1b. Gerhilds kunstrubriek. Interview Hilda Klaassen 2

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   1b. Gerhilds kunstrubriek. Interview Hilda Klaassen 2

Geplaatst op 23/01/2019

Auteur Gerhild van Rooij (Carla Kramer)

Nr. 1b | Gerhilds eerste kunstrubriek (2014)

Interview, Hilda Klaassen 2

Serie Kunst en projecten in de openbare ruimte in Drachten en omgeving*

1. BIKproject It ambyld van Hilda Klaassen (op foto) en Gerdie de Jong voor obs It Ambyld in Drachten (foto kunstenaars)

Kunstkijkertjes voor één dag

Drachten. De laatste jaren heeft Hilda Klaassen zich naast BIKprojecten mede toegelegd op het maken van installaties en omgevingskunst. Een voorbeeld daarvan was haar kunstproject Kijkertjes. Tijdens de drempelverlagende Atelierroute Smallingerland 2012 konden de bezoekers twee kopjes meenemen. In het atelier werden de ogen van de eigenaren gefotografeerd en geprint en die ogen werden aan de binnenkant van de kopjes geplakt. Aan elkaar geplakt vormden de twee kopjes een speels kijkertje. Hilda hing ze in de bomen voor De Lawei. Dat geheel was een openbaar toegankelijk kunstwerk voor één dag tijdens de Culturele zondag in Drachten. Door die kijkertjes gingen passanten anders naar de hergebruikte kopjes, de bomen en de omgeving kijken. Vaak zocht men naar de eigen ogen of die van familieleden, vergelijkbaar met het zoeken naar schaatsers op het bekende tegelbruggetje, elfstedenmomument It sil heve van Maree Blok en Bas Lugthart in Gytsjerk. Dat gericht zoeken versterkt de betrokkenheid bij zo’n kunstwerk, ook al staat het er maar één dag of een paar weken. Evenals de historische gebouwen die de internationaal werkende kunstenaar Christo inpakte, roepen kleinschalige projecten zoals Kijkertjes op tot herijken van de blik op de omgeving.

2. BIKproject It ambyld van Hilda Klaassen en Gerdie de Jong,  wandobject, hout, door leerlingen obs It ambyld, Drachten (foto kunstenaars)

Kunstproject Ontmoetingen

Het thema van hergebruiken en anders kijken zoals bij de Kijkertjes komt terug in de bijdrage die Hilda en haar collega, kunstenaar en filmer Gerdie de Jong, leveren aan Ontmoetingen. Op de website van De Lawei staat bij De Galerij, die onder leiding staat van Erica Vos, vanaf november 2013 een verslag over de voortgang: “Samen met beeldend kunstenaars Hilda Klaassen en Gerdie de Jong vertimmeren, verbouwen en verfraaien bewoners van Drachten overtollig huismeubilair. Op vier verschillende locaties met verschillende Drachtsters worden zo vier kunstzinnige ontmoetingstafels gecreëerd in de kunstkeet.”

Kunstkeet naar de mensen

Het project Ontmoetingen loopt tot april 2014. Het vindt plaats in een felgekleurde kunstkeet die tijdens de verbouwing van de Lawei en de Meldij de plaatsvervangende mobiele kunst en ontmoetingsplaats vormt waarmee De Galerij naar de mensen toekomt. Vanaf vrijdag 10 januari 2014 staat deze kunstkeet bij de woonwijk Himsterhout en de woonwijk de Morra op de parkeerplaats van het bedrijventerrein Morra Noord. Tijdens de informatieavond op 16 januari jl. vertelden beide kunstenaars en Erica Vos, de coördinator beeldende kunst van De Galerij van Schouwburg De Lawei, over het kunstproject Ontmoetingen. De bewoners van Himsterhout en de Morra kunnen onder begeleiding van Hilda en Gerdie op 23 januari van 19.30 tot 21 uur en zaterdag 25 januari van 11 tot 15 uur een kunstzinnige ontmoetingstafel maken aan de hand van het thema Samen. Bouwen en mensen inspireren is de energieke Hilda wel toevertrouwd. Ze maakte en bouwde als kunstenaar veel uit diverse materialen samengestelde installaties en beelden.

3. Hans Vredeman de Vries Vries (1527 – c. 1604) (Ioannes Vredemannus Frisius Leonardiensis) ca 1610

Friese ’Vredeman de Vries’,  NHL

De kunstenaar vertelt  trots: “Ik heb zelf meegebouwd aan mijn atelier, dat ik bovenop mijn huis heb laten bouwen, maar mijn ijkpunt is altijd beeldende kunst, daar ben ik voor opgeleid.” Hilda Klaasen voltooide de Kunstacademie Vredeman de Vries, Minerva (HBO) in Leeuwarden. De voorloper van die academie werd in 1951 opgericht onder de naam Stichting Kunstnijverheidsschool. Die school werd overgenomen door de Stichting Vredeman de Vries. In 1958 werden de eerste lessen gegeven aan de Academie voor beeldend Kunstonderwijs Vredeman de Vries. De stichting en academie zijn genoemd naar de in Leeuwarden geboren Nederlandse architect, vestingbouwdeskundige, kunsttheoreticus, planoloog (avant la lettre), tekenaar en schilder uit de 16e eeuw, Hans Vredeman de Vries. Hij bleef onder meer beroemd vanwege zijn beheersing van het perspectief, ontwerpen en publicaties.


©Gerhild van Rooij

Expositie actueel
Hilda Klaasen, Dwalen in oneindigheid
18 januari – 27 februari 2019
Galerie Bloemrijk Vertrouwen
Van Sminiaweg 70, Aldtsjerk
zie hhtp://www.gbv-artgallery.nl

*In de serie ‘Kunst en Projecten in de openbare ruimte in Drachten en omgeving’ verscheen ‘Interview, Hilda Klaassen’ als Regionaal Nieuws op 21 januari 2014 in de toenmalige online Pluskrant.nl en in de +Weeknieuwsbrief voor internetabonnees. Op 19, 23 en 25  januari 2019 verscheen het als Gerhilds cultuurrubriek, 1a, 1b, 1c in PlusNu.nl (Uitgever Novum Media)

https://www.plusnu.nl/1a-gerhilds-cultuurrubiek-ineterview-hilda-klaasen-1/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *