Baas in eigen huis (geplaatst 8-5-2008)

 

Home  »   Algemeen  »   Baas in eigen huis (geplaatst 8-5-2008)

Geplaatst op 07/10/2016

Hans Roelfs januari 2016Waarschijnlijk herkent u het verschijnsel. Zeker als u, net als ik, twee linkerhanden heeft en voor iedere reparatie of verbouwing in huis een vakman moet vragen. Maar zodra u de betreffende vakman permissie geeft tijdens uw vakantie een gootsteen te ontstoppen, een dakkapel te plaatsen of de kruipruimte te inspecteren, levert u ook alle mensenrechten in.

Had u voorafgaand aan de afspraak het idee een eigen woning te bezitten? Mis…, uw huis is werkplek geworden. Daarmee komt een einde aan alle vertrouwde bezitsverhoudingen waarop u in uw leven gesteld bent geraakt. Niets is meer zoals het was vanaf het ontijdig vroege moment dat de werkers met veel overmacht aan rumoerig gereedschap uw woning binnentreden. Om te beginnen, had u de gewoonte deuren te sluiten nadat u er door naar binnen was gegaan?

Vanaf nu zijn deuren barrières die u het beste kunt negeren door ze wagenwijd open te laten staan. Openlijk klagen of met ingehouden woede de deuren aanhoudend achter de werkkonten sluiten heeft geen zin. Het beste kunt u direct de centrale verwarming afkoppelen en een dikke fleeze trui aantrekken. Uw rol als bewoner van de werkplek degradeert in no time tot koffiezetter. Daarmee valt nog enige eer te behalen. Reken daarbij niet op het voorkomen van kringen op meubilair of het na gebruik terugzetten van de koffiemelk in de koelkast. U heeft dan weliswaar even uw nuttigheid bewezen, maar in de nieuwe machtsverhoudingen blijft u ergens onder in de pikorde zweven.

Besef dat u speelbal bent geworden van de voortgang van het werk, vanaf aanvang werktijd tot een uurtje of vier in de middag. Daarna bent u weer eventjes baas in en kunt u, dwalend langs de bouwplekken, uzelf afvragen waar al die herrie van vandaag toe geleid heeft. Conclusie is steevast: achteraf bent u nog het meest gelukkig met het feit dat als het klaar is het huis weer volledig tot uw beschikking staat. Aan dat vooruitzicht moeten de Drachtster inwoners zich de komende tijd maar vasthouden.

De eerste drie à vier jaar klussen grote bouwbedrijven aan de vaart, winkelcentrum, woongebieden, mogelijk gevolgd door een spoorwegstation. Ook bij deze vaklieden geldt dat ieder redelijk verlangen tot beperking van overlast ondergeschikt is aan het gemak en de voortgang van de werkzaamheden. Via smalle stroken en omwegen zullen we maar op een enkele manier van a naar b kunnen komen. Alle overlast komt voor rekening van de in hun regio gevangen bewoners. Maar is het klaar dan is Smallingerland weer baas in eigen huis.
Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *