118. Gerhilds 108ste kunstrubriek. Bemint, Max Reneman

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   118. Gerhilds 108ste kunstrubriek. Bemint, Max Reneman

Geplaatst op 17/11/2016

Nr. 118 | Gerhilds 108ste kunstrubriek (2016)

Bemint, Max Reneman

Drachten. Architectenbureau Bekink uit Groningen ontwierp een gebouw van sobere materialen met een open entreeportaal en veel glaswanden met zicht op klooster en kloostertuin. Het is de roomskatholieke parochie De Goddelijke Verlosser aan de Pier Panderstraat 1 in Drachten. In 1962 kreeg het een opvallend wandkunstwerk van Max Reneman. Zijn ontwerp sloot aan bij de strakke vormgeving, was sober, maar trok wel de aandacht. In de betonreliëf wandschildering van 3 meter hoog en 15 meter lang wisselen motieven elkaar af, maar vormen tegelijk een eenheid.

108e kb 1 DSC 4806 kopie

Symbolen

De verschillende vormen die de schepping weergeven, doen denken aan houtsneden. In dit kunstwerk zijn symbolisch een alziend oog en een beschermende hand te herkennen. Daarachter golven in het verlengde enkele lijnen als een zee die, met de zon daarboven, doet denken aan het werk van Jan Loman. Er zwemt een vis, in het midden spreidt een bijna gevelhoge vogel haar vleugels en vestigt zo de aandacht op een in deze voorstelling geïntegreerd woord achter zich. Het staat centraal en hoog geplaatst en luidt: Bemint.

108e kb 2 DSC 4807 kopie

Vogel

Op het oorspronkelijk voor de Mariaschool in Groningen gemaakte beschilderde betonreliëf uit 1959 kijkt een gestileerde vogelfiguur naar de zon. Reneman werd hiervoor en voor meer monumentale werken geïnspireerd door glas-in-loodramen van de katholieke kerken, waar hij als jongen veel tijd doorbracht. In 1960 maakte hij zelf grote glas-in-loodramen in de voormalige katholieke Mariakerk aan de Landsteinerlaan 2, die evenals de Mariaschool in de wijk Corpus den Hoorn ligt. In de westwand verwerkte hij symbolen van Gods goedheid, zoals de duif en het oog, die we ook in Drachten zien.

108e kb 3 DSC 4810 kopie

Een vak en kunst

Max Reneman werd op 20 oktober 1923 in Groningen geboren. Zijn vader had een groothandel in tandtechnische apparatuur. Zijn zoon mocht kunstenaar worden als hij ook een ‘echt vak’ zou leren. Op zijn 22ste studeerde Reneman in Groningen af als tandarts en begon daar een praktijk. Hij deed ook wetenschappelijk onderzoek en was wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep tandheelkunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn doctoraal vestigde hij zich in 1947 in Amsterdam, waar hij van 1945 tot 1949 een opleiding Beeldende Kunsten aan de Rijksacademie volgde.

108e kb 4 DSC 4815 kopie

Nieuwe techniek

Hij leerde van de bekende hoogleraar monumentale kunst Heinrich Kampendonk met glas-in-lood werken en ook om destijds nieuwe technieken als glas-in-beton en betonreliëfs toe te passen. Daarmee zou hij later kunstwerken van enorme formaten maken, zoals in Drachten. Ook volgde hij teken- en schilderlessen bij Jan Wiegers aan de Rijksnormaalschool voor Tekenleraren. In de jaren vijftig ontving hij onder meer twee keer een Koninklijke Subsidie voor de schilderkunst. Hij bleef ook actief als tandarts en specialiseerde zich in tandprothesen.

108e kb 5 DSC 4805 kopie

Zijn, kunstinitiatieven

De etiketten die anderen hem gaven schudde hij van zich af toen hij dacht: “Als ik fiets, ben ik fietser, geen beeldhouwende tandarts of succesvolle beeldhouwer die fietst.” Hij was veelzijdig en als kunstenaar én tandarts succesvol. Reneman raakte betrokken bij alternatieve kunstuitingen en richtte in 1970/1971 met onder anderen Robert Jasper Grootveld en Theo Kley het Deskundologisch Laboratorium op. De kunstenaar stond aan de basis van ‘magische’ instituten als de Insektensekte, het Amsterdams Ballongezelschap, de Vervelingsklier, het Openbaar Kunstgebit en het Resistentie-orkest. Max Reneman was een spil in de kunstwereld van de jaren zestig en zeventig en zocht nieuwe manieren om ‘kunst naar het volk te brengen’.

Monument Gevallen Vlinder

Als voorzitter van kunstenaarsvereniging De Keerkring, vanaf 1960, maakte hij exposities in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum. Het waren happenings. Reneman en Deskundologen als ‘anti-rookmagiër’ Robert Jasper waren hun tijd misschien wel vooruit. Ze waren tegen het gebruik van pesticiden en hebben bijvoorbeeld een Monument voor de Gevallen Vlinder ontworpen. Max Reneman kwam op 23 december 1978 op 55-jarige leeftijd om bij een vliegtuigongeluk bij Palermo (Cinisi), voor de kust van Sicilië en werd begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. In zijn werk vliegt hij nog in alle vrijheid.

2016, ©Gerhild van Rooij (tekst en foto’s)

Bronnen
Keunstwurk.nl
RKD.nl
smelneserfskip.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *