Barbeknoeien (gearchiveerd 22-9-2010)

 

Home  »   Algemeen  »   Barbeknoeien (gearchiveerd 22-9-2010)

Geplaatst op 10/10/2016

Hans Roelfs januari 2016Wie zou toch de uitvinder van het vuur zijn? Volgens mij is er in de ‘ouwe oertijd’ ooit een kerel geweest die op een controleerbare manier met vuur wist om te gaan. Die kennis heeft de mensheid vervolgens nooit meer verlaten en nu zitten we met het fenomeen barbecue.

Vooral de afgelopen warme weken sloeg de geur van ontstoken houtskool me regelmatig op mijn ogen wanneer het uit belendende percelen kwam overwaaien. Binnen de groene omheining van mijn achtertuintje bemerkte ik regelmatig dat mijn buurman gevolg wenste te geven aan wat de geschiedenis blijkbaar in zijn genen heeft verankerd: met vuur spelen. De barbecue aansteken, bedoel ik dan. Het roestige kreng, door weer en wind tot een roestbak verworden, ontsiert nu al geruime tijd zijn terras. Dat er af en toe iets onbestemds wordt aangestoken, is nog tot daar aan toe. Maar met het voortduren van de zomerse weersomstandigheden, verstoort hij meer en meer onze maaltijdplanning. Bij een warme zomeravond is het lekker om buiten te eten. Regelmatig vergast hij ons dan op een petroleumachtige walm die tergend langzaam onze reukorganen binnendringt en daarmee razendsnel een einde maakt aan een genoeglijk avondje in de buitenlucht.

Barbecuen is bij uitstek een sociale gebeurtenis. Er ging de laatste tijd geen weekend voorbij of we werden uitgenodigd voor een ‘braai’ of zij hadden de tuin weer eens vol zitten met vrienden of familie. Daarom hadden we voor onze buurman een grappige barbecueschort aangeschaft, want hij moest voor zijn optreden met de vurige kolen toch ook een beetje goed gekleed gaan.

Zou ik in dubio staan of het werkelijk een man is geweest die in de oertijd het vuur uitvond, dan hoef ik alleen maar naar mijn buurman te kijken als de barbecue aangaat. De kinderlijke pret die ik bij hem bespeur, komt zo diep uit de evolutionaire wortels, dat twijfel ongegrond is. Een genetische code die bij hem net zo duidelijk te lezen is als de barcode die we op al onze producten tegenkomen. Bij regenweer verbleekt de code wat, maar onder invloed van aanhoudend zonlicht worden de streepjes goed leesbaar op zijn voorhoofd.

Gelooft u me niet, kijk dan maar eens goed om u heen. Voor die mannen met rood omrande oogjes, veroorzaakt door het houtskoolvuur, is scannen van de barbecuecode een fluitje van een cent. Wij mannen dragen allemaal een deel van de erfenis mee van het uitvinden van het vuur. Daarom staat het voor mij vast; het wiel is door een vrouw uitgevonden.

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *