1a. Gerhilds cultuurrubiek. Interview Hilda Klaassen 1

 

Home  »   Kunst en Cultuur  »   1a. Gerhilds cultuurrubiek. Interview Hilda Klaassen 1

Geplaatst op 19/01/2019

1a. Gerhilds cultuurrubriek (2014)

Interview, Hilda Klaassen 1

 

Serietitel ‘Kunst en Projecten in de openbare ruimte in Drachten’ en omgeving’ *

Hilda Klaassen

Naamsbekendheid

Drachten. Hilda Klaassen uit Drachten in Smallingerland is meer dan alleen beeldend kunstenaar. Zij schildert, tekent, drukt met zijdevloeipapier en sjablonen en past collagetechnieken toe in haar werk. Van zijdevloeipapier en ijzerdraad maakt ze objecten. Haar beeldende werken zijn onder meer aangekocht voor bedrijfsverzamelingen van Woudsend Verzekeringen, de Rabobank in Sneek en de Kunstuitleen in Leeuwarden. Hilda maakt kunst, maar ze inspireert daarnaast ook anderen om hun creativiteit in te zetten. Ze initieert daarvoor diverse kunstprojecten. Naast haar deelname aan regionale atelierroutes en exposities organiseerde ze die ook zelf. De kunstenaar had  voor 2004 drie jaar haar eigen Artgallery De waterpoort in Sneek, toen nog in de gemeente Sneek (sinds 2011 opgegaan in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân). Later verhuisde ze naar Drachten. Haar vele initiatieven op het gebied van kunst en haar omgevings- en community art bezorgden Hilda naamsbekendheid.

2. Hilda Klaassen, kunstkaart 2012-03-08

Samenwerking

Hilda werkt, vaak met kunstenaars uit diverse disciplines, aan projecten met groepen kinderen of volwassenen. Als beeldend kunstenaar in de klas, BIK, werkt ze in opdracht van scholen in  met name Groningen en Friesland, waaronder Drachten. Haar eigen initiatieven voerde ze uit voor Museum Dr8888 en De Galerij van Schouwburg De Lawei in Drachten en voor diverse Gemeentes. Als ik haar bel, wordt ze nog in beslag genomen door ‘Ontmoetingen’, haar nieuwste kunstproject dit jaar (2014) dat ze samen met multidisciplinair kunstenaar Gerdie de Jong uitvoert voor De Galerij van Schouwburg De Lawei te Drachten (hierna de Galerij). Ze wil graag later tijd maken voor het interview, maar staat me hartelijk te woord en ter voorbereiding verwijst ze me meteen naar haar facebook met haar nieuwste projecten. “O ja”, roept ze voor ze het gesprek afsluit, “op de site van Schouwburg De Lawei kun je je inlezen over De Galerij daar.” Dat doe ik graag omdat ik haar werk en ontwikkeling sinds 1998 volg.

3. Kunstroute Drachten/ Smallingerland, waarvoor Hilda Klaassen zich vele jaren heeft ingezet

Basis in Drachten

Hilda Klaassen verhuisde in 2004 uit haar geboorteplaats Sneek naar Drachten. Ze woont hier dus al  lange tijd dicht bij het bos. Afgezonderd buiten wonen en uitsluitend in stilte werken trok haar niet. Als beeldend kunstenaar wil ze niet geïsoleerd wonen en werken of alleen maar met zichzelf bezig zijn. Ze is voor haar beeldende werk graag onder de mensen en in de natuur. Als kunstenaar wordt ze geboeid door het lijnenspel en de ritmes in de natuur en hoe de wind het riet of de bladeren laat bewegen. Met nadruk zegt deze vakvrouw: “Ik moet daarheen kunnen om inspiratie op te doen.” In diverse tentoonstellingen in galeries was die inspiratie terug te zien in haar tekeningen, schilderijen, beelden en papieren sieraden. Op de homepage van haar website staat een werk met een Ginkgo biloba blad. Ze beschrijft hoe ook grillige takken en takkenbossen haar inspireren.

BIK en AZC

“De natuur inspireert me maar mensen en de gemeenschap ook. Ik kan het verbinden met mijn kunst en erfgoed en kunst van anderen. Naast het organiseren en uitvoeren van mijn eigen kunstprojecten en het BIK-werk voor scholen werk ik voor kinderen uit het Asielzoekers Centrum, AZC Drachten. Ik ben sinds januari van dit jaar samen met Aram duo-coördinator voor de Nationale Stichting ter bevordering van Vrolijkheid voor Drachten. We staan als ‘verbinders’ tussen de vrolijkheidskinderen van het AZC en de buitenwereld in. Samen organiseren we projectmatig via culturele lessen en evenementen.”

Gerhild van Rooij, (foto Carla Kramer)

©Gerhild van Rooij

Actueel
Hilda Klaasen, expositie januari-februari 2019 zie hhtp://www.gbv-artgallery.nl

*Het oorspronkelijke ‘Interview, Hilda Klaassen’ uit de serie ‘Kunst en Projecten in de openbare ruimte in Drachten en omgeving  ’is op 21 januari 2014, in de toenmalige internetkrant Pluskrant.nl en bijbehorende +Weeknieuwsbrief voor internetabonnees gepubliceerd onder Regionaal Nieuws. Op PlusNu.nl (Uitgever Novum Media) is het in drie delen gesplitst en vanaf 19 januari 2019 verschenen in Gerhilds cultuurrubriek 1a, 1b en 1c, Elk deel telt, net als de huidige rubrieken, 550 tot 650 woorden, exclusief noten en bronnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *