Geachte lezer,

 

Home  »   Regionaal  »   Geachte lezer,

Geplaatst op 27/09/2018

Deze zomer is het 25 jaar geleden, dat we het Karmelklooster in Drachten kochten van de zusters Karmelietessen, met de insteek om dit mooie slotklooster, gebouwd in carré vorm naar middeleeuws voorbeeld, zo veel mogelijk in tact te bewaren. Het is in Noord Nederland een unieke locatie. De zusters gingen tot verkoop over vanwege hun leeftijd.

Om een klooster al 25 jaar als particulier in stand te houden en te exploiteren vraagt om passie, optimisme en inzet. Het is ons ondertussen goed gelukt met veel vindingrijkheid en spraakmakende tentoonstellingen, die we zelf opgezet hebben.

Ondertussen ziet onze overheid ook de noodzaak in om kerken en kloosters te beschermen. Het begon met een oproep in Trouw, een kleine twee jaar geleden. Partijleiders Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vonden elkaar in hun bezorgdheid over de toekomst van (lege) kerkgebouwen in Nederland. De hulp van het kabinet was dringend nodig. Anders zou het ‘kerkelijk erfgoed’ aan willekeur ten onder gaan. En niet zonder succes. Het kabinet komt nu met geld en plannen om kerkgebouwen te beschermen. Want kerken (en kloosters) zijn echt belangrijk voor steden en dorpen: ze zijn gezichtsbepalend. Wij hebben dat ondertussen al 25 jaar gerealiseerd zonder enige financiële steun van buiten!

25 jaar actief in dit klooster. Dat jubileum gaan we vieren met een bijzondere tentoonstelling: BLOOM. In 1993 zijn we in oktober van start gegaan met een bloemententoonstelling, waarbij de noordelijke bloemistenvereniging het hele klooster in de bloemen heeft gezet. De zusters waren in die zomer vertrokken en veel bezoekers grepen de mogelijkheid aan om dit slotklooster van binnen te bekijken.

Nu 25 jaar later zetten we het klooster opnieuw in de bloemen. Maar doen we dat met kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij laten kunstwerken zien, waarin het om bloei en bloemen draait: textiele vormgeving, fotografie, schilderkunst, keramiek, maar ook installaties en toegepaste kunst. Kortom BLOOM! Met 21 gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland! In de tentoonstelling zijn ook beelden opgenomen van intredes van de zusters Karmelietessen als “Bruid van Christus”. De diversiteit van deze tentoonstelling geeft ook de diversiteit aan van activiteiten hier in dit mooie klooster in Friesland. Zie ook onze website: www.karmelklooster.nl

Deelnemende kunstenaars BLOOM 2018 -2019

Barbara Broekman, Amsterdam, gouaches
Natasja van der Meer, porcelain
Cas Holmes, embroidery, UK
Arjan van Arendonk, painting embroidery
Karin Hoogesteger, painting
Inger Johanne Rasmussen, weaving, Norway
Eelco Brand, installations
Louise Baldwin, embroidery, UK
Han Reeder, photography
Bas Meeuws, photography
Zhuang Hong Yi, China Amsterdam
Nikkie le Nobel, painting embroidery
Margriet Smulders, photography
Jan Ketelaar, toegepaste kunst
Jenny Ymker, gobelins
Rosie James, embroidery, UK
Frank van der Meijden, beeldverhalen
Marie Cécile Thijs, photography
Anke Roder, painting
Marielle van den Bergh, textiles
Joke Frima, painting

De tentoonstelling loopt van 29 september t/m 27 januari 2019, is te bezichtigen op  donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13 tot 17 uur. Groepen op afspraak ook door de week.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *