Dit geldt ook voor zijn werken in de publieke ruimte, die hij zorgvuldig plaatst en waarmee hij in zijn woorden een nieuw evenwicht creëert.

©Gerhild van Rooij

Bronnen
Keunstwurk.nl (foto 2)
RKD.nl
staatingroningen.nl
http://franksciarone.blogspot.nl/
Mirjam van der Feen. “Beeldend kunstenaar Frank Sciarone vertelt over zijn werk” in: deoosterpoorter.nl, januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *