Drachten één warenhuis (gearchiveerd 17-09-2010)

 

Home  »   Algemeen  »   Drachten één warenhuis (gearchiveerd 17-09-2010)

Geplaatst op 06/10/2016

In het centrum van Drachten zijn, ik weet bij nadering niet hoeveel, allerlei zaken gevestigd. Zij hebben welbewust hun winkel gevestigd in de omgeving van andere winkels en niet op de prairie. Veel winkels bij elkaar kunnen namelijk een grote aantrekkingskracht hebben op de consument. Winkelen in een dorp, (of is Drachten een stad?), is efficiënt en gezellig.

In 1920 hebben zakenmensen besloten samen te werken en richtten de Vereniging van Handelaren en Industriëlen op, die zich ook bezig hield met winkeliersbelangen. Hoofddoel: samenwerking om het de consument naar de zin te maken. Sterker: zij moeten de consument verleiden om inkopen te doen in Drachten en niet in omliggende plaatsen.

Hans Roelfs januari 2016Persoonlijk zie ik Drachten als één groot openlucht warenhuis. Van een vereniging als H & I verwacht ik dat die het publiek binnenlokt en zorgt dat het de consument aan niets ontbreekt op het gebied van parkeren, comfort en gezelligheid. Pas als de consumenten eenmaal in Drachten zijn beland, kunnen ze klant worden van individuele winkels. Winkeliers kunnen dus niet zonder een handelsvereniging. Zo simpel is dat volgens mij. De vereniging H & I in Drachten zet zich in voor promotie-activiteiten, bijvoorbeeld feestverlichting in het winkelhart Drachten, geen overbodige luxe nu het centrum gedeeltelijk overhoop ligt. Daarvoor is natuurlijk geld nodig. Welnu, daar begint de ellende.

Een aantal winkels, meestal filialen van ketenbedrijven, heeft redenen zich niet aan te sluiten bij de club. Dat is ieders goed recht, maar leidt tot irritatie bij leden die wél hun financiële steentje bijdragen aan ons dorp. En die irritatie kan weer leiden tot opzeggingen van leden met de woorden: waarom zou ik wel betalen en zij niet? Die discussie is van alle tijden en van alle dorpen. In Drachten hoor ik ook van middenstanders zulke verhalen, zodat straks té weinig bedrijven moeten opdraaien voor de hoge kosten. Het is altijd weer hetzelfde liedje, hier komt nooit een einde aan, vrees ik. Zeker doordat veel grootwinkelbedrijven een lange neus maken en domweg niet meebetalen. Ik pleit daarom voor een promotiefonds Winkelen in Drachten. De gemeente, als belanghebbende bij een gezonde lokale economie, gaat dat fonds vullen met geld. Dat geld incasseert men bij alle winkelbedrijven binnen het centrumgebied in de vorm van een verplichte promotieheffing volgens een bepaalde verdeelsleutel. Het fonds wordt beheerd door het bestuur van de vereniging H & I. De hoofdelijke bijdrage kan dan behoorlijk omlaag, omdat iedereen meebetaalt. De irritatie verdwijnt, de solidariteit verschijnt en….de feestverlichting zal in het warenhuis Drachten stralen!

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *