17 september 1944, voor altijd in mijn geheugen gegrift (geplaatst 17-9-2009)

 

Home  »   Algemeen  »   17 september 1944, voor altijd in mijn geheugen gegrift (geplaatst 17-9-2009)

Geplaatst op 10/10/2016

Hans Roelfs januari 2016Op die mooie heldere zondagmorgen, we zitten nauwelijks een kwartier in de kerk, beginnen de sirenes te loeien. Onrustig zit het kerkvolk in de kerkbanken te schuifelen. Hoewel het luchtalarm na een kwartier wordt afgeblazen vindt de priester het toch beter, de kerkdienst in te korten en de mensen na een kort bemoedigend woord naar huis te sturen.

Thuisgekomen, ondertussen een half uur later, weer luchtalarm. Dit keer is het menens en breekt de hel los. Het ene jachtvliegtuig na de andere duikt naar beneden en neemt alles onder vuur wat maar enigszins beweegt. Het gedonder van het afweergeschut is oorverdovend en een hagel van granaatscherven daalt neer op de daken. “Er zijn parachutisten geland”, wordt geroepen.

De geallieerden bevrijdden veertien dagen geleden Brussel en kwamen steeds dichterbij de Nederlandse grens. Vliegveld Deelen is 3 september gebombardeerd met tijdbommen. De hele avond is het gedreun der exploderende bommen niet van de lucht. Elkaar tegensprekende berichten en de stroom vluchtende Duitse soldaten en NSB-ers, die in de meest wonderlijke voertuigen richting Duitse grens trekken, wekten de verwachting dat we binnen een paar dagen zouden worden bevrijd. Doch na een paar dagen verschenen er weer geregelde Duitse troepen met kanonnen en tanks, op doortocht richting het westen.

De volgende dag horen we van mensen die in panische angst Arnhem zijn ontvlucht, dat er in de stad zwaar wordt gevochten. Weer luchtalarm, op een groot aantal plaatsen vallen bommen en het luchtafweergeschut is praktisch uitgeschakeld. Veel panden staan in brand maar er is geen water om te blussen. Ook de stroom is uitgevallen. Regelmatig passeren er Rode Kruiswagens met menselijke figuren weggestopt onder dekens, er zijn veel doden en gewonden.

Als het een poosje rustig is horen we roepen: “Kijk daarginds, veel parachutes.“ Snel ren ik naar boven en kruip via het dakraam het dak op. Inderdaad zie ik in de verte talloze vliegtuigen waaruit rijen parachutisten springen. Vader hoort mijn opgewonden geroep en woedend sommeert hij mij naar beneden te komen. Als de avond valt hangt er een rode gloed boven Arnhem.

We maken een noodverlichting met een olielampje. “De Engelsen hebben de brug bij Arnhem in handen”, zegt men. “Via de telefoon is al met de bevrijders gesproken. Nu zullen we weldra bevrijd zijn.” Wat een misrekening, het zou nog een halfjaar duren voor de Duitsers verslagen waren.

Hans Roelofs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *