228. Spoorzoeken met Roofdiergids

 

Home  »   Boekbespreking  »   228. Spoorzoeken met Roofdiergids

Geplaatst op 19/02/2019

228. Spoorzoeken met Roofdiergids

Gerhilds boekrubriek

 

1. ARK natuurontwikkeling, Roofdiergids

Wilde dieren, of sporen van wilde dieren, roepen heel verschillende reacties op. Waar de een vindt dat bepaalde wilde dieren in Friesland, Nederland en andere landen horen of terug moeten keren, ziet de ander vooral gevaar. Roofdieren spreken vaak tot de verbeelding, ook door verschillende verhalen, sagen en spookjes waarin ze een grote rol spelen. Roofdieren leven dicht bij ons. Wie in een stedelijke omgeving leeft, merkt niet altijd op dat de vos en andere dieren hier een deel van haar territorium hebben. Recreanten in de verschillende natuurgebieden herkennen de sporen van wilde dieren vaak niet, omdat ze er nooit op geattendeerd zijn. Sommige roofdieren werden bijna of helemaal uitgeroeid. Andere soorten als de wolf (nu officieel in Nederland gevestigd), de wilde kat, de otter en de boommarter breiden zich nu weer uit, mede door natuurbeheer op provinciaal, nationaal en Europees niveau.

2. Roofdiergids, Jaap Mulder, Jeroen Helmers ARK natuurontwikkeling, voorbeeld Lynx

Voor iedereen

Om de roofdieren van Nederland en West-Europa te kunnen herkennen heeft ARK natuurontwikkeling een regenbestendige Roofdiergids op zakformaat uitgebracht. Een aantal van de beschreven en in beeld gebrachte dieren is ook in Friesland te vinden. De Roofdiergids. Herkenning van West-Europese roofdieren en hun sporen bevat puntige teksten van Jaap Mulder (Bureau Mulder-natuurlijk) en fraaie illustraties en vormgeving van Jeroen Helmer. De coördinatie was in handen van Hettie Meertens van ARK natuurontwikkeling dat op de website vermeldt: “ARK natuurontwikkeling verlegt grenzen voor wilde natuur en realiseert robuuste natuurgebieden waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. ARK ziet natuurontwikkeling in de context van maatschappelijke belangen als recreatie, delfstoffenwinning en klimaatadaptatie en streeft naar vrij toegankelijke natuur.”

Lookalikes

De gids is een aanwinst voor recreanten en professionals die sporen van wilde dieren zoeken en wilde dieren hopen te spotten. Thuisblijvers die zich verdiepen in de roofdieren in hun omgeving krijgen met de beknopte tekst en de ‘plaatjes’ inzicht in het leven en de (verwachte) verspreiding van inheemse roofdieren. In een oogopslag is te zien hoe de roofdieren er in hun wintervacht uitzien. In deze informatieve veldgids staan ter vergelijk lookalikes van de roofdieren, waarmee de leek de verschillende dieren uit elkaar kan houden. De gids is tegelijk een kleinood met mooie tekeningen die ouders, grootouders en ook leerkrachten samen met kinderen kunnen bekijken. Zo raken kinderen vertrouwd met het uiterlijk van deze roofdieren.

3. Roofdiergids, Jaap Mulder, Jeroen Helmers ARK natuurontwikkeling, voorbeeld spoor

Uitvoering

Elk dier kreeg een dubbele pagina met bovenaan duidelijke silhouetten van de gang van het betreffende roofdier en daarnaast silhouetten van lookalikes. Op de linkerpagina staat het specifieke roofdier, met kenmerkende en expressief weergegeven kop en gedetailleerd getekende vacht. Een kaart geeft in groen het verspreidingsgebied aan, met daaronder het jaartal waarop dit in kaart gebracht is. Op de bladzijde ernaast staat een pootafdruk of prent op ware grootte met kleiner weergegeven pootafdrukken van lookalikes ernaast. Er is zelfs aan de verschillende bodemgesteldheden gedacht. In de compacte inleiding staat dat de lichtere delen in de grote pootafdruktekening niet altijd in de bodem te zien zijn. Naast de pootafdruk staat een loopspoor. Er is een apart overzicht van de keutels van de verschillende roofdieren en een overzicht van de pootafdrukken. Alles is met oog voor detail weergegeven.

Kleinood

De Roofdiergids is tot stand gekomen met steun van het Europese fonds voor regionale ontwikkeling. Naast de korte teksten per roofdier en de genoemde overzichten, bevat de gids tips voor het waarnemen van roofdieren, hoe en waar je die waarnemingen eventueel kunt melden en wat te doen bij het aantreffen van een zeldzaam dood dier. De gids is een aantrekkelijk vormgegeven boekje om vaker in te zien, ook voor wie er niet op uitrekt.

Gerhild van Rooij

Roofdiergids. Auteur Jaap Mulder, illustraties/vormgeving Jeroen Helmer
11 x 14 cm, 36 bladzijden, waterbestendige uitvoering, ringband
Uitgave van ARK natuurontwikkeling
Verkrijgbaar via: https://www.ark.eu/
Prijs € 8, -, exclusief verzendkosten
NB: De gids is ook gratis verkrijgbaar als app!

Een reactie op 228. Spoorzoeken met Roofdiergids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *