De wijk nemen (gearchiveerd 16-9-2010)

 

Home  »   Columns  »   De wijk nemen (gearchiveerd 16-9-2010)

Geplaatst op 10/10/2016

Zaterdag 21 augustus. Multicultureel feest. Een burgervader die lekker languit op het gras ligt in zijn spijkerbroek. Zijn eega die heupwiegend blijkt geeft over enig ritmegevoel te beschikken. Een partner die met vingers in de oren de muziek bewondert. Waar een glaasje prik proost met kokosmelk. Pangsit, broodje hamburger en Samosa’s, samen een vorkje prikken. Daarna terug in de grauwe werkelijkheid.

Schreeuwende kinderen op een plein. Jongeren op een lawaaiig skateboard. De allochtone buurman die pas een gezicht krijgt wanneer hij je kind uit de vijver heeft gevist. Herstructurering prima. Iets andere verhouding tussen ‘gelikt’ en ‘kindveilig’ kan geen kwaad. Jeugd is maar lastig voor een buurt. Er worden ‘houdt ze van de straat’ activiteiten georganiseerd. Roken en alcohol mag niet binnen, dus dat doen we doorgaans op de stoep voor het gebouw. Het liefst een speel/hangplek ver van de wijk. Zonder toezicht en geen enkele sanitaire voorziening.

De aanleg van een zandbak kan wel vertraging van twee jaar oplopen, want bij stormwind richting parkeerplek valt er wel eens wat stuifzand op een auto. Knikkerpotjes moeten dichtgesmeerd worden, het ketsen van knikkers veroorzaakt namelijk veel geluidsoverlast. Uw viervoeter laat wel eens wat achter op het speelveld. Maar wees eens eerlijk, wie kent onze jeugd die na schooltijd als vakkenvuller bij de buurtsuper werken. Die bij u het dagblad bezorgen met die vervelende berichten over luie hangjongeren. Die als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de reddingsbrigade, sporten, of muziek maken. Wat weet u van het peinzende meisje bij de gedenkplek van een overleden kameraadje. Ook dit is onze jeugd, die straks ervoor moeten zorgdragen dat u kunt blijven genieten van uw verworvenheden. Wijken vergrijzen, mede versterkt door de aanzuigende werking van seniorenwoningen. Een compleet winkelcentrum is pas rendabel rond 10.000 inwoners. De oplossing om kosten te beperken: senioren appartementen. Senioren zijn belangrijk als het gaat om inkomen, want bij jongeren is niet zoveel te halen. Dus is er voor onze jeugd beperkte huisvesting. Ook groepswonen kan niet zomaar. Verordeningen staan niet toe dat meerdere families een woonboerderij bestieren. Dus komen die panden in handen van ‘westerlingen’. Mensen durf te zeggen: ‘welkom jeugd, jullie mogen er ook zijn’. ‘Bruisende buurt’ bekt wel lekker, maar wordt nauwelijks gehoord in de slaapwijken. Wijken waar je ’s ochtends alleen gewekt wordt met het vrolijke getoeter van een arbeider, die zijn maatje ophaalt. Maar waar jongeren de wijk nemen.

Hans de Ridder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *