De boswachter vertelt (gearchiveerd 22-9-2010)

 

Home  »   Columns  »   De boswachter vertelt (gearchiveerd 22-9-2010)

Geplaatst op 10/10/2016

Pinksterbloem doet het goed én slecht

Elke plant heeft zijn eigen verhaal! Iedereen kent de pinksterbloem, maar bijna niemand weet dat deze algemeen voorkomende plant in aantal achteruit gaat. Aan de andere kant wordt hij wel op steeds meer plekken gevonden. Planten vormen een belangrijke basis voor veel leven op aarde. Elke plantensoort heeft zijn eigen verhaal. Daarom vraagt Staatsbosbeheer in het Jaar van de Biodiversiteit aandacht voor soorten als de pinksterbloem met speciale excursies in de drie noordelijke provincies. De pinksterbloem kan op veel verschillende plekken, van wegberm tot natte bossen en strak gemaaide gazonnen, uit de voeten. Dat is zijn redding, want de aantallen zijn zoals gezegd de laatste jaren fors teruggelopen. De uitgestrekte lilagekleurde velden zoals die twintig jaar geleden nog overal te zien waren, zijn door vermesting en ontwatering nu een zeldzaamheid geworden. In wat nattere natuurgebieden zien we hem nog volop. De pinksterbloem, die tot de kruisbloemigen behoort, is belangrijk voor veel andere organismen. Zo is de plant van groot belang als voedsel voor de rupsen van het oranjetipje. Maar ook als nectarplant voor de volwassen vlinders is de pinksterbloem onmisbaar omdat er in het vroege voorjaar, als de vlinder vliegt, nog weinig andere bloeiende planten zijn. De sterke band tussen de pinksterbloem (Cardamine pratensis) en het oranjetipje (Anthogaris cardamines) komt ook tot uiting in de Latijnse naam van beide soorten. De naam pinksterbloem lijkt tegenwoordig nogal vreemd, want meestal is de plant al voor Pinksteren weer uitgebloeid. De plant bloeit door de klimaatverandering steeds vroeger in het jaar. In vroeger tijden werd de plant door mensen gegeten vanwege zijn hoge gehalte aan vitamine C. Hij diende zodoende na lange winters als medicijn tegen scheurbuik.

Ga mee naar buiten! Speciale flora-excursies, Zo heeft bijna elke plant wel een bijzonder verhaal of relatie met andere organismen. Om dit meer onder de aandacht te brengen en de belangrijke functie die planten hebben voor de biodiversiteit te benadrukken, organiseert Staatsbosbeheer in het kader van Het Jaar van de Biodiversiteit in de noordelijke provincies een aantal speciale floraexcursies.

Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei. Dauwtrappen in de Rottige Meente. De excursie bestaat uit verschillende onderdelen: wandelen en varen met de boswachter, koffiedrinken, en na de koffie de Boktjasker van Nijetrijne bekijken met uitleg van de molenaar. Vertrek 7.00 uur vanaf de Tentepolle in Nijetrijne (Peter Stuyvesantweg 150). Kosten vijf euro. Aanmelden bij Staatsbosbeheer Jubbega (Tel. 0516-425030 op werkdagen tot 16.00 uur).
Vrijdag 28 mei, avondwandeling in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vertrek 19.30 uur bij parkeerplaats Canadameer Appelscha. Kosten twee euro, volwassenen en één euro, kinderen t/m 12 jaar. Aanmelden:
drentsfriesewold@staatsbosbeheer.nl of telefonisch bij het bezoekerscentrum.

Roel Vriesema, boswachter Staatsbosbeheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *