Een half promille blijkt nog teveel (gearchiveerd 10-9-2010)

 

Home  »   Algemeen  »   Een half promille blijkt nog teveel (gearchiveerd 10-9-2010)

Geplaatst op 27/09/2016

Hans Roelfs januari 2016Mijn vader was een vechter. Dat hij al op zeer jeugdige leeftijd in zijn eigen onderhoud moest voorzien heeft daar alles mee te maken, denk ik. Zoals een olifant zijn kudde beschermt, is er wellicht het sterkste beeld voor. Geen gevaarlijker dier dan een olifant die zijn nakomelingen bedreigd ziet. Dat diepe oergevoel dat vaderschap heet en het onvoorwaardelijke beschermen van de eigen kroost. Nu ik zelf op leeftijd ben vind ik het prachtig om er op terug te kijken.

Toch zijn er ook vaders die wat mij betreft hun beschermgedrag wat voorwaardelijker mogen koppelen aan het gedrag van hun lievelingetjes. Er lopen wat onuitstaanbare klieren van kinderen rond, die dat hoofdzakelijk zijn geworden en blijven omdat hun vader alles kritiekloos toestaat. Dat gevoel bekroop me ook een beetje rond het subsidiebeleid van de gemeente Smallingerland. Het als een donderslag bij heldere hemel aankondigen van een subsidiestop voor de Pluskrant is een barbaarse daad. Degene die hiervoor verantwoordelijk is, geniet inmiddels van zijn pensioen. Wat mij betreft, kan zo’n man zich aanmelden voor een sessie geheugentraining. Het zou toch van enig karakter getuigen als je de Pluskrantredactie persoonlijk op de hoogte brengt van het aanstaande bankroet van het nieuws voor ouderen. Te meer omdat hij zich de beloften, gedaan aan de redactie, zou moeten herinneren. Tijdens dit gesprek waren er zo weinig vuiltjes aan de lucht dat de redactie de moed kreeg om nog iets meer subsidie aan te vragen. Vervolgens kregen we een aantal lieve reacties uit de seniorenwereld.

De financiële oppepper die de Pluskrant van de gemeente hoopte te krijgen door de constante toename van het aantal lezers, is nu de grond ingeboord. De knip sluiten is blijkbaar de Smallingerlandse Maat, die volgens de nieuwe wethouder de komende tijd moet heersen in zijn ondermaanse. In alle publiciteit komen zaken naar buiten waar je je als Pluskrant, na bijna een kwart eeuw nieuwsgaring voor senioren, over kunt verbazen. Het Drachtstervaartproject, tot halverwege centrum Drachten en jaren geleden door de Pluskrant bestempeld als een onzinnig project, ligt op zijn gat. Voor het megalomane cultuurproject rondom schouwburg, muziekschool, Iduna en bibliotheek, heeft diezelfde Pluskrant sympathieke en goedkopere oplossingen aangedragen. Het gedoe rondom het Raadhuisplein is ook weer zo’n fraai voorbeeld hoe de gemeente Smallingerland omspringt met haar financiën. Na jarenlang overleg wordt ineens besloten de aan- en afritten naar de parkeergarage te veranderen. Ruim vier miljoen extra!! Anderhalve ton uittrekken voor het bekladden van het Moleneind en de omgeving van De Lawei, heet bij mij thuis gewoon ”slordig omgaan met dure centjes”. Een half promille van dit bedrag voor de Pluskrant blijkt dan onmogelijk.

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *