231. Gerhilds Cultuurrubriek Marimbaspeler Gerben Jongsma (Drachten) naar halve finale Prinses Christina Concours

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   231. Gerhilds Cultuurrubriek Marimbaspeler Gerben Jongsma (Drachten) naar halve finale Prinses Christina Concours

Geplaatst op 04/03/2019

231. Gerhilds Cultuurrubriek

 

Marimbaspeler Gerben Jongsma (Drachten) naar halve finale Prinses Christina Concours

Talentklas Frans Douwe Slot, Prinses Christina Concours Regio Noord, 3e links Gerben Jongsma, naast F.D. Slot, foto Sandra Heldring

Het Prinses Christina Concours is een muziekconcours voor jonge strijkers, blazers, slagwerkers, pianisten, zangers en zangeressen. Het concours kent zes regioconcoursen door het hele land, een Nationale Halve finale en Finale in Den Haag. Op 1 en 2 maart speelden en zongen 65 jonge musici en ensembles uit de noordelijke provincies elk tien minuten in een zaal van het Prins Claus Conservatorium in Groningen voor publiek en een zevenkoppige jury. De zeven geselecteerde finalisten speelden zondag 3 maart in de Oosterpoort. De zestienjarige Gerben Jongsma uit Drachten behaalde op marimba een eerste plaats in categorie 2 (15 t/m 19 jaar). Hij is een van de vier musici die 5 april naar de halve finale mogen. Gerben, uit vwo-klas 5 van CSG Liudger Raai, droomt van een carrière als musicus.

Gerben, van wie heb je les en waar?
Ik had les in de Meldij, tot die werd opgeheven. Mijn vader, drummer Roel-Jan Jongsma, en mijn leraar Henri de Boer hebben toen in 2016 Drumschool Drachten opgericht in Schouwburg de Lawei. Ik zit ook in de talentklas en vindt het heel leuk dat Nynke Dijkstra (klarinet) de tweede prijs heeft gekregen. Het is echt fijn dat onze talentklas het zo goed heeft gedaan, we kregen zes prijzen. Iedereen gunt het elkaar. (Frans Douwe Slot begeleidt op piano talenten op diverse instrumenten, zoals Rein Ferwerda dat op de Meldij en de Ferwerda Academie deed)

Wat betekent de halve finale van het Prinses Christina Concours voor je?
“Ik ben heel blij dat ik daarheen mag. Het past allemaal perfect in het plaatje op weg naar het conservatorium toe. Stiekem hoop je op een plaats in de regiofinale. Als dat dan lukt geeft het wel een extra kick.”

Wat betekent je familie muzikaal?

“Mijn neef Arjan Jongsma is mij voorgegaan. Hij speelt ook marimba en is een groot voorbeeld voor me. Arjan is heel goed en studeert al bijna af aan het conservatorium in Amsterdam. Hij won een eerste prijs in de regiofinale en mocht ook door naar de halve finale. Daarna won hij een eerste prijs in de nationale finale. Mijn vader speelt ook slagwerk en heeft me goed begeleid al die jaren. Hij helpt me in het traject naar de halve finale. En mijn leraar Henri de Boer is geen familie, maar heeft natuurlijk ook gezorgd dat ik zo ver ben gekomen.”

Hoe kwam je bij de marimba?
“Ik begon met drums op 7-jarige leeftijd bij Henri de Boer, die nog steeds mijn leraar is. Na drie jaar kwam ik in aanraking met marimba. Het geluid dat dit instrument produceert is zeg maar, magisch, al die klanken. Het is heel warm. Ik wilde daar mee verder. Mijn oom Oeds en tante, de ouders van Arjan, zijn naar de Regiofinale komen luisteren, dat betekent echt veel. (Oeds Jongsma, hoornist en hoorndocent is betrokken bij de talentklas).

Wie koos Séjourné en Sammut voor dit concours?
“Mijn leraar kwam op het idee om Attraction (2007) van Emanuel Séjounré  en Libertango van Eric Sammut (arrangement voor marimba naar Libertango van Astor Piazzola) had ik gehoord toen ik jong was. Ik dacht meteen: ‘Dat wil ik nog eens spelen.’ Het was mijn droom om het te spelen en in de finale staan in de Oosterpoort was ook mijn droom.”

Is het Prinses Christina Concours belangrijk?
“Iedereen die met echt plezier een instrument bespeelt moet zeker meedoen. Het is een heel fijn concours, je wordt met warmte onthaald, er is altijd een  goede sfeer en je wordt goed bejureerd. Het is niet niks. De nabesprekingen zijn goed voor alle drie categorieën (categorie 1 voor 12 t/m 14 jarigen, categorie 2 voor 15 t/m 19 jarigen en categorie 3 voor conservatoria-leerlingen 15 t/m 19 jaar). Je hebt er echt iets aan, ook in de selectieronde speel je voor publiek. Je kunt geweldige prijzen winnen in de finales zoals masterclasses en optredens die je uitdagen.”

Gerhild van Rooij

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *