111. Gerhilds 101ste kunstrubriek. Solar Orbit Transit Station, Hali 1

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   111. Gerhilds 101ste kunstrubriek. Solar Orbit Transit Station, Hali 1

Geplaatst op 23/09/2016

Nr. 111 | Gerhilds 101ste kunstrubriek (2016)

Solar Orbit Transit Station, Hali 1

101e kb 1 spiegel hali

1. Solar Orbit Transit Station (SOTS), spiegel 1 kaatst in spiegel 2, Hali, Haren (foto Biotoop, Alette de Groot)

Auteur, ambassadeur kunst

Op deze zonnewendedag, allereerst dank voor de verrassende reacties op de honderdste en eerdere kunstrubrieken vanaf januari 2014 op Pluskrant.nl. Zulke ‘fanmail’ inspireert. Eén reactie was de uitnodiging van Alette de Groot om als ‘ambassadeur van kunst in de openbare ruimte’ in De Biotoop in Haren de sculptuur ‘Solar Orbit Transit Station’ van Hali te komen toelichten. Aanleiding was de boekrubriek op Pluskrant.nl over het door haar geïllustreerde boek ‘Bo en de Boemerdeboem’.

 

101e kb 2 poetsen solar

2. Poetsen SOTS spiegel 2, Hali, Haren (foto De Biotoop, Alette de Groot)

Omgevingskunst van Hali

Wendy Hali is op 22 april 1956 in Amsterdam als Gerard Ferdinand Hali geboren en groeide vanaf zesjarige leeftijd op in Heemskerk. Hali studeerde omgevingskunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd daar later stafmedewerker. Omgevingsontwerpers combineren kunst met de omgeving, dit wordt wel monumentale kunst genoemd. Hali ziet zichzelf als een soort architect. Begin jaren negentig volgde Hali een studie theologie om een vinger te krijgen achter de spirituele vragen waar het werkelijk om draait. Niet alleen in het kunstwerk in de Biotoop in Haren maar ook in andere werken maakt natuurlijk of kunstmatig licht deel uit van de beelden, dus misschien is Hali vooral een monumentale lichtkunstenaar.

101e kb 3 detail Solar

3.  SOTS top ‘hemelkijker’, Hali, Biotoop, Haren (foto biotoop, Alette de Groot)

De Biotoop, cultuur

In De Biotoop worden openbare culturele programma’s gebracht: op 22 september rond het beeld van Hali. Dit staat aan de zuidzijde van de Biotoop, een voormalig Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, dat bij het bakstenen ‘oude Zoölogisch Lab’ aan Hortus Haren grenst. Het beeld, tussen woonvleugel B en werkvleugel C, lijkt een soort verre- of sterrenkijker en ‘kosmisch’ meetapparaat, passend bij wetenschappelijk onderzoek. Het voornamelijk stalen beeld rust op bakstenen muurtjes, die opvallen tussen de omliggende gebouwen met horizontale banen beton en daartussen ritmische witte, stalen raampartijen. Die ritmiek is terug te vinden in de verdeling van de dubbele ronding om de ‘kijker’, die de illusie van draaien wekt. Zonder die ronding zou het diagonaal omhoog wijzende middendeel agressief kunnen zijn, nu lijkt het beschut.

101e kb 4 spiegel in solar hali kopie

4. SOTS spiegel aan onderzij, Hali, Haren (foto De Biotoop, Alette de Groot)

Kunstkeuze RIKZ en DGW

De B-vleugel huisvestte vroeger werkplaatsen en de afdeling Genetica en de C-vleugel Biologie van Planten, een onderdeel van de Belastingdienst en het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ), voorheen Dienst Getijdewateren (DGW). Het RIKZ huurde in 1988 ruimte in de B-vleugel van het Biologisch Centrum. Die werd uitvoerig verbouwd en ontdaan van asbest buizen. Omdat DGW en RIKZ onderdeel van Rijkswaterstaat waren, werd een commissie ingesteld om in opdracht van de Rijksgebouwen Dienst een kunstwerk uit te zoeken. Alle medewerkers mochten stemmen. De keus viel op Hali’s kunstwerk dat een directe relatie had met het gebouw en ook verwees naar de nauwkeurige waarnemingen van de drie instellingen in het Biologisch Centrum.

 

101e kb 5 solar van Hali bij atelier groot

5. SOTS Schaduw op B-vleugel De Biotoop, Hali, Haren (foto De Biotoop, Alette de Groot)

Specifiek, RUG en SOTS

De vestiging van RIKZ- Haren, toen Waterdienst geheten en inmiddels Water Verkeer en Leefomgeving, is opgeheven. Hali’s ‘Solar Orbit Transit Station’ (SOTS) werd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geschonken tot vreugde van onder meer Joop Bakker, die 20 jaar werkte naast het huidige Atelier Alette de Groot (op foto met schaduw van SOTS-kunstwerk). Bakker, medewerker van Rijkswaterstaat (in DGW, RIKZ, WD en WVL) was aanwezig bij de lezing en de daaropvolgende beeldende ‘herfstspiegeling’ van 22 september 2016.

101e kb 6 in afwachting solar hali

6.  Voor de equinox, onder luifel B-vleugel tegenover lift, uitzicht op SOTS, Hali, Haren (foto De Biotoop, Alette de Groot)

Equinox in Haren

Het zonlicht viel op exact 13.27 uur in de diagonaal geplaatste spiegel in Solar Orbit Transit Station. Dit licht weerkaatste in de diagonaal geplaatste spiegel (2) onder de entreeluifel en viel van daar exact naast de liftkoker in de op de linkerwand aangebrachte glasplaat, waardoor de gegraveerde tekst zichtbaar werd op het tijdstip dat de zon op haar hoogste punt boven de evenaar richting zuidelijk halfrond trok. Dag en nacht zijn even lang tijdens elke herfstequinox, in het Latijn aequinoctium autumnale. Het kunstwerk met als fixatiepunt het snijpunt van de hemel-equator met de meridiaan van Haren is een equinoctiale meridiaanwijzer die twee keer per jaar in de Biotoop aan de Kerklaan in Haren laat zien hoe de wereld ‘kosmisch’ gezien doordraait.

2016, ©Gerhild van Rooij

Bronnen
Oral history: Joop Bakker, Wendy Hali
De biotoop, atelier Alette De Groot, foto’s
Website van Frans Maes (werkte in Biologisch Centrum)
http://www.hilversum.nl/kunstlogo/index.htm
RKD.nl
Nr. 112 | Gerhilds 102de kunstrubriek. Omgevingskunst, Hali 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *